Austrália chce otvoriť hranice pre turistov už pred Vianocami

Austrália má za sebou ďalšiu vlnu pandémie aj lockdownov. Vysoké počty očkovaných umožňujú rušiť prísne opatrenia proti koronavírusu. Austrálsky minister pre cestovný ruch a obchod Dan Tehan uviedol, že krajina by ešte pred Vianocami mohla otvoriť hranice pre turistov zo zahraničia.

18.10.2021 05:55 , aktualizované: 23:35
Austrália, Melbourne, lockdown Foto: ,
Na archívnej snímke z 30. septembra 2021 ľudia kráčajú cez cestu v Melbourne. Austrálske mesto Melbourne dosiahlo svetový rekord v celkovom počte dní, počas ktorých tam bol zavedený lockdown. Jeho obyvatelia prežijú od začiatku pandémie v lockdowne do piatkového uvoľnenia viac ako 260 dní.
debata (123)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:34 Polícia v talianskom Terste zasiahla vodnými delami a slzotvorným plynom proti účastníkom akcie zvolanej na protest proti povinnosti preukazovať sa na pracovisku covidpasom, ktorí od minulého piatku blokujú jeden z hlavných vstupov do prístavu. Štrajkujúci sa napriek tomuto zásahu polície odmietali rozísť.

Časť z nich sa podvečer vydala do centra mesta, kde chceli v proteste pokračovať pred vládnymi budovami, informovala agentúra Reuters.

Podľa talianskych médií pri potýčkach s demonštrantmi sa v pondelok zranili najmenej traja policajti.

Talianska vláda tvrdí, že povinné preukazovanie sa zdravotným preukazom na pracovisku je potrebné na zaistenie bezpečnosti zamestnancov i na povzbudenie váhajúcich, aby sa dali zaočkovať.

Toto nariadenie bude platiť do konca roka. Zamestnanci, ktorí sa pokúsia nastúpiť do práce bez tohto osvedčenia, budú suspendovaní bez nároku na náhradu mzdy a bude im hroziť pokuta do 1500 eur.

Podľa prieskumov verejnej mienky väčšina Talianov toto vládne ustanovenie podporuje, ale hlasno sa prejavujúca menšina tvrdí, že vláda takto zasahuje do ich základných pracovných práv.

Podľa vládneho dokumentu, ktorý minulý týždeň mala k dispozícii agentúra Reuters, covidpas v Taliansku nemá približne 15 percent zamestnancov súkromného a osem percent zamestnancov verejného sektora.

Pokiaľ ide o zamestnancov prístavu v Terste, neočkovaných tam je asi 40 percent prístavných robotníkov. Aj v samotnom meste je v porovnaní so zvyškom Talianska vyšší podiel ľudí odmietajúcich očkovanie.

Zamestnanci prístavu v Terste vyhlásili štrajk ešte minulý piatok napriek tomu, že im boli ponúknuté bezplatné testy na koronavírus, pripomína AFP. Ich protest následne prilákal demonštrantov z celého mesta.

23:27 Británia ohlásila denný prírastok 49 156 infekcií covidom, čo je najhoršia bilancia od polovice júla. Počty novo nakazených v Británii sú aktuálne značne vyššie ako v iných západných európskych krajinách a za posledný mesiac tento údaj zaznamenal 60-percentný nárast, uviedla agentúra Reuters.

Dnešnou bilanciou Británia prekonala údaj zo 17. júla, kedy sa dva dni pred zrušením väčšiny obmedzení v Anglicku infekcia potvrdila u 54 674 ľudí.

Hlásené počty nových prípadov v Británii stále narastajú od doby, kedy sa minulý mesiac po prázdninách otvorili školy. Štúdie podľa Reuters ukazujú, že prípadov pribúda najmä medzi deťmi. Avšak vzhľadom na to, že zhruba dve tretiny dospelej populácie majú dokončené očkovanie proti covidu-19, je riziko hospitalizácie a úmrtia všeobecne výrazne nižšie.

22:53 S účinnosťou od 21. októbra lotyšská vláda opäť zavádza prísny lockdown, ktorý bude v krajine platiť do 15. novembra. Informoval o tom miestny internetový portál Delfi,lt.

Ako spresnila agentúra Interfax, počas lockdownu budú zatvorené všetky obchody s výnimkou tých, ktoré predávajú základný tovar. Športové, zábavné a kultúrne podujatia budú zrušené. Holičstvá, kaderníctva, kozmetické salóny a stravovacie zariadenia zostanú zavreté. V čase od 20.00 h do 05.00 h miestneho času bude platiť zákaz vychádzania.

Po jesenných prázdninách sa väčšina školákov bude učiť dištančne. Prezenčné vyučovanie budú mať od 1. novembra len žiaci 1. až 3. ročníka. Predškolské zariadenie budú otvorené pre tie deti, ktorých rodičia nemôžu pracovať z domu.

Okrem toho úrady počas lockdownu obmedzia aj zhromažďovanie. Obmedzenia sa budú týkať i zdieľanej jazdy osôb z rôznych domácností v jednom aute.

Lotyšský premiér Krišjánis Kariš podľa Interfaxu vysvetlil, že nový lockdown sa v Lotyšsku zavádza pre nízku zaočkovanosť obyvateľstva. „Mnohým sa to môže zdať nepochopiteľné, prečo my máme lockdown, ale Dánsko a Írsko nie… Dôvodom je, že očkovanie (u nás) neprebehlo tak, ako malo,“ uviedol premiér podľa Interfaxu.

V Lotyšsku sa infekcia šíri nekontrolovane a v nemocniciach je už viac ako 1 100 pacientov s covidom. „Naše zdravotníctvo je ohrozené,“ povedal predseda vlády.

Lotyšsko sa stalo svetovou jednotkou z hľadiska chorobnosti na covid po tom, čo počas minulého týždňa počet chorých vzrástol skoro o 50 percent.

21:30 Juhoafrická republika (JAR) neschválila používanie ruskej proticovidovej vakcíny Sputnik V pre obavy, že podávanie tejto očkovacej látky by mohlo prispieť k šíreniu nákazy vírusom HIV u mužov. Informoval o tom Juhoafrický regulačný úrad pre zdravotnícke výrobky, ktorého správu citovala agentúra AFP.

K tomuto rozhodnutiu dospel úrad na základe výskumov bezpečnosti modifikovaného adenovírusu Ad5, ktorý obsahuje ruská vakcína, v súvislosti s HIV. Ako ďalej uviedol úrad, spoločnosť, ktorá v JAR požiadala o schválenie vakcíny Sputnik V, nepredložila dôkazy, že táto látka by mohla byť bezpečná v „prostredí vysokého výskytu HIV“.

vakcina covid nosovy sprej Čítajte viac Rusko vyskúša vakcínu proti covidu v podobe nosového spreja

Medicínsky časopis The Lancet ešte vlani upozornil, že v rámci testov vakcíny proti AIDS sa zistila zvýšená náchylnosť neobrezaných mužov na infekciu vírusom HIV, ak boli pred zaočkovaním nakazení adenovírusom Ad5. Ako takisto vlani napísal časopis Science, na adenovírusových vektoroch – aj keď nie Ad5 – sú postavené aj vakcíny od spoločností Johnson & Johnson a AstraZeneca. Pri týchto adenovírusoch však nie sú dôkazy o zvýšenom riziku infekcie vírusom HIV, dodal vtedy časopis.

V JAR používajú vakcíny od spoločností Johnson & Johnson a Pfizer/BioNTech a tiež čínsku látku Sinovac.

Sputnik V zatiaľ nemá schválenie od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aj keď ho podávajú už vo viac než 40 krajinách.

JAR je covidom najviac zasiahnutou krajinou na africkom kontinente a zároveň má aj celosvetovo najvyšší počet ľudí nakazených vírusom HIV. Proti covidu sa v JAR nechala zaočkovať iba čosi viac ako štvrtina obyvateľov, ktorí majú na vakcínu nárok. V krajine zároveň tento týždeň začnú očkovať proti covidu deti od 12 rokov a podávať tretiu dávku ľuďom so zníženou imunitou.

20:38 Po takmer dvoch rokoch od vypuknutia pandémie COVID-19 sa v prieskumoch vo viacerých krajinách čoraz viac ľudí vyslovuje za to, že prednosť pred protiepidemickými opatreniami by mala dostať ekonomika, a to aj keby to malo viesť k väčšiemu počtu úmrtí. Informovala o tom v pondelok francúzska agentúra AFP.

Prieskum verejnej mienky vykonali v USA, Británii, Francúzsku, Nemecku, Švédsku a Japonsku. V každej z týchto krajín pritom podpora protipandemických opatrení idúcich na úkor ekonomiky poklesla – oproti máju najviac v Nemecku a Británii.

V Nemecku je za uprednostnenie opatrení proti covidu 40 percent obyvateľstva, kým v máji to ešte bolo 49 percent. Dovedna 39 percent ľudí v prieskume v Nemecku zdôrazňovalo potrebu zohľadniť najmä ekonomiku. Predtým to bolo 30 percent.

V Británii v máji kládlo dôraz na epidemické opatrenia 61 percent ľudí, teraz už iba 42 percent.

Vo Francúzsku majú proticovidové reštrikcie najnižšiu podporu: 36 percent, pričom rovnaký podiel ľudí dáva prednosť ekonomike.

Ako ukázal prieskum, vo všetkých krajinách sa väčšina ľudí vyslovila proti opätovnému zavedeniu prísnych opatrení, a to aj keby mali byť nemocnice v zime zahltené pacientmi s covidom.

Správa konzultačnej spoločnosti Kekst CNC tiež uvádza, že nálada „sme v tom spolu“, keď ľudia v mnohých krajinách z balkónov tlieskali zdravotníkom, postupne vyprchala. Namiesto toho sa prehlbujú rozpory medzi očkovanými a neočkovanými – najviac v USA, kde 58 percent respondentov uviedlo, že by necestovali do málo zaočkovaných oblastí v krajine. Američania tiež väčšinovo uprednostňujú prácu z domu, a to preto, aby sa vyhli kontaktu s nezaočkovanými kolegami. USA však zároveň predstihli Francúzsko v úrovni odporu proti covidovému očkovaniu, všíma si AFP.

Celkovo 79 percent Američanov uviedlo, že sa dali zaočkovať alebo tak hodlajú urobiť. V Británii to bolo 91 percent, v Nemecku 88 percent a vo Francúzsku 84 percent.

19:30 Bielorusko nariadilo štátnym klinikám, aby prestali poskytovať bežnú lekársku starostlivosť v záujme uvoľnenia kapacít pre pacientov s ochorením COVID-19. Informovala o tom agentúra AP.

Bieloruské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že medzi pozastavenými službami sú napríklad lekárske prehliadky a vyšetrenia, ako aj fyzioterapeutické či stomatologické procedúry.

Bielorusko aktuálne zažíva prudký nárast prípadov nákazy novým koronavírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19. V tejto 9,3-miliónovej krajine aktuálne denne pribúda približne 2 000 prípadov infekcie, pričom plne zaočkovaných je len približne 20 percent tamojšej populácie. Od začiatku pandémie zaznamenali v Bielorusku už približne 574 000 prípadov nákazy a 4 417 súvisia­cich úmrtí.

Autoritársky bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pandémiu spočiatku bagatelizoval. Tvrdil napríklad, že ľudí pred nákazou ochráni, ak budú denne piť 50 ml vodky. Tvrdil tiež, že Bielorusku v súvislosti s nákazou nedôjde k nijakému úmrtiu.

19:02 V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici sa epidemická situácia zhoršila, preto musí čiastočne obmedziť plánované operácie. Informovala o tom v pondelok nemocnica na sociálnej sieti.

„Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu a zvyšujúci sa počet kriticky chorých pacientov sme nútení pristúpiť aj v našej nemocnici k čiastočnému obmedzeniu plánovaných operácií. Veríme, že sa situácia čo najskôr stabilizuje,“ uvádza zdravotnícke zariadenie.

K pondelku je v nej hospitalizovaných 30 pacientov s ochorením COVID–19, piati sú na umelej pľúcnej ventilácii.

Nemocnica už vopred avizovala, že od pondelka dočasne pozastaví prevádzku vakcinačného centra práve preto, aby mohla zabezpečiť čo najvyšší rozsah zdravotnej starostlivosti, vrátane plánovaných operácií.

Od začiatku očkovania má na konte takmer 106 000 podaných dávok vakcíny.

14:58 Nemocnica Agel Komárno začala od pondelka s očkovaním treťou dávkou proti ochoreniu COVID-19. Prvými zaočkovanými sa stali zdravotníci komárňanskej nemocnice. Následne nemocnica bude očkovať aj verejnosť na základe vopred stanovených pravidiel Národného centra zdravotníckych informácií a Ministerstva zdravotníctva SR, informovala námestníčka riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť Gabriela Filkóová.

Očkovanie treťou dávkou bude v komárňanskej nemocnici pokračovať každý pracovný deň od 7.15 do 14.00 h. „Zatiaľ nie je možné prísť na očkovanie bez predošlej registrácie a potvrdení termínu formou SMS, prípadne e-mailu,“ upozornila Filkóová.

Nemocnica aktuálne zaznamenala zhoršenie pandemickej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19, čo dokazuje aj zvýšený záujem o testovanie, predovšetkým PCR testy. K pondelku nemocnica eviduje štyroch pacientov s novým koronavírusom, žiadny si nevyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Siedmi pacienti sú suspektní. Zo zdravotníkov komárňanskej nemocnice nie je aktuálne nikto pozitívny na nový koronavírus.

14:10 Slzotvorným plynom a vodným delom zasiahla v pondelok talianska polícia proti demonštrantom v prístavnom meste Terst po trojdňových protestoch proti povinnosti preukázať sa covidpasom na pracovisku. Informovala o tom agentúra AFP.

Desiatky ťažkoodencov sa postavili zoči-voči stovkám demonštrantov, ktorí zotrvali na miestne protestov, ako aj zamestnancom, ktorí v piatok zablokovali jeden z vchodov do prístavu na protest proti prísnym opatreniam.

„Sloboda, sloboda!“ skandovali protestujúci, kým ďalší na policajtov kričali: „Nie sme násilní, zložte svoje štíty.“ Po niekoľkých hodinách patovej situácie sa policajtom podarilo uvoľniť vstup do prístavu a demonštrantov zatlačiť na neďaleké parkovisko, píše AFP.

Zamestnanci prístavu v Terste vyhlásili štrajk ešte v piatok napriek tomu, že im boli ponúknuté bezplatné testy na koronavírus, pripomína AFP. Ich protest následne prilákal demonštrantov z celého mesta.

13:41 Opätovné zavedenie núdzového stavu na Slovensku nehrozí. V dnešnej diskusnej relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo to povedal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Dôvodom je podľa premiéra dobré nastavenie COVID automatu.

„Nevidím na to ani politickú vôľu. Ak sa budeme očkovať a riadiť pravidlami automatu, tak to zvládneme. V tejto súvislosti preto vyzývam všetkých ľudí, aby sa dali zaočkovať. Je to jediná cesta k zrušeniu jednotlivých opatrení, ktoré v súčasnosti v krajine platia," dodal Heger.

13:04 Ohnisko nákazy koronavírusom evidujú v marginalizovanej rómskej komunite (MRK) v obci Jovice v okrese Rožňava. Ako pre TASR povedal regionálny hygienik Jozef Varga, ide o lokalizovanú epidémiu. „V karanténe sú jednotlivé domácnosti, kde sa vyskytli pozitívne prípady, spolu 68 osôb,“ povedal pre TASR s tým, že karanténu kontrolujú príslušníci polície.

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rožňave boli prvé prípady zachytené samotestmi u žiakov základnej školy. Na základe týchto výsledkov kontaktovali intervenčný tím Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý vykonal PCR testovanie u 99 osôb. „Pozitivita bola zistená u 43. Boli nariadené karanténne opatrenia, ktoré sa dodržiavajú,“ uviedol. Žiadne nové prípady nezaznamenali.

„Predpokladáme, že išlo o zános z MRK Vidová, kde sme evidovali epidemický týždeň pred prvým výskytom v Joviciach,“ doplnil Varga s tým, že u obyvateľov týchto lokalít sa zistili rodinné väzby. RÚVZ Rožňava v súčasnosti ďalšie ohnisko v tomto okrese neeviduje.

12:57 Tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 môžu človeku podať aj po tom, ako ju písomne odporučí lekár, pripomína to Ministerstvo zdravotníctva. Národné centrum zdravotníckych informácií posiela informačné SMS správy všetkým pacientom, ktorí majú nárok na tretiu dávku vakcíny.

testovanie Covid 19 Šamorín sms Čítajte viac NCZI rozposiela vytipovaným pacientom SMS pozvánky na tretiu dávku

12:41 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Rusku 34 325 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. V krajine sa tak vírusom SARS-CoV-2 od začiatku pandémie nakazilo už viac ako osem miliónov ľudí, informovala v pondelok agentúra TASS.

Najviac nových prípadov infekcií pribudlo v Moskve (6823) a Petrohrade (3097). V Rusku v súčasnosti evidujú 785 647 aktívnych prípadov. Za uplynulých 24 hodín sa vyliečilo 16 431 ľudí.

Celkový počet nakazených v Rusku prvýkrát presiahol hranicu ôsmich miliónov – od začiatku pandémie sa tam koronavírusom nakazilo 8 027 012 ľudí. Už niekoľko dní po sebe pritom v Rusku hlásia rekordné denné počty nových prípadov.

Za uplynulých 24 hodín zaevidovali v Rusku 998 úmrtí v súvislosti s koronavírusom. Hranicu 1000 úmrtí za deň v krajine pritom prvýkrát prekročili len v sobotu, keď zomrelo 1002 ľudí. Celkovo v krajine od začiatku pandémie zomrelo v súvislosti s ochorením COVID-19 224 310 ľudí, čo je najviac spomedzi všetkých európskych krajín.

12:39 Európska únia (EÚ) už vyexportovala do celého sveta viac ako jednu miliardu dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. V pondelok to oznámila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Správu priniesla agentúra AFP.

„Dosiahli sme dôležitý míľnik v dodávke vakcín proti COVID-19… Očkovacie látky vyrobené v EÚ boli odoslané do viac ako 150 krajín – od Japonska po Turecko, od Británie po Nový Zéland, od Južnej Afriky po Brazíliu.“ vyhlásila šéfka EK.

Von der Leyenová zároveň uviedla, že v súčasnosti je prioritou Únie zintenzívnenie očkovania na celom svete. Brusel sa už minulý mesiac zaviazal, že pošle ďalšie milióny vakcín tam, kde ich je nedostatok.

12:14 Francúzsko-rakúska spoločnosť Valneva v pondelok oznámila, že klinické testy jej vakcíny proti koronavírusu boli „pozitívne“. Stalo sa tak mesiac po tom, ako Británia vypovedala spoločnosti zmluvu na dodávku jej protikoronaví­rusových vakcín, informovala agentúra AFP.

Valneva uviedla, že tretia fáza klinických testov jej vakcíny preukázala „pozitívne“ výsledky. Toto testovanie prebiehalo v Británii a zúčastnilo sa na ňom 4012 dospelých osôb. Podľa spoločnosti vakcína dokáže v organizme vytvoriť väčší počet protilátok a má menej vedľajších účinkov ako vakcína proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca.

Vakcína od Valnevy s názvom VLA2001 obsahuje „neaktívny“ koronavírus, ktorý ma pomôcť telu vybudovať si protilátky. Podľa jedného z vedúcich pracovníkov výskumu vakcíny, profesora Adama Finna, ide o „oveľa tradičnejší prístup k výrobe vakcín“ ako v prípade očkovacích látok, ktorými sa v súčasnosti proti koronavírusu očkuje v Európe, Británii a Severnej Amerike.

Spoločnosť uviedla, že je na začiatku schvaľovacieho procesu vakcíny v Británii a zároveň sa pripravuje požiadať o povolenie na použitie tejto očkovacej látky aj Európsku agentúru pre lieky (EMA).

11:45 Delta variant koronavírusu mal aj septembri na Slovensku takmer výhradné zastúpenie. Ako v pondelok TASR informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, laboratóriá ho sekvenovaním potvrdili v 99,9 percenta analyzovaných pozitívnych vzoriek.

„V septembri bolo úspešne sekvenovaných celkovo 1953 pozitívnych vzoriek. Delta variant laboratóriá identifikovali v 1951 vzorkách. Alfa variant potvrdili vo dvoch vzorkách. Iný variant nebol v analyzovaných pozitívnych vzorkách zaznamenaný,“ povedala. Na sekvenovaní vzoriek sa podieľajú laboratóriá ÚVZ SR, Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV).

10:14 Uplynulé tri dni odhalili testy v Maďarsku 3 274 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s covidom zomrelo v tomto období 51 pacientov, informoval operačný štáb. V nemocniciach ošetrujú 908 covidových pacientov, z ktorých je 126 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne je infikovaných 13 989 osôb. Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 836 389 nakazených a 30 402 obetí.

Zaočkovaných je 5 924 063 ľudí, pričom vyše 5,7 milióna z nich dostalo dve dávky a 997-tisíc tri dávky vakcíny proti covidu. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

10:11 Prostredníctvom 3 162 vykonaných RT-PCR testov odhalili v nedeľu na Slovensku 553 prípadov nákazy koronavírusom. Pribudlo osem obetí covidu. Počet hospitalizovaných stúpol o jedného pacienta. V nemocniciach je v súvislosti s koronavírusom 964 ľudí.

Bratislava koronavírus očkovanie Čítajte viac Pribudli stovky infikovaných, vírus si vyžiadal ďalších osem obetí

9:26 Viac ako polovica Čechov súhlasí s očkovaním detí vo veku od piatich do jedenástich rokov proti koronavírusu. Vyplýva to z bleskového prieskumu agentúry Median pre Český rozhlas. Verejnoprávne médium zverejnilo dáta v pondelok na svojom spravodajskom portáli iRozhlas.cz

Zber odpovedí sa uskutočnil v období od 12. do 13. októbra na vzorke 1027 respondentov. Opýtaní odpovedali na hypotetickú otázku, keďže vakcíny sú v Česku momentálne schválené len pre deti staršie ako dvanásť rokov.

„Rozhodne áno“ odpovedalo v prieskume 21 percent respondentov. „Skôr áno“ na očkovanie detí povedalo 29 percent opýtaných. S očkovaním detí „rozhodne nesúhlasí“ 25 percent a „skôr nie“ 17 percent respondentov. K téme sa nevedelo vyjadriť 8 percent.

Český rozhlas v tejto súvislosti oslovil Daniela Dražana s Českej vakcinologickej spoločnosti. Ak budú podľa neho všetky „stanoviská kladné“, očkovanie malých detí by sa mohlo v Česku spustiť koncom roka. Konzorcium Pfizer/BionTech zverejnilo štúdie, podľa ktorých je ich očkovacia látka pre malé deti vhodná.

„Vakcína je dostatočne imunogénna, to znamená, že vytvára protilátky rovnakým spôsobom ako dávka pre dospelých vytvára protilátky u ľudí nad 16 rokov. Dozvedeli sme sa, že má rovnaké nežiaduce účinky. To znamená, že je rovnako bezpečná,“ spresnil pre ČRo Dražan.

Český rozhlas pripomenul, že niektoré štáty už proti covidu deti v tejto vekovej kategórii očkujú. Napríklad Čína schválila vakcínu od firmy Sinovac pre deti od troch rokov. (irozhlas.cz, tasr)

8:43 Austrália by ešte pred Vianocami mohla otvoriť hranice pre turistov zo zahraničia, uviedol v pondelok austrálsky minister pre cestovný ruch a obchod Dan Tehan. „Samozrejme, je našou prioritou dostať domov všetkých Austrálčanov,“ povedal Tehan pre spravodajskú stanicu Sky News Australia. „Podľa môjho názoru však pred Vianocami môžeme začať vpúšťať aj všetkých ostatných vrátane turistov zo zahraničia,“ dodal.

Podmienkou na to však je plná zaočkovanosť najmenej 80 percent obyvateľstva vo veku nad 16 rokov proti koronavírusu. Do víkendu prijalo obe dávky vakcíny proti covidu zhruba 68 percent dospelej populácie v krajine. Takmer 85 percent ich bolo zaočkovaných prvou dávkou.

Premiér austrálskeho štátu Nový Južný Wales Dominic Perrottet už v priebehu minulého týždňa oznámil svoj zámer otvoriť medzinárodné hranice regiónu s miliónovou metropolou Sydney už od 1. novembra. Povinnosť 14-dňovej hotelovej karantény pre plne zaočkované osoby by sa tak zrušila, podotkol Perrottet.

V Novom Južnom Walese je už oboma dávkami zaočkovaných vyše 80 percent obyvateľov. Austrálsky premiér Scott Morrison však krátko nato spresnil, že nové pravidlá budú najprv platiť iba pre austrálskych občanov alebo osoby s trvalým pobytom v Austrálii. Otvorenie krajiny bude potom nasledovať ako ďalší krok.

Austrálske úrady do značnej miery uzatvorili hranice krajiny pred svetom pred približne jeden a pol rokom. Mnoho Austrálčanov odvtedy nemohlo cestovať do vlasti v dôsledku extrémne vysokých výdavkov spojených s letmi a karanténnymi opatreniami. Naopak, z krajiny nemohlo vycestovať zhruba 25 miliónov jej obyvateľov. (dpa, tasr)

8:27 Nerovnomerná distribúcia vakcín proti koronavírusu vedie k vzniku nových variantov vírusu SARS-CoV-2 a k spomaľovaniu svetovej ekonomiky, vyhlásil generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres. „Nerovnomernosť v očkovaní dáva možnosť vzniku a šíreniu variantom covid19. Svet je tak odsúdený na väčší počet úmrtí a predlžujúce sa spomaľovanie ekonomiky,“ píše sa v príspevku Guterresa na Twitteri.

Podľa Guterresa „bez koordinovaného a spravodlivého prístupu nie je možné trvalo znížiť počet prípadov v žiadnej krajine“. Guterres spolu s generálnym riaditeľom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom predstavili začiatkom októbra stratégiu na dosiahnutie globálnej zaočkovanosti proti covidu do polovice roka 2022.

Stratégia predvída vakcináciu 40 percent obyvateľstva v každej krajine sveta do konca roka 2021 a 70 percent populácie do polovice budúceho roka. K tomu, aby svet tento cieľ dosiahol, je pritom potrebné vyrobiť najmenej 11 miliárd dávok vakcín proti koronavírusu.

V tejto súvislosti Tedros poukázal na „desivú nerovnosť“ v globálnej distribúcii vakcín proti koronavírusu, keď bohatšie krajiny doposiaľ spotrebovali až 75 percent všetkých vyrobených očkovacích látok. Krajiny s nízkym príjmom pritom dostali len menej než jedno percento zo svetovej produkcie vakcín proti koronavírusu. (tass, tasr)

7:54 Najväčšie novozélandské mesto Auckland zostane ďalšie dva týždne v karanténe, oznámila v pondelok novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Prísna uzávera trvá v meste už dva mesiace, hoci denné prírastky počtu ľudí nakazených koronavírusom sa pohybujú rádovo v desiatkach prípadov a 70 percent obyvateľov je už plne očkovaných proti covidu. „Ak sa nám podarí udržať nízke čísla, zatiaľ čo budeme očkovať, potom ľahšie po uvoľnení obmedzení udržíme covid pod kontrolou,“ podotkla premiérka.

Novému Zélandu sa darí s koronavírusom zatiaľ úspešne bojovať, od začiatku pandémie eviduje päťmiliónová krajina 4 992 prípadov infekcie a 28 úmrtí. Deje sa tak ale za cenu uzatvorenia hraníc a tvrdých lockdownov. Za posledných 24 hodín Nový Zéland zaznamenal 60 nových prípadov nákazy koronavírusom. (reuters, čtk)

6:12 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 4 056 nových prípadov nákazy koronavírusom. Pred týždňom to bolo takmer o tisícku menej, v rovnaký deň pribudlo 3 111 infekcií. V pondelok o tom informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Takzvaná sedemdňová incidencia, ktorá vyjadruje, koľko ľudí sa v priemere nakazilo na 100-tisíc obyvateľov, stúpla na 74,4. O deň skôr predstavovala 72,7 a pred týždňom 66,5.

Od začiatku pandémie sa v Nemecku, ktoré má 83 miliónov obyvateľov, preukázala infekcia u vyše 4,377 mil. ľudí. 94 628 ľudí po nákaze koronavírusom zomrelo, z toho desať za posledný deň. RKI registroval v rovnaký deň pred týždňom sedem mŕtvych. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo zhruba 4,15 milióna ľudí. (rki, dpa, čtk)

6:00 Od 18. októbra sa prvých päť okresov na Slovensku farbí na čierno. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský počas minulého týždňa povedal, že zatiaľ nie je dôvod vyhlásiť núdzový stav a „je to na ľuďoch, aby dodržiavali opatrenia“.

Desať okresov na Slovensku využilo takzvaného žolíka. Vyššia zaočkovanosť im umožnila posunúť sa do lepšej farby Covid automatu s menším počtom obmedzení.

počasie, mesto, koronavírus Čítajte viac Prvé okresy sú čierne, všetky na severe. Zákaz cestovania zatiaľ nehrozí

5:55 Tisíce detí v najväčšom austrálskom meste Sydney sa v pondelok po takmer štyroch mesiacoch dištančnej výučby vracajú do škôl. Ďalšie uvoľnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu umožnila vysoká zaočkovanosť obyvateľov Sydney a zvyšku štátu Nový Južný Wales, ktorá presiahla 80 percent.

V Sydney bola v pondelok obnovená prezenčná výučba v škôlkach, v prvých triedach a tiež v záverečných ročníkoch stredných škôl, v ktorých sa žiaci pripravujú na maturitu. Všetci ostatní študenti sa budú môcť vrátiť do tried budúci týždeň.

Štvormesačná prísna koronavírusová uzávera sa skončila v Sydney pred týždňom po zaočkovaní 70 percent obyvateľstva. Úplne očkovaní obyvatelia štátu Nový Južný Wales teraz môžu opúšťať svoje domovy z akéhokoľvek dôvodu, vrátane návštevy reštaurácie, nákupného centra, kina či posilňovne. V pondelok sa otvorili pre sediacich hostí tiež nočné kluby. Denné prírastky nakazených v štáte Nový Južný Wales naďalej klesajú, za posledných 24 hodín bolo hlásených 265 nových infekcií, zatiaľ čo začiatkom septembra ich bolo za deň až 1 599.

V piatok sa skončí lockdown tiež v Melbourne, ktoré je hlavným mestom štátu Viktória. Počas niekoľkých nasledujúcich dní by aj v tomto štáte malo mať dve dávky vakcíny 70 percent ľudí. Terajšia uzávera v Melbourne trvá od 5. augusta a je už šiestou počas pandémie.

Austrália, ktorá má zhruba 25 miliónov obyvateľov, registruje od začiatku pandémie približne 143-tisíc prípadov nákazy a 1 531 úmrtí spojených s covidom. To je podstatne menej, než zaznamenalo mnoho iných štátov s vyspelými ekonomikami. (reuters, čtk)

123 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus