Matovič hlási: Kvóty na slovenskú hudbu zostanú

Minister financií Igor Matovič stíha riešiť aj problémy slovenských hudobných. Ohlásil, že kvóta pre slovenskú hudbu v súkromných rádiách zostáva.

15.10.2021 16:23 , aktualizované: 19:12
Igor Matovič Foto:
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO)
debata (72)

„Svojho času Jofo Viskupič, vtedy náš poslanec a dnes trnavský župan s Maťom Ďurindom z Tublatanky vybojovali pre slovenských interpretov super vec – povinnosť hrať aspoň 25 % slovenskej hudby v rádiách. Síce mnohí brblali, ale výsledok sa ráta – súdy to odobrili, rádiá si zvykli, slovenskí umelci majú viac peňazí … a aj lidičky, prajní našim, chcú viac slovenskej hudby v rádiách. Čo viac chceme? Nerušne to, čo funguje … práve naopak – poďme našim pomôcť ešte viac,“ píše líder najsilnejšieho koaličného hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič.

Povinný podiel hranosti pesničiek domácich autorov vo vysielaní komerčných rádií navrhla zrušiť ministerka kultúry Natália Milanová. Ministerka z OĽaNO. Podľa jej návrhu by povinná kvóta zostala len vo verejnoprávnej RTVS, kde by sa muselo hrať najmenej 35 percent slovenskej hudby.

Milanová začiatkom týždňa svoj návrh vysvetľovala slovami, že štát nemá čo diktovať súkromným rádiám. Prehodnotenie kvót sa spomína aj v programovom vyhlásení vlády.

Natália Milanová Čítajte viac Milanová: Je potrebné pozrieť sa na to, či kvóty pre slovenskú hudbu splnili účel

„Rádiá podnikajú na štátnych licenciách, preto ako štát máme úplne legitímne právo od nich žiadať pomoc našim umelcom pred valcom anglofónnej hudby. To nie je nacionalizmus, to je zdravý rozum a ochrana verejného záujmu,“ oponuje jej verejne Matovič.

Dodáva, že sa s Milanovou stretol vo štvrtok. „Poprosil som ju, aby na zrušenie 25 % kvóty ministerstvo kultúry zabudlo … aj keď si obaja veľmi dobre uvedomujeme, že je len otázka času, kedy nás bude niekto z Bruselu k zmene tlačiť,“ oznámil Matovič s dôvetkom, že ďakuje Jofovi za pôvodnú iniciatívu a Natálii za pochopenie.

Ministerka na sociálnej sieti vysvetlila, že „s Igorom Matovičom sa veľmi vecne a konštruktívne bavili aj o kvótach“.

Tvrdí, že svojho straníckeho šéfa upozornila na možné riziká, ak sa súčasný stav nezmení. „Zároveň však úplne chápem aj argumenty druhej strany. EÚ sa ešte nevyjadrila a zároveň stále prítomná pandémia rozvoj kultúry dramaticky obmedzuje,“ pokračovala Milanová.

Hovorí, že v bode o kvótach „dospeli k politickému rozhodnutiu“, či ponechaniu aktuálneho stavu kvót na slovenskú hudbu. V tomto zmysle ministerstvo aj upraví návrh zákona.

Na budúci týždeň by sa mal pritom zísť mediálny výbor, ktorý vedie ďalší nominant OĽaNO Kristián Čekovský. Hovoriť sa malo aj o povinných kvótach, výbor chcel hovoriť so zástupcami ministerstva, Slovenského ochranného zväzu autorského, zástupcami rádií i umelcov. Matovič však zrejme problém už vyriešil…

Silvia Ruppeldtová aktual Čítajte viac Povinné záchranné koleso

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #kvóty na slovenskú hudbu