Vláda prerušila rokovanie o reforme národných parkov

Vláda nebude na svojom stredajšom zasadnutí rokovať o reforme národných parkov. "Rokovanie o poslaneckom návrhu novely zákona, ktorý ju prináša, prerušili." Informoval o tom šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO). Spolu s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom (nominant OĽANO) má nachystať memorandum, ktoré má rozptýliť obavy z presunu štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov.

20.10.2021 12:02 , aktualizované: 16:31
budaj Foto: ,
Minister životného prostredia Ján Budaj počas 36. schôdze vlády SR 20. októbra 2021 v Bratislave.
debata (4)

„Prebehne rokovanie. Keď nezískam súhlas, predložím to na vládu a budem to predkladať aj v Národnej rade SR počas celého volebného obdobia,“ avizoval Budaj. Memorandum chce zverejniť na budúci týždeň v pondelok (25. 10). O návrhu by sa malo hlasovať na aktuálnej schôdzi parlamentu.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽANO) potvrdil, že toto memorandum finalizujú. „Jeho obsahom bude vysvetlenie, akým spôsobom sa reforma zrealizuje, aby všetci dotknutí vedeli, čo nastane, aký úžitok z toho bude mať krajina, a že to nebude len na úkor obmedzenia práv niektorých skupín obyvateľov a vlastníkov.“ Vlčan rozumie obavám, ktoré návrh reformy sprevádzajú, uistil, že oba zaangažované rezorty majú snahu nájsť dobré riešenie pre obyvateľov, ktorých sa to týka.

Kollár: Návrh musí prejsť riadnym legislatívnym procesom

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár odmieta, že by hnutie reformu blokovalo. Argumentuje, že proti sú aj niektorí poslanci OĽANO či Za ľudí. „Pán Budaj vedel, prečo sa rokovanie prerušilo, nemá garantovanú jednotnú podporu ani vo vlastnom klube,“ hovorí Kollár. Tvrdí, že takýto návrh musí prejsť riadnym legislatívnym procesom a nemá sa predkladať cez poslanecký návrh.

Boris Kollár Čítajte viac Sme rodina sťahuje svoj podpis pri reforme národných parkov, OĽaNO hovorí o porušovaní dohôd

Kollár minulý týždeň vyhlásil, že Sme rodina stiahne podpisy spod novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má zabezpečiť prevod štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov. Hnutie má výhrady a pokiaľ sa jeho argumenty nezohľadnia, koalícia nemá rátať s podporou jeho 17 poslancov. Novelu chce prijať až po zonácii národných parkov. Minister tvrdí, že OĽANO, SaS aj Za ľudí reformu podporujú a plne za ňou stoja.

Matovič sa chce s Kollárom dohodnúť

To, že by sa mohol poslanecký návrh reformy národných parkov zo stredajšieho rokovania vlády presunúť na budúci týždeň, predpokladal dopoludnia minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Bude škoda, ak by sme nevyužili príležitosť a neurobili veľké reformy v nemocniciach, národných parkoch, súdoch, vo financiách alebo otázkach spravodlivosti,“ podotkol Matovič. Verí, že nezhody v koalícii pre reformy sú len turbulencie pred tým, než sa nadýchnu a povedia si, že zásadné reformy spravia.

Matovič verí v dohodu s Kollárom na pripravovaných reformách. Ako povedal pred dnešným rokovaním vlády, plánuje sa ešte o tom s Kollárom rozprávať. Líder hnutia Sme rodina posledné dni avizoval, že v hnutí nepodporia pripravované reformy súdnictva, zdravotníctva či spomínaných národných parkov.

„Bohužiaľ, Boris Kollár mal dobrého školiteľa. Rišo Sulík (minister hospodárstva za SaS Richard Sulík, pozn. SITA) robil rok a pol opozíciu v koalícii. Boris Kollár zistil, že je to populárne na voličov, aj keď nezodpovedné. Bola by veľká škoda, keby sme nevyužili príležitosť a neuskutočnili potrebné reformy," uviedol Matovič. Minister financií v tom zároveň nevidí politikárčenie zo strany Kollára, ale vníma to skôr ako otázku presvedčenia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #reforma #národné parky #Ján Budaj #Hegerova vláda