Pokračovanie článku: Hrozí mix korony a chrípky, nevieme ich rozoznať. Protichrípková imunita sa vytratila

Väčší záujem o očkovanie proti chrípke pociťuje už od konca augusta všeobecná lekárka Jana Bendová z obce Veľký Biel pri Bratislave. Denník Pravda oslovil 25 všeobecných lekárov z každého kraja a z odpovedí je zrejmé, že dopyt po vakcíne proti chrípke kopíruje aj mieru zaočkovanosti na Slovensku. Kým na západe Slovenska lekári evidujú vyšší záujem, sever a východ krajiny zaostáva.

Všeobecná lekárka z Košíc Stanislava Bachledová objednala zhruba stovku dávok. „Je to podobné ako každý rok, väčší záujem o ne medzi mojimi pacientmi nie je, očkujú sa seniori a vysoko rizikoví,“ spresnila.

Na Slovensku sú registrované tri vakcíny proti chrípke, a to Vaxigrip Tetra, Influvac Tetra a Fluenz Tetra, a hradia ich všetky zdravotné poisťovne.

Ako prvá bola na Slovensko dodaná 6. septembra vakcína Influvac Tetra v počte 220-tisíc dávok. Vakcína Vaxigrip Tetra je dostupná v lekárňach od začiatku októbra, plánovaný je dovoz 200-tisíc dávok. „V polovici októbra očakávame aj prvú z plánovaných 30-tisíc dávok vakcíny Fluenz Tetra, ktorá je určená pre deti a dospievajúcich od 24 mesiacov do menej ako 18 rokov,“ spresnil Štátny ústav na kontrolu liečiv.

„V prípade, že má očkovaná osoba vysoké riziko nákazy a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 alebo chrípky, môžu sa obe vakcíny podať s akýmkoľvek odstupom alebo súbežne, každá do iného ramena,“ priblížila Krištúfková. Dodáva, že ten, kto má o očkovanie záujem, by sa mal informovať u všeobecného lekára alebo pediatra a pripomína, že ľudia by sa dva až tri dni po podaní vakcíny nemali fyzicky namáhať.

Podobne ako pri ochorení COVID-19 aj pri chrípke sú antibiotiká neúčinné. Antibiotiká proti vírusom nezaberajú, liečia sa nimi bakteriálne infekcie. To znamená, že liečba je zameraná na zmiernenie prejavov – v prvom rade na znižovanie horúčky.

© Autorské práva vyhradené

330 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #očkovanie #koronavírus