Santusová opísala, ako bola na detektore lži. Mikulec si vyžiadal výsledok

Diana Santusová, ktorú minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) obvinil, že robí obštrukcie a niekoľkokrát odmietla detektor lži, vysvetľuje, ako to naozaj bolo.

20.10.2021 09:47 , aktualizované: 18:43
debata (384)

„V nadväznosti na dnes zverejnené a pre mnohých prekvapivé vyjadrenie ministra vnútra o údajnom vytváraní obštrukcií zo strany mojej osoby v súvislosti s absolvovaním tzv. detektoru lži si dovoľujem uviesť objektívne skutočnosti,“ píše Santusová v liste, ktorý poslala mailom.

Santusová tvrdí, že keď ju aktuálne vedenie Úradu inšpekčnej služby vyzvalo na absolvovanie vyšetrenia na detektore lži, ani raz neodmietla a nevyhýbala sa mu.

„Na Kriminalistickom a expertíznom ústave Policajného zboru mi boli určené 3 termíny. Pri prvom termíne bolo vyšetrenie ukončené z objektívnych dôvodov zo strany zamestnanca daného pracoviska. Druhý termín mi bol zrušený z mne neznámych príčin a to preukázateľne zo strany vedenia Úradu inšpekčnej služby. V čase tretieho termínu som bola, žiaľ, práceneschopná,“ vysvetľuje.

Polícia Čítajte viac Vyšetrovateľka inšpekcie Santusová opakovane absolvovala test na detektore lži a prešla

Psychofyziologické overenie pravdovravnosti na detektrore lži absolvovala 7. októbra na Národnom bezpečnostnom úrade. Pripomína, že písomná žiadosť Úradu inšpekčnej služby z 26. augusta bola adresovaná Národnému bezpečnostnému úradu. A ten ju vyzval, resp. požiadal „o účasť na psychofyziologickom overení pravdovravnosti“.

„V uvednom prípade teda nešlo o moju iniciatívu, ako ani o môj výber,“ vyvracia Santusová obvinenie, že si sama vybrala, kde podstúpi vyšetrenie.

Hovorí, že žiadosť dostala do rúk 6. októbra „osobne do vlastných rúk prostredníctvom aktuálneho vedenia Úradu inšpekčnej služby“.

„Zároveň pre objektívnosť dopĺňam, že mi nie je známe, že by Národný bezpečnostný úrad vykonával psychofyziologické vyšetrenia na detektore lži na požiadanie fyzickej osoby, či radového príslušníka Policajného zboru, čo vo svojej podstate potvrdzuje aj samotné vyjadrenie ministerstva vnútra, ktoré uvádza, že sa v mojom prípade jedná o historicky prvý prípad absolvovania tohto vyšetrenia mimo Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru,“ dodáva vyšetrovateľka policajnej inšpekcie.

Mikulec si vyžiadal výsledok

Minister Mikulec zatiaľ nevidel výsledok vyšetrenia Diany Santusovej na detektore lži. Uviedol to dnes po rokovaní vlády. Zároveň minister povedal, že nerozumie, prečo sa vyšetrovateľka vyhýbala tomuto vyšetreniu na pôde Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru (KEÚ PZ).

„Požiadal som Národný bezpečnostný úrad, aby mi predložili výsledok vyšetrenia aj so záznamom a ja sa potom k nemu budem môcť vyjadriť," povedal Mikulec. Ako dodal, nemá dôvod spochybňovať test na pôde NBÚ, zároveň si však vyžiada stanovisko aj od KEÚ PZ, či bol test vykonaný tak, ako mal byť.

Zároveň pripomenul, že príslušníci Policajného zboru SR sa podľa predpisov majú zúčastňovať na polygrafickom vyšetrení na pôde KEÚ PZ. Santusovej sa v tejto súvislosti pýta, prečo spochybnila túto inštitúciu, keď sa vyšetreniu niekoľkokrát vyhla prostredníctvom dovoleniek alebo práceneschopnosti. „Nám ide iba o to, aby pani Santusová vysvetlila svoje konanie a snažili sme sa vytvárať všetky podmienky, aby jednoducho k tomu došlo. Ale tie obštrukcie z jej strany boli dlhodobé a boli mnohé," dodal Mikulec.

Vyšetrovateľka: Postupovala som vždy zákonne

Santusová sa dotkla aj prípadu ovplyvňovania svedkov na NAKA. „Ide tiež o historicky prvý prípad trestného konania, v ktorom prišlo k neoprávnenému zastaveniu prebiehajúcej policajnej akcie prezidentom Policajného zboru a následne aj k neoprávnenému ‚odstaveniu‘ vyšetrovateľa PZ zo ‚živého‘ trestného konania, teda od prebiehajúceho vyšetrovania a to dokonca v období, keď má polícia ‚rozviazané ruky‘,“ píše policajtka.

„Je preto pre mňa viac ako zarážajúce, ak môj zamestnávateľ na jednej strane žiada z vlastnej iniciatívy o takýto spôsob vykonania vyšetrenia, ktorý následne, v prípade, ak nedopadne podľa subjektívnych predstáv niektorých osôb, nezmyselne a účelovo jeho výsledok spochybňuje ničím nepodloženými a zavádzajúcimi vyjadreniami. Takéto konanie nemožno vnímať inak ako absurdné vytváranie nezmyselných pseudoargumentov, a to len z dôvodu iracionálneho odmietania zmierenia sa s objektívnou realitou, a síce, že som vo všetkom hovorila pravdu a postupovala som pri svojej služobnej činnosti vždy výlučne v súlade so zákonom,“ myslí si.

Santusová dodáva, že pri vyšetrení na detektore boli aj zamestnanci pracoviska, ktoré takéto vyšetrenie vykonáva v pôsobnosti Policajného zbor.

„Vzhľadom na doposiaľ opakovane zverejňovanú účelovú diskreditáciu mojej osoby zo strany čelných predstaviteľov Policajného zboru a ministerstva vnútra bolo vykonanie uvedeného vyšetrenia nezávislou štátnou inštitúciou v záujme objektivity priam nevyhnutné, čo podaním žiadosti o jeho vykonanie na Národný bezpečnostný úrad očividne potvrdilo aj aktuálne vedenie Úradu inšpekčnej služby,“ uznáva opodstatnenosť vyšetrenia Národným bezpečnostným úradom.

Preto sa rozhodla podstúpiť vyšetrenie na detektore ešte raz – no už pod vedením nezávislého a certifikovaného polygrafológa.

© Autorské práva vyhradené

384 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Diana Santusová #polygraf