Dáni ponúknu tretiu dávku vakcíny každému

Cieľom vlády je, aby tí, čo budú zaočkovaní treťou dávkou, ju dostali šesť mesiacov a 14 dní po druhej.

16.10.2021 08:00 , aktualizované: 21:03
Nový Zéland, koronavírus Foto: ,
Jason Waitoa čaká na vakcínu v Rotorua na Novom Zélande 16. októbra 2021.
debata (66)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:03 Ochoreniu COVID-19 v Rusku prvýkrát za jeden deň podľahlo viac ako 1000 ľudí, keďže krajina čelí pretrvávajúcej vlne infekcií. Štátny úrad pre bol proti pandémii koronavírusu v sobotu informoval, že za uplynulý deň v dôsledku nákazy zomrelo 1 002 ľudí po tom, ako predošlý deň potvrdili 999 obetí. Úrad zároveň nahlásil 33 208 nových infekcií, čo bolo o vyše 1000 viac ako predchádzajúci deň.

Hoci Rusko v uplynulých týždňoch každý deň láme rekordy v počte obetí pandémie, vláda krajiny sa zdráha uplatniť prísnejšie reštrikcie. Úrady sa snažia zrýchliť tempo vakcinácie lotériami, odmenami a inými stimulmi. Avšak všeobecne rozšírený skepticizmus a protirečivé signály zo strany oficiálnych predstaviteľov túto snahu maria.

Ruská vláda tento týždeň informovala, že úplne vakcinovaných je len približne 43 miliónov čiže zhruba 29 percent obyvateľstva takmer 146-miliónovej krajiny.

13:43 Počet nakazených koronavírusom vo svete podľa najnovších údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa prekonal hranicu 240 miliónov. Prvenstvo v absolútnom počte infikovaných držia od minulého marca Spojené štáty, kde je celkový počet nakazených od začiatku šírenia koronavírusu 44,8 milióna. Druhá je India (34,1 milióna) a tretia Brazília (21,6 milióna). V Európe sa najviac nakazených v absolútnych číslach preukázalo v Británii (8,4 milióna). Tempo nárastu počtu nakazených sa teraz mierne spomalilo. Posledných desať miliónov nakazených pribudlo za 23 dní, predtým za 19 dní, ešte predtým dvakrát po sebe za 15 dní a predtým to bolo za 18 a 23 dní.

11:24 Rusko v sobotu po prvý raz od začiatku pandémie COVID-19 hlásilo viac ako 1000 úmrtí na koronavírus za uplynulých 24 hodín. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne údaje vlády.

V Rusku zaznamenali za piatok dovedna 1002 obetí covidu a 33 208 nových prípadov nákazy – v oboch prípadoch ide už tretí deň za sebou o najvyššie čísla.

Do soboty bolo v Rusku plne zaočkovaných len 31 percent obyvateľov, vyplýva z údajov webového servera gogov.ru, ktorý zhromažďuje údaje z jednotlivých regiónov krajiny.

Okrem malého počtu plne zaočkovaných osôb spôsobuje rýchle šírenie vírusu v Rusku i skutočnosť, že tam neprijali prísne protipandemické opatrenia. Ako poznamenala AFP, v niektorých oblastiach však znova zaviedli povinnosť preukazovať sa covid pasom pri vstupe do verejných priestorov.

Kremeľ opätovné prijatie tvrdých obmedzení odmieta napriek tomu, že mieru zaočkovanosti v krajine nazval „neprijateľne“ nízkou. Tento týždeň vyhlásil, že miestni predstavitelia musia zaistiť, že „ekonomika bude naďalej fungovať“. Moskva tiež tvrdí, že systém zdravotnej starostlivosti v krajine nie je „preťažený“ a s narastajúcim počtom pacientov s covidom si dokáže poradiť.

8:50 Až 1781 nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 pribudlo v piatok v Českej republike, čo je najviac od 5. mája, píše spravodajský server Novinky.cz.

Počet evidovaných pozitívnych testov je tak podľa rovnakého informačného zdroja o 764 vyšší než vo štvrtok a o 764 než v piatok pred týždňom. A tiež najviac od 5. mája, keď bolo zaznamenaných 1873 novoinfi­kovaných.

Zároveň aktuálne vzrástlo aj tzv. reprodukčné číslo R, ktoré uvádza, koľko ľudí nakazí jeden pozitívne testovaný, a to na 1,45 z predchád­zajúcej hodnoty 1,33.

8:21 V Nemecku pribudlo ďalších 10 949 prípadov koronavírusu, teda zhruba o 2000 viac ako pred týždňom. Po ochorení covidom-19 zomrelo 75 ľudí, o desať viac ako pred týždňom. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Znovu vzrástla aj sedemdňová incidencia, ktorá udáva počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov za posledný týždeň, napísala agentúra DPA.

V priemere za uplynulých sedem dní sa koronavírusom nakazilo 70,8 osoby na 100-tisíc obyvateľov. O deň skôr hodnota predstavovala 68,7, pred týždňom 64,4. Nad hranicu 70 sa údaj vrátil prvýkrát od 20. septembra.

Počet pacientov s covidom-19 prijatých do nemeckých nemocníc za posledný týždeň na 100-tisíc obyvateľov k piatku je 2,2. Vo štvrtok to bolo 1,93. DPA pripomína, že tento údaj je jedným z kľúčových pre prípadné sprísnenie koronavirusovvých reštrikcií. Doteraz najvyššiu hodnotu Nemecko zaznamenalo okolo minuloročných vianočných sviatkov, keď sa pohybovala okolo 15,5.

8:00 Dánsko ponúkne tretiu dávky vakcíny proti koronavírusu všetkým svojim obyvateľom, oznámil v piatok minister zdravotníctva Magnus Heunicke. Informáciu priniesla agentúra DPA. Ľudia s oslabeným imunitným systémom a obyvatelia opatrovateľských domov už dostávajú posilňujúcu dávku vakcíny od septembra.

V nasledujúcich týždňoch sa podľa ministra ponuka rozšíri najprv pre všetkých ľudí nad 65 rokov a zamestnancov zdravotníctva a starostlivosti o seniorov. V nasledujúcich mesiacoch má posilňujúcu tretiu dávku dostať asi 1,5 milióna obyvateľov Dánska. Cieľom je, aby všetci boli zaočkovaní treťou dávkou šesť mesiacov a 14 dní po druhej, uviedol Heunicke.

Dánska vláda svoje rozhodnutie odôvodňuje zisteniami európskych zdravotníckych inštitúcií.

Dánsko vďaka vysokej miere zaočkovanosti zrušilo od polovice septembra všetky protipandemické obmedzenia. Opatrenia v krajine platili 548 dní a Dánsko sa stalo jednou z prvých krajín Európskej únie, ktorá pristúpila k zrušeniu všetkých opatrení.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus