Izrael využije AstraZenecu, N. Zéland má najviac nakazených

V Izraeli, ktorý doteraz očkoval proti koronavírusu takmer výlučne vakcínou Pfizer/BioNTech, sa do hry vracia podávanie vakcíny AstraZeneca. Na Novom Zélande majú najviac nakazených od začiatku pandémie za deň (94).

19.10.2021 06:00 , aktualizované: 23:21
Nový Zéland, koronavírus Foto: ,
Ľudia navštevujú pop-up očkovacie miesto, utorok 19. októbra 2021 na predmestí Aucklandu na Novom Zélande. Nový Zéland oznámil najvyšší počet nových prípadov koronavírusu od začiatku pandémie
debata (133)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:20 Covidpasom sa v Bulharsku bude od štvrtka pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu nutné preukazovať pri vstupe do vnútorných priestorov reštaurácií, kaviarní, hotelov, koncertných siení, ale aj kín, fitnescentier, múzeí, nákupných centier či plavární. Uviedol to v utorok bulharský minister zdravotníctva Stojčo Kacarov, informuje agentúra Reuters.

„Počet nových prípadov nákazy a úmrtí stúpa. To nás núti zavádzať ďalšie opatrenia. Všetky činnosti v interiéri by mali byť vykonávané s digitálnym covidovým certifikátom,“ povedal Kacarov, pričom vyzval Bulharov skeptických voči vakcinácii, aby sa dali zaočkovať.

Šéf rezortu zdravotníctva tiež oznámil, že pri vstupe na pracovisko musia covidpas, teda potvrdenie o očkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19 alebo negatívnom výsledkom testu predložiť aj všetci zdravotnícki pracovníci a zamestnanci opatrovateľských domovov.

Školy v regiónoch s viac ako 750 infikovanými na 100.000 obyvateľov budú musieť prejsť na dištančnú výučbu. Podľa Kacarova môže v prípade zhoršenia pandemickej situácie dôjsť k sprísneniu opatrení či celoplošným lockdownom.

Sedemmiliónové Bulharsko má najnižšiu mieru zaočkovanosti spomedzi krajín eurobloku. Aspoň prvou dávkou protikoronaví­rusovej vakcíny je tam zaočkovaných zhruba 25 percent obyvateľov. Priemer v EÚ sa pritom pohybuje na úrovni 80 percent. Táto krajina má spomedzi krajín EÚ zároveň najvyššiu úmrtnosť v súvislosti s koronavírusom za posledné dva týždne.

Ako uvádza agentúra AFP, nízka zaočkovanosť je dôsledkom nedôvery obyvateľov v oficiálne inštitúcie a tiež šíriacich sa falošných správ o následkoch vakcinácie.

V utorok v súvislosti s covidom zaznamenali v Bulharsku 214 úmrtí a 4979 prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok novo infikovaných od konca marca, píše Reuters.

23:07 Ochota dodržiavať opatrenia je na minime, miera obmedzovania kontaktov je najnižšia od začiatku epidémie. Vyplýva to z prieskumu Ako sa máte, Slovensko?.

SR Stará Ľubovňa COVID automat čierny okres POX Čítajte viac Slováci sú unavení pandémiou, ochota dodržiavať opatrenia je na minime

22:37 Británia zaznamenala za uplynulých 24 hodín najvyšší denný nárast úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 od začiatku marca. Britský štatistický úrad v utorok oznámil, že za posledný deň zomrelo 223 ľudí, ktorí mali priebehu predchádzajúcich 28 dní pozitívny výsledok testu na covid.

Celkový počet úmrtí súvisiacich s covidom, ktoré v Británii zaznamenali od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 138 852. Novým koronavírusom sa nakazilo viac ako 8,5 milióna prípadov nákazy.

Najnovší denný prírastok je najvyšším od 9. marca, keď zomrelo 231 nakazených. V Británii výrazne stúpa aj počet nových prípadov nákazy. Len v pondelok tamojšie úrady hlásili takmer 50 000 nových prípadov a tzv. sedemdňová incidencia, teda počet prípadov na 100 000 obyvateľov, dosiahla hodnotu 435, uvádza agentúra DPA.

Britská vláda však zatiaľ o opätovanom zavedení obmedzení neuvažuje. Odvtedy, ako vláda ešte v júli tzv. Dňom slobody zrušila väčšinu opatrení, sa už nosenie rúšok vo vnútorných priestoroch, či preukazovanie potvrdeniami o zaočkovaní alebo negatívnom výsledku testu na koronavírus stalo v Anglicku skôr raritou, konštatuje DPA.

V Británii bolo dosiaľ proti koronavírusu plne zaočkovaných takmer 79 percent obyvateľov nad 12 rokov.

Britská vláda v utorok informovala, že „pozorne sleduje“ novú mutáciu koronavírusového variantu delta, ktorá je detegovaná čoraz častejšie. Podľa úradu premiéra však neexistujú dôkazy o tom, že by sa mutácia s označením AY4.2, ktorá sa v iných krajinách vyskytuje len zriedkavo, šírila rýchlejšie než pôvodný variant delta.

delta Čítajte viac Briti "pozorne sledujú" novú mutáciu variantu delta

21:01 Rekordný počet nových prípadov nákazy koronavírusom zaznamenali v Singapure – 4000, pričom v súvislosti s covidom tam za rovnaký deň zomrelo sedem ľudí. S odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva o tom v utorok informovala agentúra DPA.

„Výrazný nápor“ zaznamenávajú pritom aj nemocnice. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 71 pacientov s covidom.

Koronavírusom sa v tomto mestskom štáte s počtom obyvateľov podobným Slovensku nakazilo celkovo 155 000 ľudí – z toho polovica iba za posledné štyri týždne. Dovedna v súvislosti s covidom zomrelo v Singapure 246 ľudí.

Ako ďalej píše DPA, Singapur bol do konca augusta vo veľkej miere ušetrený od prepuknutia nákazy variantom delta, aké zažila napríklad susedná Malajzia a zaviedla preto lockdown.

V Singapure je plne zaočkovaných 84 percent ľudí. Z pozitívnych prípadov zachytených počas uplynulých štyroch týždňov predstavujú ľudia zaočkovaní dvoma dávkami takmer polovicu.

20:21 Nákaza koronavírusom sa v Českej republike zrýchľuje. Za pondelok pribudlo 2 521 nakazených, čo je takmer dvakrát viac než pred týždňom. V nemocniciach je 544 ľudí s covidom, čo je najviac od mája, informovala v utorok na svojom webe televízia ČT24.

Najviac prípadov na 100 000 obyvateľov majú v Moravsko-sliezskom kraji (172), najmenej v Královohradeckom kraji (30).

Ako uvádza Ústav zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS), v okrajových častiach republiky, najmä na Morave, evidujú „oblasti s rizikovou kumuláciou málo zaočkovaných obcí“, ktoré by sa mohli neskôr na jeseň stať lokálnymi ohniskami nákazy.

COVID-19 sa v súčasnosti v ČR najviac šíri medzi mladými ľuďmi do 30 rokov a tými, ktorí nie sú plne zaočkovaní, pričom tieto skupiny sa do veľkej miery prekrývajú.

„Vysokú vírusovú záťaž vykazujú naďalej mladí ľudia vo veku pod 19 rokov, avšak zvyšuje sa aj počet novo zachytených infekcií vo vekových kategóriách 20 až 49 rokov,“ uviedol riaditeľ ÚZIS Ladislav Dušek.

V uplynulých týždňoch zaznamenali nárast počtu prípadov nákazy najmä u detí a mladistvých od 12 do 19 rokov.

Dušek zároveň tvrdí, že neočkovaní predstavujú 75 až 80 zachytených prípadov. Kontroverznou témou je, či k rýchlosti šírenia nepomáha to, že očkovaní sa netestujú, uvádza ČT24. Tento názor zastáva aj bývalý minister zdravotníctva Roman Prymula, podľa ktorého by na hromadných akciách mali testovať aj očkovaných.

ČT24 cituje aj tweet brnenského neurobiológa Omara Šerého, podľa ktorého je netestovanie očkovaných „zásadnou chybou“.

„Problémom je, že ak sa vyskytne niekto pozitívny na koronavírus, tak sa hygiena pýta ľudí v jeho okolí, ktorí sa s ním stretli, či sú očkovaní. Ak sú očkovaní, tak sa netestujú, aj keď sú často pozitívni. Prečo? Pretože sa zase riadime nevedeckými postupmi,“ napísal Šerý.

Podľa ÚZIS zvýšenú mieru hospitalizácií spôsobuje aj vyčerpanie ochranného efektu vakcinácie, a to predovšetkým u seniorov, ktorí sa navyše očkovali ako prví.

Hoci počty nových prípadov a hospitalizovaných rastú, tento rok sú zhruba päťkrát nižšie ako vlani o tomto čase. Podľa Duška to súvisí s očkovaním a vysokou premorenosťou obyvateľstva. Kým vlani v októbri evidovali vyše 300 prípadov na 100 000 obyvateľov, aktuálne je to iba tretina. V nemocniciach bolo vlani s covidom približne 2200 ľudí a viac než 400 na jednotkách intenzívnej starostlivosti, teraz je iba 544 hospitali­zovaných s covidom a 95 ľudí s týmto ochorením na JIS.

19:04 Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Starej Ľubovni eviduje v okrese, ktorý je od pondelka zaradený medzi čierne okresy podľa COVID automatu, 529 aktívnych prípadov ochorenia COVID-19. V piatok 15. októbra evidovali 204 aktívnych prípadov.

Ako uviedla regionálna hygienička Mária Mancalová, ide predovšetkým o rodinné šírenie a šírenie nákazy v zariadeniach pre deti a mládež. Ojedinele evidujú prípady importovaných nákaz či nákazy z pracovísk.

„Naďalej pozorne sledujeme epidemiologickú situáciu, jej vývoj hodnotíme na dennej báze a v závislosti od toho prehodnocujeme prijatie potrebných protiepidemických opatrení na lokálnej úrovni,“ povedala Mancalová.

Hygienici pravidelne vykonávajú kontroly zamerané na overenie dodržiavania opatrení, čo sa týka obmedzení prevádzok a obmedzení hromadných podujatí, ako aj kontroly zamerané na dodržiavanie izolácie alebo karantény.

„Odporúčame ľuďom dodržiavať všetky aktuálne platné opatrenia a v prípade výskytu akýchkoľvek príznakov spojených s ochorením COVID-19 nech ihneď telefonicky, e-mailom alebo SMS správou kontaktujú svojho ošetrujúceho lekára, prípadne sa obrátia na príslušné RÚVZ,“ doplnila Mancalová.

Hygienici zároveň odporúčajú ľuďom, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

**18:31 Britská vláda „pozorne sleduje“ novú mutáciu koronavírusového variantu delta, ktorú v krajine detegujú čoraz častejšie.

delta Čítajte viac Briti "pozorne sledujú" novú mutáciu variantu delta

17:44 V Belgicku stále rýchlejším tempom stúpajú počty novo nakazených covidom-19 i hospitali­zovaných. Novo diagnostikovaných je o 60 percent viac ako pred týždňom. Na konci minulého týždňa Belgicko ohlásilo viac ako 4100 nových prípadov a 97 novo hospitalizovaných za jediný deň. Oba tieto údaje sú najvyššie za posledné štyri až päť mesiacov, napísala dnes stanica RTBF. Novo nakazených pribúda aj v Holandsku.

Belgicko nehlási údaje za jednotlivé dni, ale pracuje so sedemdňovým priemerom a percentuálnymi nárastmi týchto údajov. Priemer posledného týždňa je 3010 infikovaných a 10,7 mŕtvych denne. Od začiatku pandémie sa v Belgicku, ktoré má 11,5 milióna obyvateľov, nakazilo covidom 1,3 milióna ľudí a 25 780 ich zomrelo, uvádzajú belgické oficiálne štatistiky.

14:15 Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) eviduje 17 893 osôb zaregistrovaných na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Pre TASR to uviedla hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

Tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 môžu človeku podať aj po tom, ako ju písomne odporučí lekár. Pripomína to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. NCZI posiela podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej informačné SMS správy všetkým pacientom, ktorí majú nárok na tretiu dávku vakcíny. „Tú je v tejto chvíli možné podať kompletne očkovanej imunokompromi­tovanej osobe najskôr štyri týždne po podaní poslednej dávky základnej očkovacej schémy,“ zdôraznila.

Takéto informačné SMS chodia pacientom, ktorí sú na aktívnej liečbe nádorových ochorení a hematologických malignít, pacientom po transplantácii kmeňových buniek či pacientom s pokročilou alebo neliečenou HIV infekciou. Veľkú skupinu pozvaných tvoria pacienti liečení imunosupresívnou liečbou, teda liekmi, ktoré potláčajú imunitný systém, napríklad pri rôznych autoimunitných ochoreniach.

14:01 Ukrajina v utorok zaznamenala 538 úmrtí v súvislostí s koronavírusom. Ide o najväčší denný počet úmrtí od začiatku pandémie, informovali agentúry Unian a AFP.

Predchádzajúci rekord v dennom počte úmrtí zaznamenali na Ukrajine 7. apríla, keď v krajine zomrelo v súvislosti s koronavírusom za jeden deň 481 ľudí. Celkovo od začiatku pandémie v krajine zaregistrovali už 61 348 úmrtí. V súčasnosti je tam s ochorením COVID-19 hospitalizo­vaných 2852 ľudí.

Na Ukrajine za posledných 24 hodín zaznamenali 15 579 nových prípadov nákazy vrátane 1 309 detí a 282 zdravotníckych pracovníkov. Najviac nových prípadov vo štvrtok zaznamenali v Charkovskej (1412), Odeskej (1418) a Dnepropetrovskej (1203) oblasti. Od začiatku pandémie tam zaevidovali celkovo viac než 2,6 milióna prípadov nákazy koronavírusom.

13:59 Očkovaním v svätyniach chce Egypt posilniť vakcinačnú kampaň proti ochoreniu COVID-19. Občania budú môcť dostať vakcínu každý piatok v mešitách a každú sobotu v kostoloch v celej krajine, rozhodol v pondelok egyptský výbor určený na boj s koronavírusovou pandémiou. Napísala o tom v utorok agentúra APA.

O rozhodnutí výboru informoval v pondelok spravodajský server Egypt Independent, ktorý zároveň uviedol, že za dodržiavania ochranných opatrení sa pre veriacich opätovne otvoria aj toalety v mešitách.

Naopak, vo verejnom živote sa opatrenia súvisiace s koronavírusom v Egypte sprísnia. Od 15. novembra môžu zamestnanci v krajine prísť na pracovisko, len ak sa najmenej raz do týždňa podrobia PCR testu. Od decembra budú mať do vládnych inštitúcií prístup len zaočkované osoby.

12:43 Rusko v pondelok zaznamenalo 1015 úmrtí spojených s chorobou covid-19, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Vysoký je naďalej aj počet novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý covid vyvoláva – v pondelok ich pribudlo 33 740. Informovali o tom dnes ruské médiá s odvolaním sa na vládny krízový štáb.

Denné prírastky nakazených a úmrtí spojených s touto infekciou sú v Rusku už niekoľko týždňov vysoké a stále stúpajú. Pondelkový smutný rekord druhýkrát prekročil hranicu 1000 zomrelých za deň, predchádzajúci najvyšší údaj úrady zaznamenali minulý týždeň v piatok, cez víkend pribudlo 997 a 998 úmrtí. Za celú pandémiu vládny štáb registruje 225 325 mŕtvych, ruský štatistický úrad Rosstat ale udáva vyŠe 420-tisíc obetí.

12:35 Košický samosprávny kraj (KSK) začína očkovať treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Vo veľkokapacitnom krajskom očkovacom centre na Ostrovského ulici v Košiciach by ju malo v nedeľu 24. októbra dostať prvých 1100 východniarov. Informoval o tom v utorok Úrad KSK.

V závislosti od záujmu obyvateľov je kraj pripravený vyhradiť na očkovanie tretími dávkami aj ďalšie termíny a rozšíriť službu do ďalších miest kraja. Cez korona.gov.sk sa na tretiu dávku môžu do čakárne registrovať ľudia s potlačenou, poškodenou alebo oslabenou imunitou. Ide napríklad o pacientov s onkologickým ochorením, po transplantácii, s reumatickou artritídou a podobne.

Očkovanie treťou dávkou v zariadení bude prebiehať aj vo štvrtok v zariadení Via Lux v košickej Barci, týkať sa má približne 100 klientov a takmer 50 zamestnancov. V očkovaní bude kraj pokračovať v zariadení sociálnych služieb Jasanima v Rožňave.

11:16 Talianski demonštranti, búriaci sa proti povinnosti preukazovať sa covidpasom na pracovisku, pokračovali v utorok v protestoch už piaty deň. Po tom, čo ich v pondelok polícia v meste Terst rozohnala pri vstupe do prístavu, strávili desiatky demonštrantov noc na hlavnom námestí Piazza dell'Unita, informuje agentúra APA.

Na námestí, kde sa od piatka schádzali odporcovia nových obmedzení súvisiacich s koronavírusom, sa v utorok ráno opäť zhromaždilo množstvo ľudí, ktorí demonštrovali pod dohľadom polície, uviedli talianske médiá.

Zástupcovia pracovníkov prístavu, ktorý piatkový štrajk odštartovali, medzitým oznámili, že sa v sobotu stretnú s talianskym ministrom poľnohospodárstva Stefanom Patuanellim, ktorý pochádza z Terstu.

10:38 Slovensko doteraz darovalo do zahraničia 770-tisíc vakcín proti ochoreniu COVID-19. Pre agentúru SITA to potvrdila štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. Do Ukrajiny odišlo 60-tisíc vakcín a do Čiernej Hory 10-tisíc, Taiwanu a Keni sme ich darovali zhodne po 160-tisíc, Rwande 280-tisíc a naposledy Vietnamu 100-tisíc. Vo všetkých prípadoch ide o vakcíny Vaxzevria vyvinuté spoločnosťou AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

V zmysle uznesenia Vlády SR rozhoduje o vyčlenení vakcín na poskytnutie do zahraničia Ministerstvo zdravotníctva SR. Možnosť darovania vakcín do zahraničia podľa Brockovej závisí od ich disponibility a zabezpečenia aktuálnych potrieb Slovenskej republiky. „Potreby jednotlivých krajín a ich dopyt po vakcínach sa v čase mení a závisí aj od typov vakcín a možností ich získania od zahraničných partnerov, zo strany Európskej únie a predovšetkým zo systému COVAX,” doplnila Brocková.

Na základe rozhodnutia vlády zo 7. októbra by malo Slovensko prostredníctvom iniciatívy COVAX darovať celkovo 2 071 030 dávok vakcíny Vaxzevria. Rezort diplomacie monitoruje potreby zahraničných partnerov a v prípade rozhodnutia rezortu zdravotníctva o možnosti poskytnutia vakcín do zahraničia určí príjemcov v závislosti od ich aktuálnych požiadaviek.

10:15 Za pondelok odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 1 797 nakazených. Laboratóriá pritom vykonali 12 160 vyšetrení. Počet hospitalizovaných stúpol o 92, aktuálne tak v nemocniciach leží 1 056 pacientov s potvrdeným alebo s podozrením na COVID-19. Za uplynulý deň pribudlo aj 10 obetí koronavírusu.

očkovanie, vakcinačné centrum, poliklinika, nemocnica, koronavírus ružinov Čítajte viac V nemocniciach leží už viac ako tisíc ľudí s covidom, väčšina z nich je nezaočkovaná

9:33 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta (FNsP FDR) v Banskej Bystrici sa zhoršila epidemická situácia, preto v nej musia čiastočne obmedziť plánované operácie. Nemocnica o tom informuje na sociálnej sieti. Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje, k dnešnému dňu majú hospitalizovaných 31 pacientov s ochorením COVID-19, z ktorých piati sú na umelej pľúcnej ventilácii.

„Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu a zvyšujúci sa počet kriticky chorých pacientov sme nútení pristúpiť aj v našej nemocnici k čiastočnému obmedzeniu plánovaných operácií,“ informuje FNsP FDR. V nemocnici opäť postupne rastie aj počet personálu pozitívneho na COVID-19, pričom aktuálne ide o 11 zamestnancov. „Ďalšie obmedzovanie plánovaných zákrokov bude závisieť hlavne od počtu pacientov na umelej pľúcnej ventilácii,“ dodala hovorkyňa.

V nemocnici od pondelka 18. októbra pre zabezpečenie čo najvyššieho rozsahu zdravotnej starostlivosti pozastavili prevádzku vakcinačného centra. Do dnešného dňa tu spolu zaočkovali 58 852 ľudí, zaočkovaných druhou dávkou bolo 47 097 osôb.

7:31 Kontrolóri v moskovskom metre a verejnej doprave pokutujú cestujúcich, ktorí nemajú rúško vôbec alebo ním nemajú prekrytý nos i ústa. Agentúre RIA Novosti to potvrdil Vladislav Sultanov, vedúci štátnej inštitúcie Organizátor prepravy. „Rúško chráni len pri správnom nosení: ak úplne zakrýva nos a ústa,“ uviedol Sultanov.

Dodal, že takmer všetci cestujúci prichádzajú do stanice metra so správne nasadeným rúškom. Mnohí však, keď prejdú cez turniket alebo nastúpia do vozňa, si rúško stiahnu na bradu alebo si ho dajú dolu úplne. V takom prípade musí zasiahnuť kontrolór, spresnil Sultanov.

Informoval, že v moskovskej MHD a metre na dodržiavanie nariadenie o povinnom nosení rúšok dohliada takmer 400 kontrolórov, ktorí od začiatku októbra zaznamenali viac ako 20-tisíc prípadov nedodržiavania tohto režimu.

Sultanov dodal, že v dohľadnom čase sa počet kontrolórov v metre zvýši o 50 percent. V Moskve je nosenie rúšok povinné vo verejnej doprave a na verejných miestach. Do leta tohto roku bolo povinné aj nosenie rukavíc. Za nerešpektovania nariadenia o povinnom prekrytí nosa a úst rúškom alebo šatkou v obchodoch sa platí pokuta 4-tisíc rubľov (48 eur), v hromadnej doprave sa tento delikt trestá pokutou 5-tisíc rubľov (60 eur).

V Moskve od polovice septembra badať nárast počtu nakazených SARS-CoV-2 – v pondelok 18. októbra úrady hlásili, že pozitívny výsledok testu na koronavírus malo ďalších 6 823 ľudí.

Vzhľadom na tento vývoj začali v moskovských nákupných centrách robiť bezplatné expresné testy na koronavírus. Podobné testovanie sa začalo v niektorých moskovských školách, čo však spôsobilo nespokojnosť časti rodičov. Úrady tiež oznámili, že zaočkovaní môžu v rozbiehajúcej sa lotérii hrať o niektorý z desiatich bytov vyčlenených na tento účel. (ria novosti, tasr)

6:10 Izraelské ministerstvo zdravotníctva v pondelok oznámilo, že Izrael začne od štvrtka ponúkať možnosť zaočkovať sa proti koronavírusu vakcínou AstraZeneca. Vakcína od spoločnosti AstraZeneca je založená na inej technológii ako mRNA vakcíny Pfizer a Moderna, používa ako vírusový vektor oslabený zvierací vírus. Vakcína bude podávaná na špeciálne lekárske odporúčanie najmä ľuďom, ktorý nemôžu dostať mRNA očkovaciu látku alebo ktorí mali výrazné vedľajšie účinky po podaní prípravku Pfizer/BioNTech.

Do pondelka dostalo 6,2 milióna Izraelčanov najmenej jednu dávku vakcíny proti koronavírusu, 5,7 milióna najmenej dve a 3,8 milióna má aj tretiu posilňovaciu dávku. Práve tú experti považujú za prvok, ktorý umožňuje prežiť Izraelu štvrtú vlnu pandémie bez väčších obmedzení.

V nedeľu zaznamenali 1 199 nakazených za deň, pričom pred mesiacom ich bolo 6 500. Počet pacientov vo vážnom stave sa znížil na 372, čo je približne o 350 menej ako pred mesiacom. Od začiatku pandémie zomrelo v Izraeli v súvislosti s koronavírusom osemtisíc ľudí. (jpost.com, čtk, tasr)

6:00 Nový Zéland zaznamenal najvyšší denný počet nakazených od začiatku pandémie. Je ich 94, z toho 87 v meste Auckland, informoval server nzherald.co.nz. Podobné čísla dosahoval Nový Zéland vlani v apríli, keď dvakrát dosiahol 89 denných prípadov.

V nemocniciach na Novom Zélande je s covidom 38 ľudí, z toho päť na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Premiérka krajiny Jacinda Ardernová to pripisuje nedodržiavaniu pravidiel, ktoré sú podľa nej potrebné napriek očkovaniu. (nzherald.co.nz)

133 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus