Pokračovanie článku: Prvé okresy sú čierne, všetky na severe. Zákaz cestovania zatiaľ nehrozí

Pandemické déjà vu na severe Slovenska

Svadby a oslavy. Od minulého roka sa ohniská infekcie koronavírusu veľmi nezmenili. Analytik Ivan Bošňák z projektu Dáta bez pátosu počas minulého týždňa podotkol, že „je symptomatické, že respiračný vírus zasa zasiahol sever Slovenska, zasa okresy s viacgeneračnými domami, s veľkou mobilitou za prácou aj do zahraničia, s vyšším počtom detí v rodinách“. Dodal, že „Čadca zhorela, tak ako aj minulý rok“.

Situácia na Kysuciach sa zhoršuje, riaditeľ čadčianskej nemocnice Martin Šenfeld vo štvrtok uviedol, že mali hospitalizovaných viac ako päťdesiat pacientov. Podobný počet pacientov ležal podľa Národného centra zdravotných informácií aj v Bratislavskom okrese. No medzi okresmi je značný veľkostný nepomer.

„Zhruba 50 pacientov na 90-tisícový okres je desaťkrát viac pacientov, ako aktuálne leží v Bratislavskom kraji,“ prerátava Bošňák.

Bratislavské infekčné oddelenia sa však podľa primára anestéziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici na Antolskej ulici v Petržalke Jakuba Hložníka starajú o pacientov zo Senca, Pezinka a Malaciek. „Okolité okresy nemajú zriadené infekčné oddelenia a pacientov s COVID-19 zvážajú k nám.“ Približne štyri pätiny aktuálne hospitalizovaných pacientov podľa údajov ministerstva zdravotníctva nie je plne zaočkovaných.

Čadca, kde sa množia útoky na lekárov a očkovacie tímy, sa radí medzi najmenej zaočkované okresy na Slovensku. Miera zaočkovanosti je zhruba 37 percent. Okresmi s najnižšou zaočkovanosťou sú Poltár, Rimavská Sobota a Gelnica, kde sa zaočkovalo 32 až 33 percent obyvateľov.

To, ako je okres zaočkovaný, vplýva aj na to, koľkokrát musí sanitka zasahovať pri pacientovi s COVID-19. Kým v Bratislavskom kraji museli záchranári zasahovať za týždeň 46-krát, tak v prvý týždeň októbra volali v Prešovskom, Košickom a v Žilinskom kraji záchranku 500-krát.

„Z nich 75 pôjde štatisticky do márnice,“ podotkol Bošňák a varuje, že už o týždeň bude volaní na záchrannú službu tisíc a za október v tých troch krajoch dokopy 2 500. „Premorenosť pomáha len v tom, že v nemocnici aktuálne nemajú sto pacientov. Tí sa už infikovali a z nich 30 percent pochovali,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

190 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid automat