Program schôdze nerieši problémy ľudí, trváme na odvolaní vlády, uviedol Pellegrini

Expremiér a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini v utorok vyhlásil, že vláda SR nezvláda svoju úlohu. Podľa programu parlamentnej schôdze, ktorá sa má začať v utorok popoludní, súdi, že vládna koalícia je "absolútne mimo", pretože program nereflektuje na problémy ľudí.

19.10.2021 13:04
Pellegrini, Foto: ,
Peter Pellegrini
debata (20)

Pellegrini preto trvá na ambícii iniciovať mimoriadnu schôdzu s cieľom odvolania vlády. Opätovne avizoval kroky, ktoré navrhujú jeho poslanci na zlepšenie v sociálnej oblasti.

„Podľa bodov, návrhov a problémov, o ktorých má rokovať NR SR na tejto schôdzi, vláda je absolútne mimo a nechápe, v akých zložitých časoch sa nachádza SR,“ vyhlásil Pellegrini s tým, že pripravované zákony ľuďom nijako nepomôžu a nenaznačujú, že by vláda vedela, ako konať. Miesto riešenia urgentných problémov sa bude parlament podľa jeho slov zaoberať interrupciami, očkovacou lotériou, obmedzením jedno- a dvojcentových min­cí.

interrupcia Čítajte aj Pomoc ženám alebo stredovek? Interrupčná vzbura: Chýba potratová tabletka

Dodal, že spolu s nezaradenými poslancami z jeho strany predložili návrhy na pomoc ľuďom, napríklad návrh na pandemické OČR v podobe čistého príjmu, na dočasné zníženie DPH na energie na päť percent počas celej zimnej vykurovacej sezóny, ale aj návrh na valorizáciu dôchodkov aj v budúcom roku aspoň vo výške dvoch percent. Neočakáva, že ich koalícia posunie do druhého čítania. Plánujú však navrhovať aj jednorazovú kompenzáciu pre slovenských seniorov, ktorá by sa mala vyplatiť na jar v budúcom roku.

Pellegrini pritom poukázal na aktuálnu situáciu, rast cien energií či potravín, zhoršujúcu sa pandemickú situáciu i hroziace problémy vo viacerých odvetviach. „Ľudia sa boja a pri pohľade na to, ako nekoná vláda SR, nevidia nádej, že im dokáže v týchto časoch pomôcť,“ dodal a kritizoval nečinnosť lídrov vládnej koalície. Namieta, že v poslednom čase nezasadal ani ekonomický krízový štáb.

Na pokles volebných preferencií svojej mimoparlamentnej strany Hlas-SD reagoval tým, že percentá majú stabilizované. Hlas-SD chce podľa jeho slov ponúkať nie „ukričaný a agresívnejší“ typ politiky, ale rozvážny a profesionálny, so snahou riešiť problémy ľudí.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Hlas #Hegerova vláda