Fico na proteste: Prezidentka musí skončiť funkciu hovorkyne vládnej koalície

Niekoľko tisíc ľudí sa zišlo v rimavskosobotskom amfiteátri, aby dali najavo svoju nespokojnosť so súčasnou vládou. Vyčítajú jej amaterizmus, blížiace sa zdražovanie a potláčanie slobody. Fico vyhlásil, že prezidentka musí skončiť funkciu hovorkyne vládnej koalície.

17.10.2021 17:30 , aktualizované: 18:40
debata (2002)

VIDEO: Spev Na Kráľovej holi počas Čapicového protestu.

Video

Protest organizovaný stranou Smer sa v Rimavskej Sobote nekonal náhodne. Keďže ide o jeden z najchudobnejších regiónov Slovenska, symbolicky sa rozhodli dať najavo svoju nespokojnosť so zdražovaním práve tam. „Bude to slušný, demokratický, razantný protivládny protest. Verím, že ľudia si čapice priniesli, lebo nimi chceme súčasnej vláde zamávať na rozlúčku,“ povedal krátko pred štartom mítingu predseda Smeru Robert Fico. „Neviem, či tej našej vláde už úplne šibe, ale valí sa na nás neuveriteľná vlna zdražovania. Taká tu nebola ani v deväťdesiatych rokoch, kedy dochádzalo k transformácii spoločnosti. My nevidíme žiadne kroky na ochranu ľudí,“ podotkol.

Policajný pokoj

Fico pokračoval, že vláda nemá ako ovplyvňovať svetové ceny, no disponuje všetkými možnosťami doma. „Má peniaze, legislatívu v rukách a technické opatrenia, aby zmierňovala napätie, ktoré príde so zdražovaním. Ak nedôjde k nejakému programu na pomoc ľuďom, na jar tu budú veľké sociálne výbuchy a nepokoje,“ tvrdí šéf Smeru. To, že okres, v ktorom sa stretli, je v rámci covidového automatu v červenej farbe, nevníma ako prekážku.

Napriek slovám dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana, že voči protestujúcim, ktorí nebudú dodržiavať epidemiologické opatrenia tvrdo zakročia, k ničomu podobnému nedošlo. Pred vstupom do amfiteátra síce každému dezinfikovali ruky, no v areáli drvivá väčšina ľudí nemala rúška.

V jednom momente síce hovorca Smeru Ján Mažgút oznámil ľuďom, že dostali upozornenie, aby si prekryli horné dýchacie cesty, no dav na to reagoval len smiechom a pískaním. V areáli s kapacitou päťtisíc ľudí, pričom zaplnený bol asi na osemdesiat percent, sme policajtov nevideli. Ticho obstávali len neďaleko vchodu a pri hlavnom cestnom ťahu.

VIDEO: Čapicový protest strany Smer v Rimavskej Sobote

Video

Mávajme čapicami

Smer na mítingu spomenul aj referendové otázky. Podľa Fica sa týkajú zmeny ústavy, ku ktorej vládna koalícia nechce pristúpiť, hoci to sľúbila. „Preto sa musíme obrátiť na pani prezidentku s otázkou, ktorá hovorí o tom, či ľudia súhlasia so zmenou ústavy, ktorá by spočívala v tom, že skrátenie volebného obdobia môže byť aj ústavným zákonom alebo referendom,“ poznamenal.

„Potom je tu druhá otázka, či sú ľudia za predčasné parlamentné voľby. Prezidentke to doručíme tento týždeň a budeme čakať na jej vyjadrenie. Všetci veríme, že opätovne sa nerozhodne zmariť referendum, ako to urobila v prvom prípade,“ vraví Fico, ktorého v Rimavskej Sobote privítal búrlivý potlesk.

„V ostatnej dobe sa objavujú vyjadrenia, že občianske protesty by politické strany nemali organizovať. A kto ich do psej matere organizoval v roku 2018 proti Smeru? Vždy to boli politické strany,“ prihovoril sa ľuďom. „Takže nesmieme si nechať zobrať základné ľudské právo na zhromažďovanie a prejavovanie svojho názoru. Rimavská Sobota a všetci, ktorí ste prišli z celého Slovenska, mávajme čapicami a pošlime ich do čerta,“ vyzval prítomných. Ľudia ho poslúchli a zároveň začali kričať „odstúpiť“ či „vyprášime ich“.

VIDEO: Fico pred mítingom: Mikasovi úradníci nám zakázali spievať na protestnom zhromaždení.

Video

Prišli aj Taraba a Danko

Fico sa poďakoval aj rimavskosobotskému primátorovi Jozefovi Šimkoví, že im v rámci spolupráce poskytol amfiteáter a ďalšie veci. „Všetci dobre vieme, že práve v našom okrese je najvyššia miera nezamestnanosti. Aktuálne je to 20,6 percenta. Práve preto som rád, že strana Smer si to namierila do tohto zaostalého regiónu,“ hovorí Šimko, ktorý tvrdí, že s Ficom nemal ani v minulosti žiadny problém. „Len s domácou garnitúrou členov jeho strany, ale už sa to urovnalo. Verím, že v budúcnosti to bude oveľa lepšie,“ povedal.

Na pódiu nechýbal ani Ľuboš Blaha. „Kedy inokedy odkázať neoliberálnej pravici, a všetkým zlodejom na čele s Matovičom, choďte preč. Tisíce ľudí zomrelo kvôli Matovičovej vláde, státisícom seniorov zobrali trinásty dôchodok, milióny ľudí zavreli do domáceho väzenia a urobili z nich otrokov vo vlastnej krajine. Ženú Slovensko do bankrotu, hanba!“ kričal Blaha.

Postupne sa vystriedali viacerí rečníci, medzi nimi aj Tomáš Taraba (Život – národná strana) či Andrej Danko (SNS). „Protest je prirodzená forma, ako môže opozícia pracovať. Uvítal som možnosť, aby sme spolu ukázali, že sú tu aj ľudia, ktorí túto vládu vnímajú ako problém. Dnes ožobračujú Slovensko, voči západu sme viac zadlžení až o 10 miliárd,“ povedal Danko. Podľa neho je šialené, aby nám dlh narástol zo 45 na 60 percent. „Očakávam rozpredaj strategických podnikov, elektrární, autobusovej dopravy. Treba národu ukázať, že sú tu aj iné politické strany, ktoré sa vedia vzoprieť idiotizmu v politike, lebo ani jeden z tých, čo sú vo funkciách, na to neboli pripravení,“ uzavrel.

Na záver sa amfiteátrom hromadne ozývala pieseň Na kráľovej holi, ktorú si niekoľkotisícový dav zaspieval spolu s Ficom a jeho kolegami.

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #protest #Smer