Pokračovanie článku: Hrozí mix korony a chrípky, nevieme ich rozoznať. Protichrípková imunita sa vytratila

„Niektoré roky je chrípková sezóna intenzívnejšia, všetko závisí od toho, aká mutácia sa objaví,“ hovorí pre Pravdu Prokopová. Ľudia sa v porovnaní s minulým rokom viac stretávajú a lekári preto epidémiu chrípky očakávajú. „Tento raz však bude situácia horšia, pretože bude veľmi ťažké odlíšiť, či má pacient príznaky chrípky alebo ochorenia COVID-19,“ spresnila hlavná odborníčka ministerstva na pediatriu.

„Pri dospelom pacientovi, ktorý je zaočkovaný proti COVID-19 a do ambulancie príde s výraznými príznakmi, ako sú horúčka, bolesti svalov a kĺbov, budeme môcť predpokladať, že ide o chrípku,“ doplnila. No už teraz lekári posielajú pacientov na test preventívne, keďže koronavírus môže infikovať aj zaočkovaného.

vitamíny Čítajte viac Vírus chrípky je premenlivý. Ako sa chrániť?

Prokopová upozorňuje, že u detí, ktoré nie sú zaočkované, preto bude ťažšie rozlíšiť, či ide o chrípku alebo o koronu. „Preto pacientom radím, aby sa proti chrípke zaočkovali. Deti môžu byť zaočkované už od šiesteho mesiaca veku,“ upozorňuje.

Problémové môže byť podľa nej aj súbežné ochorenie – teda ak pacient bude mať aj chrípku, aj COVID-19. „Veľa poznatkov o tom, ako prebieha súbežné ochorenie, nemáme, no zo skúseností máme určité obavy,“ dodala. Obe ochorenia podľa nej oslabujú organizmus a nevie si predstaviť, ako oslabený človek zvládne obe ochorenia súčasne.

Minulý rok, keď ešte nebola k dispozícii vakcína proti COVID-19, bol záujem o očkovanie proti chrípke obrovský. Ministerstvo zdravotníctva začiatkom vlaňajšieho októbra získalo o 20 percent viac vakcín, no podľa hovorkyne rezortu Zuzany Eliášovej tento rok podobnú iniciatívu neplánujú. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) je však presvedčený, že vakcín bude pre tých, čo záujem majú, dostatok.

Dodal, že podľa neho sa dá zaočkovať aj proti COVID-19 aj proti chrípke naraz, no odborníci odporúčajú 14-dňový odstup, aby sa dali odsledovať nežiaduce účinky. Vakcíny proti chrípke však lekárne objednávajú na jar na základe dopytu z minulého roka. Prokopová sa domnieva, že dopyt bude aj tento rok vysoký, no predpokladá, že pôjde o tých, ktorí sú zaočkovaní aj proti COVID-19.

Chrípka podľa lekárky najviac ohrozuje rovnaké skupiny ako koronavírus. Okrem diabetikov či tehotných žien patria k rizikovým skupinám aj deti v predškolskom veku, seniori nad 65 rokov, chronicky chorí, ktorí trpia napríklad astmou, ochoreniami srdca, pľúc, obličiek, pečene a podobne, ktorým by chrípka mohla zhoršiť chronické ochorenie.

„Najviac budú vírusu vystavené deti. Aj predchádzajúce roky sa chrípka najrýchlejšie šírila v školách,“ uzavrela s tým, že opäť sa preto môžu zopakovať tzv. chrípkové prázdniny.

© Autorské práva vyhradené

330 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #očkovanie #koronavírus