Pokračovanie článku: Prvé okresy sú čierne, všetky na severe. Zákaz cestovania zatiaľ nehrozí

Kto využil žolíka?

Od začiatku tretej vlny pandémie sa po prvý raz päť okresov zafarbilo načierno. Epidemiologická situácia sa zhoršila v 21 okresoch. Desať ich využilo tzv. žolíka, čo znamená, že majú o stupeň lepšiu farbu.

Ak je v rámci okresu 65 percent ľudí starších ako 50 rokov zaočkovaných, okres má právo využiť žolíka a posunúť sa v Covid automate o jednu farbu k lepšiemu. Ak je však zaočkovaných viac ako 75 percent, môže sa posunúť až o dva stupne.

Hoci by okres Bratislava mohol byť dokonca zelený, zostáva oranžový. Podľa regionálneho hygienika sa totiž epidemiologická situácia v Bratislave kontinuálne zhoršuje, hlavné mesto je úzko prepojené s oranžovými okresmi Malacky, Pezinok a Senec, migrácia obyvateľov je vysoká. Preto sa rozhodol využiť iba jedného žolíka a Bratislava zostáva oranžová.

Podľa Mišíka sa situácia bude ešte zhoršovať. Predpokladá, že ku koncu mesiaca bude denne pribúdať okolo tritisíc nových prípadov infikovaných, do nemocníc bude pribúdať okolo 100 až 150 pacientov denne. Koncom mesiaca by malo byť v nemocniciach 1 200 až 1 600 ľudí hospitalizovaných. Ďalej sa predpokladá, že za október pribudne 450 až 550 obetí vírusu. Pred pandémiou v októbri zomieralo priemerne 4 700 osôb, takže nadúmrtnosť dosiahne približne 10 percent.

Podľa ministra Lengvarského sa vrátia sedemeurové príplatky pre pracovníkov na covidových oddeleniach. „Dohodli sme sa s premiérom a ministrom financií, že keď počet pacientov v nemocniciach presiahne tisíc, budú pracovníkom na covidových oddeleniach patriť sedemeurové príplatky,“ povedal Lengvarský.

Podľa neho je už dnes do hospodárskej mobilizácie zapojených 68 nemocníc. Zapojiť by sa malo okolo dvesto ďalších zdravotníckych zariadení. Lengvarský dodal, že pripravujú mobilizačné príkazy a rozvoz testov, aby mohli začať svojich pacientov testovať.

© Autorské práva vyhradené

190 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid automat