Prvé okresy sú čierne, všetky na severe. Zákaz cestovania zatiaľ nehrozí

Desať okresov na Slovensku využilo takzvaného žolíka. Vyššia zaočkovanosť im umožnila posunúť sa do lepšej farby Covid automatu s menším počtom obmedzení.

18.10.2021 06:00
počasie, mesto, koronavírus Foto: ,
Pätnásť okresov na Slovensku je v oranžovej farbe Covid automatu, žiadny nie je zelený. Oproti ostatným okresom sú tu najmiernejšie protipandemické opatrenia.
debata (190)

Od 18. októbra sa prvých päť okresov farbí na čierno. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) počas minulého týždňa povedal, že zatiaľ nie je dôvod vyhlásiť núdzový stav a „je to na ľuďoch, aby dodržiavali opatrenia“.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Rozdelenie okresov od pondelka

Čierne sú okresy (5): Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa, Svidník.

Bordové sú okresy (22): Bytča, Detva, Dolný Kubín, Humenné, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Levoča, Liptovský Mikuláš, Michalovce, Námestovo, Ružomberok, Sabinov, Skalica, Snina, Stropkov, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom.

Červené sú okresy (37): Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Gelnica, Hlohovec, Ilava, Kežmarok, Levice, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Senica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žilina, Zlaté Moravce, Zvolen.

Oranžové sú okresy (15): Bratislava I – V, Dunajská Streda, Galanta, Komárno, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Šaľa, Senec, Topoľčany, Trnava.

poliklinika, ambulancie, Kramáre, lekáreň Čítajte viac Hrozí mix korony a chrípky, nevieme ich rozoznať. Protichrípková imunita sa vytratila

Čierne sú teda okresy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa a Svidník. Podľa pravidiel Covid automatu by mal platiť zákaz cestovania okresmi. Na to by však musel platiť núdzový stav. „V súčasnosti možno nie je výrazný dôvod ani politická vôľa, aby sme zavreli celé Slovensko kvôli piatim okresom,“ povedal Lengvarský.

Naopak, minister apeluje, aby ľudia dodržiavali platné opatrenia. „Nechceme pôsobiť represívne alebo reštriktívne. Chceme pôsobiť edukačne, aby ľudia pochopili, že jediná cesta je očkovanie a dodržiavanie pravidiel,“ pokračoval šéf rezortu zdravotníctva s tým, že o ďalších sprísneniach môžu rozhodnúť hygienici.

© Autorské práva vyhradené

190 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid automat