Na lyže do Talianska len s kovid pasom

Taliani otvorili zimnú lyžiarskú sezónu, návštevníci musia dodržiavať viacero protipanedmických opatrení.

17.10.2021 07:15 , aktualizované: 11:45
Taliansko, kovidpas Foto: ,
Zamestnankyňa talianskeho železničného dopravcu Trenitalia skenuje svoj kovidpas pri vstupe do práce v piatok 15. októbra 2021 v Ríme. Všetci zamestnanci v krajine majú povinnosť preukazovať sa v práci covidpasom - teda potvrdením o očkovaní alebo prekonaní covidu, prípadne negatívnym testom na koronavírus. Zamestnancom, ktorí sa v práci nepreukážu covidpasom, má byť od piatka znemožnený vstup na pracovisko, pričom ich neprítomnosť sa bude považovať za neospravedlnenú, a teda im nebude priznaná ani mzda.
debata (26)
Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

11:45 Rusko za posledných 24 hodín zaznamenalo 34 303 nových prípadov nákazy koronavírusom. To je najvyššia denný prírastok od začiatku pandémie. Vykázalo tiež 997 úmrtí spojených s chorobou covid-19. Počet nových úmrtí tak iba nepatrne klesol oproti predchádzajúcemu dňu, keď po prvýkrát prekonal hranicu jedného tisíce. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov ruských úradov.

Celkovo už ruské úrady zaznamenali takmer osem miliónov prípadov nákazy koronavírusom. V súvislosti s chorobou covid-19 evidujú už 223 312 úmrtí, napísala agentúra Reuters.

11:21 Veľká mešita v saudskoarabskej Mekke, ktorá je jednou z najposvätnejších pamiatok islamu, v nedeľu začala opäť fungovať s plnou kapacitou. Veriaci sa tak prvýkrát od začiatku pandémie ochorenia COVID-19 mohli modliť bok po boku. Informovala o tom agentúra AFP.

Pracovníci odstránili vo Veľkej mešite, postavenej okolo svätyne Kába, podlahové označenia, ktoré upozorňovali na dodržiavanie vzájomných rozstupov. Kába je veľká stavba v tvare kocky, pokrytá čiernou látkou vyšívanou zlatom, a moslimovia po celom svete sa vždy modlia smerom k nej.

„Je to v súlade s rozhodnutím zmierniť preventívne opatrenia a povoliť vstup do Veľkej mešity plnému počtu pútnikov a návštevníkov,“ informovala saudskoarabská tlačová agentúra SPA.

9:21 Situácia v súvislosti so šírením vírusu SARS-CoV-2 na južnej Morave sa zhoršuje a koronavírus naberá na sile. Napísala o tom v nedeľu webová stránka televízie Nova s tým, že niektoré nemocnice v kraji zakázali návštevy u pacientov. Iné nemocnice zase návštevy umožňujú, ale len za dodržiavania prísnych opatrení.

„Od 7. 10. 2021 je v Nemocnici Ivančice, p. o., vyhlásený zákaz návštev. Lôžková časť rehabilitačného oddelenia je dočasne uzavretá pre epidemiologickú situáciu pri covide-19. Ambulantná časť zostáva otvorená,“ píše sa na webe uvedenej kliniky.

Podobná situácia je i v boskovickej nemocnici a zákaz návštev platí aj vo Vojenskej nemocnici Brno, približuje spravodajský server tn.nova.cz.

A i keď niektoré nemocnice v Juhomoravskom kraji návštevy doposiaľ nezakázali, platia tam obmedzujúce opatrenia. V nemocnici v brnianskych Boskoviciach môžu ľudia svojich blízkych navštíviť len v stredu a nedeľu od 15.00 do 17.00 h, uvádza TV Nova typický príklad.

7:15 V Taliansku sa počas víkendu začala zimná lyžiarska sezóna. Ako prvé spustilo svoje vleky alpské stredisko Breuil – Cervinia, ktoré má zjazdovky na talianskej aj švajčiarskej strane Álp, napísal denník La Repubblica. Minuloročnú zimnú sezónu silno poznamenala epidémie COVIDU-19. Aj tento rok lyžiari musia dodržiavať množstvo opatrení.

Podľa súčasných pravidiel sa pri vstupe do areálu musia návštevníci preukázať kovidovým pasom. Ten získajú, ak sú zaočkovaní aspoň prvou dávkou vakcíny proti COVIDU-19, majú negatívny test či sa uzdravili maximálne pred šiestimi mesiacmi z choroby COVID-19. V areáli musia mať lyžiari tiež nasadené rúško či respirátor.

Podľa šéfa strediska Herberta Tovagliariho bol záujem o lyžovanie vysoký. Kovidové certifikáty kontrolovali zamestnanci ručne, rady však neboli príliš dlhé. V najbližších týždňoch chce prevádzkovateľ nainštalovať automatizovanú kontrolu certifikátov, ktorá by odbavenie mala urýchliť. Systém by mal byť pripravený do Vianoc, keď sa do hôr obvykle chystá veľký počet ľudí.

Minuloročná zimná sezóna v mnohých alpských strediskách v Taliansku prakticky neodštartovala. Po dlhú dobu platil vládny zákaz prevádzky vlekov aj cestovania medzi regiónmi. Vtedajší kabinet premiéra Giuseppa Conteho potom prevádzkovatelia areálov kritizovali za to, že dátum spustenia vlekov opakovane odkladal. Niekedy sa tak stalo len niekoľko dní pred plánovaným štartom. Vleky a lanovky sa nakoniec mohli rozbehnúť až neskoro na jar. Niektoré areály neskôr ponúkali na ľadovcoch takzvané letné lyžovanie.

Prevádzkovatelia lyžiarskych areálov však tento rok majú nádej na lepšiu sezónu tiež vďaka vývoju epidémie COVIDU-19. Podľa Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) je väčšina severotalianskych regiónov v najnižšom, zelenom, stupňu rizika. Jedinou výnimkou je Benátsko, kde leží napríklad Cortina d'Ampezzo, ktoré je v strednom, oranžovom, stupňu rizika. Aj tam by sa ale vleky mali rozbehnúť, keď to počasie dovolí.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus