Závan leta môže priniesť až 20 °C. Chlad sa však rýchlo vráti

Slovensko sa postupne počas týždňa zohreje tamer k dvadsiatkam, ale teplota sa zase vráti na úroveň chladnej jesene. Kedy bude najteplejšie?

18.10.2021 00:00

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorologičkou Miriam Jarošovou na predposledný októbrový týždeň.

Video

Uplynulé dni priniesli v niektorých lokalitách nádych zimy. Tá sa hlásila o slovo najmä v horských oblastiach. Na viacerých miestach sa dokonca vytvorila snehová pokrývka. Išlo ale skôr o symbolické „pocukrovanie“, lebo ani v najvyšších polohách Slovenska nedosiahla hrúbka bielej periny výrazné čísla. Na Lomnickom štíte hlásili vo štvrtok 5, na Chopku 4 a v Tatranskej Javorine 2 cm.

Klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavel Faško upozornil, že nie je nič zvláštne, keď v horských polohách v tomto čase nasneží.

„V októbri 2009 bola nádielka oveľa výraznejšia. V polovici mesiaca dosiahla hrúbka snehu v Tatranskej Javorine 70, na Skalnatom plese 85 a v Oravskej Lesnej 54 cm snehu,“ hovorí. Pokračoval, že Rabča vtedy hlásila 46, Liesek 38, Čadca 10 a Turčianske Teplice 6 cm. Sneh sa v rovnakom období objavil aj v Malých Karpatoch. Napríklad meteorologická stanica Modra-Piesok zaznamenala 5 a Malý Javorník 3 cm bielej pokrývky.

„Všade sa udržala niekoľko dní a spôsobilo to kalamitné stavy. Najnepriaznivejšie to zasiahlo severozápadné Slovensko, kde mokrý sneh spôsobil polomy a trhal elektrické vedenie,“ spomenul Faško obdobie spred niekoľkých rokov.

V ostatných dňoch ráno dosť mrzlo aj v úrovni dvoch metrov. Štrbské Pleso nameralo vo štvrtok –4,6, Stará Lesná –2,9 a Poprad –2,5 stupňa. Prituhlo aj v Dudinciach, kde teplota klesla na –1,2 stupňa. Kuchyňa a Moravský Svätý Ján hlásili –1 stupeň. Prízemný mráz bol ešte výraznejší. Poprad dosiahol –6,8, Dudince –4,2, Kuchyňa –4,1, Piešťany –1,8 a bratislavská Koliba –0,8 stupňa.

V prvej polovici nasledujúceho týždňa bude otepľovanie pokračovať. Najvýraznejšie sa prejaví vo vysokých nadmorských výškach. „Napríklad v Alpách by sa hladina nulovej izotermy mohla dostať do úrovne 4 000 metrov,“ priblížil Faško. Samozrejme, teplo bude aj v nižších polohách. Ako dlho sa tam počas dňa udrží, však bude závisieť od hmly a nízkej inverznej oblačnosti. „Tam, kde slnko začne svietiť skoro, bude popoludní dosť teplo,“ podotkol. „Čaká nás nadnormálne teplé počasie,“ doplnil klimatológ.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #počasie