V Rumunsku zomiera na covid viac ľudí, ako v celej EÚ

Pandemická situácia v Rumunsku sa prudko zhoršuje - v stredu bola miera úmrtnosti na koronavírus najvyššia spomedzi krajín celého sveta.

20.10.2021 06:15 , aktualizované: 23:49
debata (244)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:48 „Obete koronavírusu prišli o dych. Tieto lipy budú symbolicky dýchať za ne.“ S touto myšlienkou sa ako prvé mesto na východnom Slovensku zapojili Košice do projektu budovania Živých pietnych miest venovaných viac ako 15-tisíc obetiam ochorenia COVID-19.

V spolupráci s občianskym združením Skutočné obete vysadila Správa mestskej zelene v Košiciach až sedem spomienkových líp, ktoré budú obyvateľom mesta pripomínať obete pandémie. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil v stredu formou pietneho aktu pri lipe pred Magistrátom mesta Košice. Pietne miesta vznikli aj v mestských častiach Staré Mesto (Feldov park), Juh (Parčík Jozefa Psotku), Sever (Komenského park), Nad jazerom (Spišské námestie), Dargovských hrdinov (Bielocerkevská) a Ťahanovce (Park s fontánou – Americká trieda).

„Prišli sme o tisíce rodičov, súrodencov, manželov a manželiek, priateľov. Nikdy na nich nezabudneme. Sme radi, že sa Košice stotožnili s našou myšlienkou a vytvorili pre svojich obyvateľov verejne prístupné miesta, kde môžu dôstojne spomínať na svojich najbližších, ktorých navždy za nesmierne tragických okolností stratili. Ide o výsadbu najväčšieho počtu líp v jednom meste naraz, je to dojímavé gesto,“ povedala Lenka Straková z občianskeho združenia Skutočné obete, ktoré združuje a podporuje pozostalých.

„Roky 2000 a 2021 budú pre nás zdravotníkov tými najťažšími, aké sme zažili. O to viac nám je ľúto, že sa táto situácia opakuje. Od začiatku septembra, od nástupu tretej vlny, sme v našej nemocnici zaznamenali už viac než päťdesiat nových obetí ochorenia COVID-19. O to ťažšie to prežívame, keď si uvedomíte, že ľudia sami odmietajú jednoduché riešenie v podobe vakcíny, ktorá nás všetkých chráni. V zápase s pandémiou sme všetci na jednej lodi,“ priblížila situáciu v nemocnici Ivana Barániková, námestníčka pre internistické odbory Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Primár oddelenia dlhodobo chorých Kamil Kolesár z Nemocnice Agel Košice-Šaca pripomenul, že najťažšie boli pre všetok personál prvé dni reprofilizácie. "Vedeli sme, že aj keď budeme robiť všetko, čo je v našich silách, stav bude progredovať a pacient s najväčšou pravdepodobnosťou zomrie. Asi ako všetci sme najťažšie prežívali chvíle, keď sa nakazili a náhle zomreli ľudia, ktorých sme dobre poznali,“ pripomenul.

Živé pietne miesta sú už vo viacerých slovenských mestách. Členovia združenia Skutočné obete vybrali na výsadbu lipu, pretože patrí k najkrajším a najmajestátnejším stromom v našich zemepisných šírkach. Dorastá do výšky 30 metrov a dožíva sa stoviek rokov. Lipa má navyše liečivé vlastnosti a používa sa práve pri ochoreniach dýchacích ciest.

(Jana Vargová, Pravda)

23:17 Najväčšie litovské spravodajské portály v snahe obmedziť šírenie konšpiračných teórií rušia možnosť pridávania príspevkov v diskusiách pod článkami na tému koronavírusovej pandémie. Informuje o tom agentúra AFP.

„Prejavujeme solidaritu so štátom a občanmi spoločným úsilím zabrániť šíreniu nepodložené dezinformácie šírené antivaxermi,“ uviedol pre AFP šéf litovskej asociácie on-line médií Arnas Marcinkus. Zároveň dodal, že úspech očkovacej kampane musí byť spoločným záujmom všetkých, vrátane vlády a médií. „Všetci musíme hľadať riešenia, ako sa dostať z pandémie,“ uzavrel.

Približne 71 percent dospelých občanov v krajine s 2,8– miliónmi obyvateľov je plne zaočkovaných proti koronavírusu, čo je viac ako u mnohých krajín strednej a východnej Európy.

Počet infikovaných však začal v posledných dňoch prudko rásť. Ako pripomína AFP, v októbri schválil litovský parlament odmenu vo výške 100 eur pre ľudí nad 75 rokov, ktorí sa dajú očkovať.

22:38 Británia zaznamenáva v súčasnosti vysoké denný prírastky pozitívne testovaných na koronavírus – za utorok viac než 49 000 –, avšak počas kulminácie predchádzajúcej vlny v januári boli počty nových denných prípadov pravidelne nad 50 000, pričom rekord bol 68 000. Informovala o tom stanica BBC.

Nižšie sú aj štatistiky hospitalizovaných a tiež úmrtí. Británia mala 20. januára 1 820 úmrtí v spojitosti s covidom, v utorok to bolo 179. Dvanásteho januára prijali do nemocníc takmer 4 600 ľudí s covidom, teraz je to menej než 900 denne.

BBC však pripomína, že v januári sa iba začínalo s očkovaním proti covidu, pričom v súčasnosti je plne zaočkovaných takmer 80 percent populácie nad 12 rokov.

Šéfka britskej Agentúry pre zdravotnú bezpečnosť Jenny Harriesová na stredajšej tlačovej konferencii upozornila, že týždenný priemer úmrtí nerastie, avšak denné počty sa v posledných dňoch „uberajú zlým smerom“. Pribúdajú aj pacienti v nemocniciach.

Minister zdravotníctva Sajid Javid na tlačovej konferencii uviedol, že „rozhodnutie (vlády) začať žiť s vírusom bolo správne“. Ak by však bolo nevyhnutné pristúpiť k plánu B, vláda by mohla zaviesť povinnosť nosiť rúška napríklad vo verejných budovách, dodal.

Ľuďom zároveň odporučil očkovanie proti covidu i chrípke. Ako informoval, tretiu dávku vakcíny proti covidu v Británii dostali už štyri milióny ľudí.

Vláda zároveň oznámila nákup antivirotík proti covidu, ktoré by počas tejto zimy mali byť „prelomové“. Molnupiravir od farmaceutickej spoločnosti Merck a Ritonavir od Pfizeru budú podávané najrizikovejším skupinám. Očakáva sa od nich zmierenie príznakov covidu, a teda aj menší nápor na nemocnice. Molnupiravir v nedávnych klinických skúškach znížil riziko hospitalizácie alebo úmrtia o polovicu.

Oba prípravky však musí najprv posúdiť britský regulačný orgán.

21:29 Detská fakultná nemocnica v Košiciach ako prvá na Slovensku spúšťa vo štvrtok očkovanie päť- až jedenásťročných detí proti koronavírusu. Ide o jedno z troch vyhradených centier na očkovanie detí, ďalšie sú v Bratislave a v Martine.

Tretinovú dávku vakcíny výhradne od spoločnosti Pfizer môžu dostať rizikoví pacienti so závažnými poruchami imunity, po transplantácii orgánov, ale aj deti v neaktívnej fáze onkologických ochorení.

Zákonný zástupca dieťaťa musí pred samotným očkovaním vyplniť tlačivá, ktoré sú zverejnené na webovej stránke ministerstva zdravotníctva, zaregistrovať sa a počkať na pridelený termín. V Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach budú očkovať vždy vo štvrtok v čase od 8. do 10. hodiny. „Dokumentácia bude posúdená našimi odborníkmi a po splnení všetkých podmienok a prítomnosti zákonného zástupcu bude dieťa zaočkované. Kapacita je momentálne nastavená pre 12 detí,“ spresnil medicínsky námestník nemocnice Martin Mráz. Dieťa musí mať výmenný lístok od pediatra, ako aj špecialistu. „Vakcinácia je však určená aj pre deti, ktoré žijú v spoločnej domácnosti rizikového dieťaťa. Plošným zaočkovaním ľudí v domácnosti sa zníži riziko súvisiace s ochorením COVID-19,“ vysvetľuje Mráz.

Riaditeľka nemocnice Jaroslava Feketeová upozornila, že na východnom Slovensku je v súčasnosti najviac detských pacientov s ochorením COVID-19. „V Košiciach ich máme hospitalizovaných aktuálne jedenásť, pričom jedno z nich má ťažký priebeh ochorenia. Ťažšie priebehy sa týkajú detí, ktoré majú nejaké iné základné ochorenie, ale môžu to byť aj nejaké nepoznané poruchy imunity alebo ťažké alergie. Pokiaľ mám informácie, v Bratislave či Martine majú jedno až dve deti,“ dodala.

Očkovanie zmierňuje aj dlhodobé následky po prekonaní ochorenia. Medzi tie ľahšie zaradila riaditeľka únavový syndróm či poruchy učenia. „Vážnejší je pediatrický zápalový multisystémový syndróm. Od začiatku pandémie sme v tejto súvislosti hospitalizovali viac ako 40 detí.“ Za pozitívum, čo sa týka očkovania, považuje vedenie nemocnice záujem rodičov o očkovanie detí od 12 rokov. V tejto vekovej kategórii zaznamenali len u dvoch adolescentov myokarditítu ako vedľajší účinok očkovania.

(Jana Vargová, Pravda)

20:44 Stovky odporcov očkovania protestovali v Sofii proti rozhodnutiu bulharskej vlády, podľa ktorého sa budú musieť obyvatelia od štvrtka preukazovať covidpasom pri vstupe do vnútorných priestorov reštaurácií, divadiel či nákupných centier. Informovala o tom agentúra Reuters.

O opatrení informoval v utorok bulharský minister zdravotníctva Stojčo Kacarov v snahe zlepšiť nepriaznivú epidemiologickú situáciu v krajine s najnižšou mierou zaočkovanosti spomedzi krajín eurobloku.

S novým nariadením však nesúhlasia majitelia prevádzok a niektorí politici, ktorí sa v novembri – v poradí už tretích tohtoročných parlamentných voľbách – budú uchádzať o hlasy voličov.

Povinnosť predkladať covidpasy kritizovali aj strany, ktoré majú pred novembrovými voľbami podľa prieskumov verejnej mienky najvyššie preferencie – strana GERB expremiéra Bojka Borisova a socialisti.

Účastníci stredajšieho protestu v bulharskej metropole žiadali odstúpenie dočasného šéfa rezortu zdravotníctva Kacarova, ktorého prezident Rumen Radev menoval do funkcie po tom, ako sa po júlových voľbách nepodarilo zostaviť novú vládu. Nariadenie o covidpasoch podľa demonštrantov pošliapalo ich slobody, aby ich donútilo dať sa zaočkovať.

Protesty sa okrem Sofie konali aj v niektorých ďalších bulharských mestách.

Podľa nových pravidiel sa covidpasom bude nutné preukazovať pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, hotelov, koncertných siení, ale aj kín, fitnescentier, múzeí, nákupných centier či plavární.

Šéf rezortu zdravotníctva tiež oznámil, že pri vstupe na pracovisko musia covidpas – teda potvrdenie o očkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19 alebo negatívnym výsledkom testu – predložiť aj všetci zdravotnícki pracovníci a zamestnanci opatrovateľských domovov.

Aj keď niektorí majitelia reštaurácií, ako aj manažéri hotelov a divadiel uviedli, že budú toto opatrenie bojkotovať, stovky Bulharov sa vydali do očkovacích centier v snahe získať digitálny covidový certifikát.

Aspoň prvou dávkou protikoronaví­rusovej vakcíny je v Bulharsku zaočkovaných len zhruba 25 percent obyvateľov. Priemer v EÚ sa pritom pohybuje na úrovni 80 percent. Táto krajina má spomedzi krajín EÚ zároveň najvyššiu úmrtnosť v súvislosti s koronavírusom za posledné dva týždne.

Ako uvádza agentúra AFP, nízka zaočkovanosť je dôsledkom nedôvery obyvateľov v štátne inštitúcie a tiež šíriacich sa falošných správ o následkoch vakcinácie.

20:10 Pandemická situácia v Rumunsku sa prudko zhoršuje – v stredu bola miera úmrtnosti na koronavírus (19,01 na milión obyvateľov) najvyššia spomedzi krajín celého sveta, vyplýva z údajov portálu Ourworldindata.org. Za uplynulých 24 hodín zomrelo v Rumunsku v súvislosti s koronavírusom 574 ľudí, čo je viac ako v celej EÚ za rovnaké obdobie, uviedla agentúra DPA.

Hodnota 14-dňovej incidencie – zhruba 859 novo nakazených denne – patrí tiež k najvyšším v EÚ.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je hospitalizovaných 1 799 pacientov, pričom mnohí sú umiestnení na chodbách nemocníc či v stanoch, keďže na JIS je k dispozícii len 1 668 lôžok. Tridsať pacientov vo vážnom stave už z Rumunska previezli do Maďarska.

Bukureštská lekárka Victoria Aramaová označila aktuálnu situáciu za „apokalyptickú“. Podľa lokálnych médií uviedla, že covidoví pacienti sa na chodbách nemocníc vzájomne odstrkujú, aby sa dostali ku kyslíkovým prístrojom. V univerzitnej klinike v hlavnom meste Rumunska nebolo istý čas miesto v márnici.

Kompletne zaočkovaných je len 34,8 percenta Rumunov, čo je jeden z najhorších údajov v EÚ. Čiastočne majú na to vplyv konšpiračné teórie šírené na internete a v televízii a tiež v rámci rumunskej pravoslávnej cirkvi, poznamenala DPA.

Prezident Klaus Iohannis v stredu večer po stretnutí s predstaviteľmi vlády oznámil, že od budúceho pondelka budú všade, vrátane škôl, trhov, v kinách či na uliciach, znova povinné rúška. Počas nočných hodín bude obmedzená mobilita občanov s výnimkou zaočkovaných ľudí alebo tých, čo idú do práce, vstup na rôzne podujatia bude povolený len pre držiteľov zelených pasov, informuje rumunská agentúra Agerpress.

„Pokiaľ nebudete všetci presvedčení, že je nutné, aby ste sa dali zaočkovať, musíme bohužiaľ zaviesť tieto obmedzenia, aby sme sa postarali o tých najzraniteľnej­ších,“ vyhlásil Iohannis.

19:43 V New Yorku nariadili povinné očkovanie proti covidu všetkým zamestnancom verejného sektora vrátane policajtov a hasičov. V prípade neuposlúchnutia nariadenia im bude hroziť strata zamestnania. Oznámil to v stredu starosta New Yorku Bill de Blasio, ktorého citovala agentúra AFP.

Opatrenie sa bude vzťahovať na 160 000 zames­tnancov mesta New York. Pre policajtov, hasičov či pracovníkov komunálnych služieb bude očkovanie povinné od 1. novembra.

V prípade väzenských dozorcov bude vyžadovaná vakcinácia až od 1. decembra vzhľadom na aktuálny nedostatok zamestnancov v hlavnom newyorskom väzenskom komplexe na ostrove Rikers Island.

„Nezaočkovaní zamestnanci dostanú neplatené voľno dovtedy, kým svojmu nadriadenému neukážu potvrdenie o vakcinácii,“ uvádza sa vo vyhlásení kancelárie newyorského starostu. Zamestnancom pritom nebude stačiť potvrdenie o negatívnom výsledku testu na koronavírus, približuje AFP.

Mestskí zamestnanci dostanú k výplate aj 500-dolárovú odmenu v prípade, že sa zaočkujú do 29. októbra.

Viac ako 70 percent z ľudí, na ktorých sa nové nariadenie vzťahuje, však už dostalo prinajmenšom prvú dávku vakcíny, a tak je dosiaľ nezaočkovaných len približne 46.000 z nich.

V osemmiliónovom New Yorku už skôr nariadili povinné očkovanie učiteľov verejných škôl aj zdravotníkov, v dôsledku čoho sa výrazne zvýšila zaočkovanosť tamojšej populácie.

Potvrdenie o očkovaní vyžadujú úrady v tomto veľkomeste taktiež pri väčšine spoločenských aktivít v interiéroch, ako napríklad návštevách reštaurácií, divadiel, kín či posilňovní. V New Yorku sa dosiaľ prinajmenšom prvou dávkou vakcíny proti covidu dalo zaočkovať už viac ako 84 percent dospelých obyvateľov.

Je však pravdepodobné, že najnovšie nariadenie sa stretne aj s odmietavými reakciami, keďže policajné odbory v New Yorku už skôr vyjadrili nesúhlas s povinným očkovaním, pričom sa odvolávali na osobnú slobodu. Proti pokusom o zavedenie povinného očkovania sa v súčasnosti búria aj odbory policajtov v Chicagu, uvádza AFP.

V súvislosti s covidom zomrelo v meste New York od začiatku pandémie už 34.000 ľudí.

17:34 Poľsko za posledné dva dni zažíva „explóziu pandémie“ COVID-19 – počet nakazených koronavírusom sa každý týždeň zdvojnásobuje. Uviedol to v stredu minister zdravotníctva Adam Niedzielski, informovala agentúra PAP.

V utorok zaznamenali v Poľsku 85-percentný nárastu počtu infikovaných oproti údajom spred týždňa a v stredu až 100-percentný. V stredu ráno hlásili za uplynulých 24 hodín v Poľsku 5559 nových prípadov nákazy covidom a 75 súvisiacich úm­rtí.

„Ak to bude pokračovať, táto situácia naruší všetky naše predpovede (o vývoji pandémie),“ varoval Niedzielski na tlačovej konferencii v meste Legnica na juhozápade krajiny.

Viac ako tretinu denných prírastkov nakazených v rámci celej krajiny hlásia z dvoch zo 16 poľských vojvodstiev – Lubelského a Podleského ležiacich na východe Poľska, kde zároveň evidujú najnižšiu mieru zaočkovanosti. To sa prejavuje podľa slov ministra i na počte nových hospitalizácií – v Lubelskom vojvodstve je už pacientmi s covidom obsadených 700 lôžok.

17:21 Povinnosť nosiť respirátory v práci bude platiť v Česku od pondelka 25. októbra. V reštauráciách bude mať zas personál od novembra povinnosť kontrolovať u zákazníkov covidpasy alebo potvrdenie o očkovaní. Rozhodla o tom v stredu na mimoriadnom zasadnutí vláda odchádzajúceho premiéra Andrej Babiša.

Ako píšu Novinky.cz, minister zdravotníctva Adam Vojtěch taktiež navrhuje, aby školáci nad 12 rokov nosili rúška aj počas vyučovania. Doteraz ich museli mať nasadené iba mimo učební. Má to však platiť iba v krajoch najviac zasiahnutých covidom.

Od 1. decembra by mal štát prestať hradiť preventívne testy. ČT24 dodáva, že výnimku budú mať ľudia do 18 rokov a tiež tí, ktorí sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov. Deti do 12 rokov nebudú potrebovať žiadne potvrdenia. Doteraz sa to týkalo detí do šesť rokov.

Zároveň sa má skrátiť platnosť testov – antigénové budú platiť 24 hodín a PCR testy 72 hodín.

17:20 Spojené štáty sú pripravené začať od novembra očkovať proti covidu deti vo veku od 5 do 11 rokov. Oznámil to v stredu Biely dom.

Agentúra AFP uvádza, že po otvorení možnosti očkovania pre túto vekovú kategóriu bude mať na vakcináciu nárok ďalších 28 miliónov Američanov.

Biely dom uviedol, že vďaka včasnému plánovaniu budú príslušné úrady pripravené spustiť očkovanie detí hneď po tom, ako v tejto veci vydá konečné odporúčanie americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Spoločnosti Pfizer a BioNTech požiadali začiatkom októbra americký regulačný úrad o schválenie svojej proticovidovej vakcíny pre vekovú kategóriu 5–11 rokov.

17:16 Srbsko zavedie zdravotný preukaz, ktorý bude povinný pre vstup do reštaurácií, kaviarní a barov vo večerných hodinách. Uviedla to dnes premiérka Ana Brnabičová. Balkánska krajina sa potýka s trvalo vysokými dennými prírastkami nových prípadov nákazy koronavírusom, poznamenala agentúra Reuters.

Ľudia, ktorí budú chcieť po 22:00 vstúpiť dovnútra kaviarní, hotelov, barov a reštaurácií, budú musieť od soboty 23. októbra predložiť digitálny alebo papierový certifikát potvrdzujúci, že boli očkovaní proti covidu-19, testovaní s negatívnym výsledkom, alebo sa zotavili z choroby.

V krajine, ktorá má 6,7 milióna obyvateľov, denne v priemere pribúda okolo 6000 prípadov covidu-19. Od začiatku pandémie sa nakazil viac ako milión Srbov, z ktorých 9214 nákaze podľahlo. „Epidemická situácia je stále katastrofálna a nezlepšuje sa,“ povedala Brnabičová na tlačovej konferencii v Belehrade. „Ak niekto uvažuje o podvádzaní s preukazom, môže podvádzať iba svoje vlastné rodiny, deti, rodičov a starých rodičov a nakaziť ich,“ dodala.

16:48 Návšteva v ústavoch na výkon väzby, trestu odňatia slobody pre dospelých a mladistvých a v nemocniciach pre obvinených a odsúdených bude možná len pre zaočkovaných a tých, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali (režim OTP). Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), ktorá nadobudne platnosť v pondelok 25. októbra. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

Vstup do väzníc bude umožnený aj tým, ktorí sa preukážu negatívnym výsledkom PCR alebo LAMP testu, ktorý nebude starší ako 72 hodín, alebo antigénovým testom nie starším ako 24 hodín. „Potvrdenie o očkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19 či negatívnom výsledku testu je možné nahradiť digitálnym COVID preukazom Európskej únie. Inak je potrebné tieto skutočnosti preukazovať dokladom, z ktorého je určiteľná identita osoby,“ uvádza sa vo vyhláške.

Výnimku zo vstupu do väzníc a nemocníc pre odsúdených a obvinených majú aj kňazi podávajúci sviatosť pomazania ťažko chorým a umierajúcim a tiež osobám, ktoré poskytujú starostlivosť ťažko chorým osobám, alebo osobám, ktorým je poskytovaná paliatívna starostlivosť.

Za návštevu vyhláška nepovažuje osoby pri výkone zverenej právomoci orgánu verejnej moci alebo kontrolnej činnosti orgánov verejnej moci. Návštevou tak podľa ÚVZ SR nie sú policajti, súdni úradníci, znalci, notári, advokáti, ombudsmanka, poslanci Národnej rady SR, zástupcovia rezortu spravodlivosti a zástupcovia medzinárodných kontrolných orgánov a komisií.

16:30 Epidemická situácia na Slovensku sa naďalej zhoršuje. Skonštatoval to po zasadnutí vlády SR na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO). Novinárov tiež oboznámil s tým, že do nemocníc pribúda denne priemerne 100 ľudí s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň. Z nich nie je zaočkovaných 82 percent. Očakáva sa, že počet obetí sa za október vyšplhá na maximálne 550.

lengvarský Čítajte viac Lengvarský očakáva na konci októbra denne až do 3500 pozitívnych testov

16:28 Na pracoviskách v Rakúsku sa od 1. novembra začne uplatňovať tzv. pravidlo 3G, čo znamená, že zamestnanci sa budú musieť preukazovať očkovaním proti koronavírusu, negatívnym testom alebo dokladom o prekonaní ochorenia COVID-19. Oznámil to v stredu po zasadnutí vlády rakúsky minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein, informovala agentúra APA.

Pravidlo 3G bude povinné pre všetkých ľudí, ktorí v pracovnom čase prichádzajú do kontaktu s inými osobami – či už v kancelárii alebo v jedálni. Platiť to bude i pre osoby pracujúce v zdravotníctve a ošetrovateľskej sfére či pre vrcholových športovcov. Opatrenie sa nebude týkať napríklad vodičov kamiónov, ktorí sú vo svojej kabíne sami.

„Nie je možné, aby sa (ľudia) na mieste (výkonu) práce za istých okolností museli vystavovať riziku nákazy koronavírusom,“ povedal Mückstein. Avizované pravidlá nazval ďalšou „ochrannou sieťou proti koronavírusu“.

Od 1. do 14. novembra bude platiť prechodná doba – osoby, ktoré nepredložia jedne z troch uvedených dokladov, budú musieť v zamestnaní nosiť respirátor typu FFP2. Keď sa ľudia preukážu potrebným dokladom, vo všeobecnosti už nebudú musieť v práci nosiť respirátor, čo sa bude vzťahovať napríklad aj na zamestnancov supermarketov.

16:21 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu odsúhlasil návrh o zavedení dní pracovného pokoja na celom území Ruska od 30. októbra do 7. novembra, informovala agentúra TASS.

„Teraz je veľmi dôležité zvládnuť vrchol novej vlny epidémie… Rozhodne podporujem návrh o vyhlásení dní pracovného pokoja so zachovaním platu pre zamestnancov od 30. októbra do 7. novembra vrátane,“ vyhlásil Putin na krízovom rokovaní vlády.

Putin dal zároveň jednotlivým regionálnym vládam právomoc na prípadné vyhlásenie ďalších dní pracovného pokoja, a to už od 23. októbra, ak si to vyžaduje tamojšia situácia.

Šéf Kremľa zároveň vyzval obyvateľov krajiny k tomu, aby sa dali zaočkovať a aby zostali doma, ak ochorejú. „Ide o vašu ochranu, vašu bezpečnosť, o váš život a koniec koncov aj o zdravie vašich príbuzných,“ uviedol Putin.

V uplynulých týždňoch Rusko pravidelne zaznamenáva rekordné denné počty nakazených aj úmrtí. V stredu v krajine už druhý deň v poradí hlásili rekord v počte úmrtí súvisiacich s covidom. Za uplynulých 24 hodín tam zaevidovali 1028 úmrtí a 34 073 nových prípadov. V súčasnosti v krajine evidujú viac ako 800-tisíc aktívnych prípadov.

16:13 Na Ukrajine sa dal za posledný deň proti novému koronavírusu zaočkovať rekordný počet ľudí. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s tým, že k tomu došlo v čase, keď táto krajina v dôsledku výrazného nárastu prípadov nákazy aj súvisiacich úmrtí znovu zaviedla protiepidemické opatrenia.

Podľa údajov, ktoré v stredu zverejnila ukrajinská vláda, sa za ostatných 24 hodín dalo zaočkovať 226 587 ľudí. Ide o dosiaľ najvyšší počet zaočkovaných za jediný deň od februárového spustenia vakcinačnej kampane v krajine, približuje AFP.

Na sociálnych sieťach sa v ostatných dňoch objavilo množstvo fotografií zachytávajúcich dlhé rady ľudí čakajúcich na dávku vakcíny v očkovacích centrách v rôznych ukrajinských mestách.

K značnému nárastu záujmu o očkovanie došlo po tom, ako v pondelok vstúpili do platnosti reštrikcie vo viacerých oblastiach ležiacich na východe a juhu Ukrajiny, ktoré sú nákazou najviac zasiahnuté. „Ďalšiemu nárastu prípadov nákazy sa môžeme vyhnúť len hromadným očkovaním a dodržiavaním karantény,“ uviedol ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško.

15:50 Aktuálne sa v školách prezenčne vzdeláva okolo 94 percent žiakov, dištančným spôsobom šesť percent školákov. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). „Niekde okolo piatich percent žiakov sa vzdeláva online a jedno percento rozdelene, a to buď cez konzultácie cez telefón, alebo na základe pracovných listov a osobných kontaktov,“ povedal minister školstva. Zároveň informoval, že dáta poskytuje 87 percent škôl.

V súvislosti k rokovaniam o zvyšovaní platov učiteľov sa minister školstva ešte nechcel vyjadrovať. „Stále diskutujeme, s pánom premiérom som sedel aj ostatné dni, aj teraz ideme na ďalšiu debatu,“ povedal Gröhling.

13:57 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaznamenala počas uplynulého týždňa v Európe sedempercentný nárast nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o o jediný región na svete, kde sa týždenný prírastok počtu nakazených zvýšil oproti predchádzajúcemu týždňu. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

WHO uviedla, že celosvetovo minulý týždeň pribudlo približne 2,7 milióna nových prípadov ochorenia COVID-19 a viac ako 46-tisíc úmrtí, podobne ako predchádzajúci týždeň. Najviac prípadov hlásili Británia, Rusko a Turecko.

Najväčší pokles prípadov nákazy (o zhruba 16–18 percent) zaznamenali v Afrike a západnom Tichomorí. V Afrike zároveň klesol počet úmrtí v spojitosti s covidom o približne štvrtinu, a to aj napriek značnému nedostatku vakcín na kontinente. Ostatné regióny vrátane Severnej aj Latinskej Ameriky a Blízkeho východu hlásili podobné čísla ako predchádzajúci týždeň, uviedla WHO.

Oproti tomu v Európe už tretí týždeň po sebe počet prípadov nákazy stúpa. Za uplynulý týždeň v tejto zemepisnej oblasti hlásili približne 1,3 milióna novoinfikovaných. Podľa WHO tam zaznamenala nárast počtu prípadov viac než polovica krajín.

13:50 Polícia navštívila dvoch šíriteľov dezinformácií na internete. V prvom prípade sa autorka statusu o rúškach a ich škodlivosti vyhovárala, že status nepísala ona, len ho prekopírovala, ale odkiaľ, uviesť nevedela. Podľa polície ide o štandardnú výhovorku v mnohých prípadoch šírenia dezinformácií. Autorka status zmazala. Policajti o tom informovali vo svojom profile Hoaxy a podvody – Polícia SR na sociálnej sieti.

„V druhom prípade ide skutočne o lekára, ktorý takýto status šíril. Najprv tvrdil, že príspevok písal v čase, keď bolo veľa pozitívnych ľudí na COVID-19, pričom jeho psychický stav v čase uverejňovania nebol dobrý z dôvodu vyčerpanosti a veľkého pracovného zaťaženia,“ uviedla polícia. V súvislosti s posudzovaním faktografickosti príspevku povedal, že výroky v príspevku nemôže žiadnym spôsobom potvrdiť ani vyvrátiť, nakoľko z medicínskeho a vedeckého hľadiska to nie je možné. „Svoje konanie pred policajtmi oľutoval, dodal, že konal skratovo a sľúbil, že v šírení podobných dezinformácií nebude pokračovať,“ uzavrela polícia.

11:54 Rusko zaznamenalo už druhý deň v poradí nový rekord v dennom počte úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Za uplynulých 24 hodín v krajine zaznamenali 1028 úmrtí, čo je najviac od začiatku pandémie. Očakáva sa, že ruský prezident Vladimir Putin v stredu počas krízového zasadnutia vlády predstaví nové pandemické opatrenia na spomalenie šírenia vírusu, informovali agentúra TASS a AFP.

Najviac úmrtí v súvislosti s koronavírusom za uplynulých 24 hodín zaregistrovali v Moskve, a to 76. V druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad zaevidovali 62 úmrtí. Od začiatku pandémie zaznamenali v Rusku v súvislosti s ochorením COVID-19 už 226 353 úmrtí, čo je najviac spomedzi všetkých európskych krajín.

Skutočný počet obetí však môže byť oveľa vyšší. Ruské úrady do štatistky totiž rátajú iba prípady, pri ktorých sa potvrdilo, že bol koronavírus hlavnou príčinou úmrtia. V rámci širšej definície úmrtí spájaných s nákazou koronavírusom zomrelo s covidom do konca augusta podľa ruského štatistického úradu Rosstat viac ako 400-tisíc ľudí.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Rusku 34 073 nových prípadov nákazy koronavírusom. Najviac nových prípadov infekcie pribudlo v Moskve (5847) a Petrohrade (3274). V Rusku v súčasnosti evidujú 802 760 aktívnych prípadov. Za uplynulých 24 hodín sa vyliečilo 25 231 ľudí.

11:32 Odchádzajúci starosta nemeckej metropoly Berlín Michael Müller sa v stredu vyslovil proti ukončeniu celoštátneho výnimočného stavu epidémie v súvislosti koronavírusom. Ukončenie stavu ku koncu novembra navrhol spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn. Informuje o tom agentúra DPA.

„Potrebujeme najmenej jedno prechodné obdobie,“ upozornil Müller v stredajšom rannom vysielaní rozhlasovej stanice RBB-Inforadio. „Doposiaľ vždy bolo pre nás dôležitým právnym základom – aj pri konfrontáciách – rozhodnutie Bundestagu (o epidemiolo­gických opatreniach z vlaňajšej jari),“ uviedol starosta Berlína.

Spahnov návrh na ukončenie výnimočného stavu súvisiaceho s koronavírusovou pandémiou v Nemecku sa stretol súčasne so súhlasom i s kritikou, analyzuje DPA. Zástupcovia lekárov a nemocníc ho privítali a liberálna Slobodná demokratická strana (FDP) zopakovala svoj dlhodobý postoj nepredlžovať tzv. stav epidémie na celoštátnej úrovni.

11:17 V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 1668 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, kým predošlý deň ich bolo 859. Takmer zdvojnásobil sa aj počet obetí ochorenia COVID-19. V stredu v súvislosti s covidom zomrelo 30 pacientov, v utorok zaznamenali 16 úmrtí, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v stredu na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

V utorok vykonali 15 524 testov, z nich 10,74 percenta bolo pozitívnych. Takýto vysoký pomer pozitivity zaznamenali naposledy v apríli.

10:45 Od pondelka 25. októbra bude na Slovensku v čiernej farbe desať okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, bude 30 okresov. Červených okresov bude 27, oranžových 12. Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

covid mapa okresy Čítajte viac Od pondelka bude v čiernej farbe až desať okresov, väčšina na východe

10:09 Odchádzajúci starosta nemeckej metropoly Berlín Michael Müller sa v stredu vyslovil proti ukončeniu celoštátneho výnimočného stavu epidémie v súvislosti koronavírusom. Ukončenie stavu ku koncu novembra navrhol spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn.„Potrebujeme najmenej jedno prechodné obdobie,“ upozornil Müller v stredajšom rannom vysielaní rozhlasovej stanice RBB-Inforadio.

„Doposiaľ vždy bolo pre nás dôležitým právnym základom – aj pri konfrontáciách – rozhodnutie Bundestagu (o epidemiolo­gických opatreniach z vlaňajšej jari),“ uviedol starosta Berlína.

Spahnov návrh na ukončenie výnimočného stavu súvisiaceho s koronavírusovou pandémiou v Nemecku sa stretol súčasne so súhlasom i s kritikou. Zástupcovia lekárov a nemocníc ho privítali a liberálna Slobodná demokratická strana zopakovala svoj dlhodobý postoj nepredlžovať tzv. stav epidémie na celoštátnej úrovni.

Expert Sociálnodemora­tickej strany Nemecka odchádzajúcej kancelárky Angely Merkelovej v oblasti zdravotníctva Karl Lauterbach a Nemecká nadácia na ochranu pacientov, naopak, pred takýmto krokom vzhľadom na nadchádzajúce zimné obdobie varovali.

Berlínsky starosta Michael Müller z tábora sociálnych demokratov v stredu uviedol, že si vie predstaviť širší časový rámec na ukončenie núdzového stavu, kým sa epidemická situácia skutočne neuvoľní, alebo nové uznesenie Spolkového snemu s pokračujúcimi menej prísnymi obmedzeniami.

Stav epidémie je základom pre nariadenia a centrálne opatrenia v súvislosti s koronavírusovou pandémiou v Nemecku. Spolkový snem (Bundestag) ho vyhlásil ešte v marci 2020 a následne bol parlamentom viackrát predlžovaný. Minister zdravotníctva Spahn sa v pondelok počas rokovaní so šéfmi rezortu zdravotníctva spolkových krajín vyslovil za to, aby k opätovnému predĺženiu tohto stavu už nedošlo. Platnosť súčasného stavu by sa tak skončila 25. novembra. (dpa, tasr)

10:07 V utorok malo na Slovensku pozitívny výsledok PCR testu 3 480 osôb, čo je najviac od začiatku marca. Laboratóriá pritom vykonali 16 199 vyšetrení, čo predstavuje vyše 21 percentnú pozitivitu. V súvislosti s covidom zaevidovali úrady osem ďalších úmrtí. Počet hospitalizovaných sa znížil o 16, v nemocniciach je tak 1 040 obsadených lôžok pacientmi s koronavírusovou infekciou.

Košice očkovanie Čítajte viac Pribudlo najviac infikovaných od začiatku marca. Vírusu podľahlo ďalších osem ľudí

9:16 Laboratóriá v Česku za utorok potvrdili 3 246 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 1 739 viac, než hlásili za minulý utorok. V pondelok ich bolo 2 536. Sedemdňová incidencia v Česku narástla zo 101 na 117 prípadov infekcie na 100-tisíc obyvateľov. V tamojších nemocniciach stúpol počet hospitalizovaných pacientov na 620, pričom 102 z nich je vo vážnom stave.

Celkovo už v ČR s koronavírusom zomrelo 30 574 ľudí, pričom vyše 1,7 milióna sa ním nakazilo, vyplýva z oficiálnych údajov ministerstva zdravotníctva. Plne očkovaných je v Česku viac než šesť miliónov ľudí.

Česká vláda na stredajšom mimoriadnom zasadnutí prerokuje návrhy ministerstva zdravotníctva na sprísnenie opatrení proti šíreniu vírusu SARS-CoV-2. Rezort navrhuje, aby personál reštaurácií musel kontrolovať testy či očkovanie zákazníkov. Chce tiež obnoviť povinné nosenie respirátorov v zamestnaní. (mzcr.cz, novinky.cz, tasr)

8:23 Kuba sa chystá od polovice novembra otvoriť svoje hranice zahraničným turistom. Uviedol to v utorok minister pre turistiku Juan Carlos García. Kuba zaviedla obmedzenia v cestovnom ruchu v apríli minulého roka, aby zabránila šíreniu koronavírusu zo zahraničia. Pre odvetvie to znamenalo prepad, ktorý sa citeľne premietol do celého kubánskeho hospodárstva.

Kuba uvoľní pravidlá pre cestujúcich zo zahraničia od 15. novembra, pretože sa úrady domnievajú, že do tej doby bude zaočkovaných proti covidu najmenej 90 percent obyvateľov. Kuba využíva k očkovaniu tri prípravky, ktoré vyvinuli jej vedci, a začala tiež s očkovaním detí od dvoch rokov. Od polovice novembra nebude Havana požadovať od návštevníkov zo zahraničia negatívny test na koronavírus ani karanténu, ak sa preukážu, že sú očkovaní proti covidu. Minister García uviedol, že Kuba bude uznávať vakcíny schválené vo svete. Kubánska vláda tiež chystá navýšiť počet spojov zo zahraničia.

Minister García ďalej uviedol, že každý výkyv v cestovnom ruchu má výrazný vplyv na celú Kubu. Odvetvie posledné tri roky trpí. V roku 2019 kubánske úrady chceli dosiahnuť päť miliónov návštevníkov, čo sa nepodarilo kvôli sankciám a reštrikciám zavedeným predchádzajúcou americkou administratívou prezidenta Donalda Trumpa. V roku 2020 sa kvôli reštrikciám a obmedzeniam počtu letov kvôli pandémii objem zahraničných návštevníkov prepadol na zhruba jeden milión. Nepriaznivý bol z hľadiska cestovného ruchu tiež prvý polrok tohto roka.

Cestovný ruch je druhým najväčším zdrojom valút a tvorí desatinu HDP Kuby. Na ostrove hotely ponúkajú zhruba 70-tisíc izieb. Hotely prevádzkujú často spoločnosti, ktorých kapitál vlastní kubánsky štát spolu so súkromným zahraničným investorom. (efe, čtk)

7:23 Do sídla dolnej komory kanadského parlamentu budú môcť od 22. novembra vstúpiť len osoby plne zaočkované proti covidu, oznámil v utorok večer predseda Dolnej snemovne Anthony Rota. „S účinnosťou od pondelka 22. novembra 2021 musia byť jednotlivci úplne zaočkovaní proti Covid-19, aby mohli vstúpiť do areálu Dolnej snemovne,“ uviedol Rota vo vyhlásení.

Nové pravidlo sa bude týkať nielen poslancov, avšak aj ich zamestnancov, novinárov, dodávateľov aj konzultantov. Správa prichádza približne mesiac po voľbách, v ktorých bolo povinné očkovanie veľkou témou.

Predseda vlády Justin Trudeau, ktorý minulý týždeň avizoval, že svoj nový kabinet predstaví 26. októbra, sa už predtým vyslovil za povinné očkovanie pre kandidátov jeho Liberálnej strany. Iné politické subjekty prijali rovnaké pravidlá, Konzervatívna strana však nie. Jej predseda Erin O'Toole tiež odmietol povedať, koľko kandidátov jeho strany absolvovalo proticovidové očkovanie.

Osoby, ktoré nemôžu podstúpiť očkovanie zo zdravotných dôvodov, sa budú môcť preukázať „negatívnym výsledkom antigénového testu“, dodal Rota. Kanadský parlament bude navyše pre verejnosť aj naďalej zatvorený a povinnosť nosiť rúško bude platiť najmenej do januára 2022. (afp, tasr)

7:20 Vyšetrovací výbor brazílskeho Senátu odporučí obviniť prezidenta Jaira Bolsonara kvôli jeho zlyhaniam počas pandémie covidu. Podľa záverečnej správy výboru rozhodnutia hlavy štátu urýchlili šírenie koronavírusu a viedli k desaťtisícom zbytočných úmrtí. Preto by podľa nej mal prezident čeliť obvineniu z niekoľkých trestných činov. Je však krajne nepravdepodobné, že by sa Bolsonaro nakoniec mohol postaviť pred súd.

Vyšetrovacia správa má takmer 1 200 strán a po šiestich mesiacoch práce má v utorok jej obsah oficiálne prezentovať senátor Renan Calheiros. V utorok o správe debatovali senátori do neskorého večera. Tí okrem iného žiadali vypustiť dva body z pôvodne zamýšľaných 11 obvinenia, a to vrátane obvinenia z vraždy a genocídy domorodého obyvateľstva. Podľa niektorých členov výboru by takéto obvinenia mohli pôsobiť ako úmyselné zveličenie Bolsonarových prešľapov, a ohroziť tak dôveryhodnosť celej správy.

Horná komora parlamentu má o správe hlasovať zrejme budúci týždeň. Senátori ju môžu zamietnuť alebo zmeniť. Prípadný proces proti Bolsonarovi by musel začať generálny prokurátor, ktorého do funkcie menuje práve hlava štátu. Kvôli tomu sa stíhanie Bolsonara javí ako nepravdepodobné.

Dokument podľa brazílskych médií vykresľuje obrázok zlyhania, nekompetentnosti a popierania vedeckých odporúčaní, ktorými Bolsonaro v úrade hlavy štátu prispel k podstatnému zhoršeniu priebehu pandémie. V Brazílii kvôli covidu zomrelo vyše 600-tisíc ľudí a niektorí z nich by podľa správy mohli žiť, keby prezident konal inak. (reuters, čtk)

6:46 Americký minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas sa napriek očkovaniu nakazil koronavírusom. Oznámil to jeho úrad, podľa ktorého je teraz minister v karanténe a pracuje z domu. Kvôli nákaze musel Mayorkas zrušil cestu do Kolumbie, kam mal zamieriť spoločne so šéfom diplomacie Antonym Blinkenom.

„Minister Mayorkas mal dnes ráno pozitívny výsledok testu na Covid-19 po tom, čo podstúpil test na základe rutinného protokolu pred cestou,“ v utorok na twitteri jeho hovorkyňa Marsha Espinosová.

Podľa hovorkyne úrad poskytol podklady ohľadom trasovania prípadných blízkych kontaktov ministra v posledných dňoch. Mayorkas sa v sobotu stretol s prezidentom Joeom Bidenom, obaja sa zúčastnili každoročnej pietnej akcie na uctenie pamiatky policajtov, ktorí zomreli vo výkone služby. Na vonkajšom pódiu stál medzi prvou dámou Jill Bidenovou a šéfom FBI Christopherom Wrayom. (ap, čtk)

6:15 V Nemecku za posledný deň pribudlo vyše 17-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom a 92 obetí covidu. Informoval o tom v stredu Inštitút Roberta Kocha. Z jeho údajov tiež vyplýva, že v susednej krajine už siedmy deň v rade stúpa tak zvaná sedemdňová incidencia, teda priemerný počet infikovaných na 100-tisíc obyvateľov.

Presne pred týždňom hlásili nemecké úrady takmer 12-tisíc nakazených za deň, celkovo sa od začiatku pandémie v krajine s 83 miliónmi obyvateľov nakazilo vírusom SARS-CoV-2 viac ako 4,4 milióna ľudí. Epidemická situácia sa v poslednej dobe mierne zhoršuje. Údaj o sedemdňovej incidencii stúpol na hodnotu 80,4. V utorok to bolo 75,1 a pred týždňom 65,4. (rki, čtk)

244 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus