Výbuch španielskej sopky zatiaľ neovplyvnil kvalitu ovzdušia na Slovensku

Výbuch sopky Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma zatiaľ neovplyvnil kvalitu ovzdušia na Slovensku. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Mrak oxidu siričitého z erupcie sopky by sa podľa portálu windy.com už mal nachádzať nad Slovenskom.

20.10.2021 14:44
sopka la palma Foto: ,
Ľudia čistia dom od popola zo sopky Cumbre Vieja na Kanárskych ostrovoch neďaleko ostrova La Palma.
debata

Koncentrácia oxidu siričitého je na celom Slovensku zatiaľ veľmi dobrá. Zvýšené koncentrácie meteorológovia nepredpokladajú. „Oblak sa bude nachádzať v hornej vrstve troposféry, preto by nemal ovplyvniť koncentrácie oxidu siričitého v nižších vrstvách nad povrchom zeme,“ vysvetlil SHMÚ.

Aj keď je oxid siričitý v atmosfére vysoko, môžu vznikať kyslé dažde. Vo vzduchu môže reagovať s vodnou parou a viesť tak k vzniku kyseliny sírovej. Tá sa potom môže stať súčasťou dažďových kvapiek, ktoré pri zrážkach padajú k zemskému povrchu a tak vzniká kyslý dážď. SHMÚ pri prechode mraku nad Slovenskom nepredpovedá dážď, a preto nepredpokladá, že by mohli na naše územie spadli kyslé zrážky.

V prípade zhoršenia situácie kvality ovzdušia budú ľudia informovaní, deklaruje SHMÚ. V takomto prípade vydá výstrahu pred smogovou situáciou.

Sopka La Cumbre Vieja sa rozprestiera na južnom hrebeni ostrova La Palma. K erupcii na nej došlo 19. septembra. Sopka vychrlila sopečný popol a lávu, ktorá po svahu pomaly stekala k pobrežiu a následne začala vtekať aj do vôd Atlantického oceánu.

Od erupcie sa na vulkáne vytvorilo viacero trhlín. Pred týždňom sa zrútila ďalšia časť kráteru sopky, čo spôsobilo vznik novej lávovej rieky tečúcej smerom k moru. V sobotu museli pre oblak sopečného popola v ovzduší zrušiť väčšinu letov z miestneho letiska.

la palma Čítajte viac Aktivita sopky na La Palme pokračuje, sprevádzajú ju silné otrasy
debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #sopka