Pokračovanie článku: Prvé okresy sú čierne, všetky na severe. Zákaz cestovania zatiaľ nehrozí

V čiernych okresoch je zakázané organizovanie svadieb či osláv v prevádzkach verejného stravovania. Dokonca aj vtedy, ak by mali byť na oslave len očkovaní. Aj kompletne zaočkovaní si môžu kúpiť jedlo v reštaurácii len cez okienko.

Hromadné podujatia sa môžu konať len vtedy, ak budú prístupné len pre kompletne zaočkovaných. Počet divákov, resp. účastníkov je možný len do sto. Pre kategórie OTP (očkovaní-testovaní-prekonal COVID-19) a základ sú hromadné podujatia zakázané.

Otvorené zostávajú kostoly. Pri kompletne zaočkovaných môže byť v kostole najviac sto veriacich, pri ostatných platí pravidlo jedna osoba na 15 štvorcových metrov.

Obchody s obuvou, odevmi, predajne nábytku a podobne budú otvorené len pre OTP. Esenciálne obchody, teda napríklad potraviny, lekárne, drogérie, sú otvorené pre všetkých. No počet zákazníkov je obmedzený priestorom: na jedného sa ráta 25 štvorcových metrov.

Ubytovacie služby sú zakázané. Výnimkou sú len karanténne zariadenia. Kompletne zaočkovaní nemôžu v čiernych okresoch ani do fitnescentier.

V týchto okresoch sa musí nosiť povinne rúško v exteriéroch, respirátor v interiéroch.

© Autorské práva vyhradené

190 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid automat