Oklamal Gröhling vysoké školy? Univerzita Komenského ide znovu protestovať

Akademický senát a vedenie Univerzity Komenského protestuje proti pripravovanej novele vysokoškolského zákona. Tento materiál už raz na stole bol, vysoké školy sa však ohradili voči okliešťovaniu akademických právomocí a ministerstvo školstva návrh stiahlo s pripomienkou, že ho prepracuje.

21.10.2021 09:45
UK / Univerzita Komenského / Foto: ,
Protest proti novele vysokoškolského zákona na hlavnej budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave
debata (44)

Novela je tu opäť a vysoké školy sa chystajú opäť protestovať. Akademický senát a vedenie Univerzity Komenského po štvrtkovom rokovaní vydali vyhlásenie, podľa ktorého „trvajú na zachovaní princípov samosprávnosti a autonómnosti vysokých škôl“.

VIDEO: Minister školstva Branislav Gröhling o pripravovanej novele vysokoškolského zákona.
Video

V prvom rade trvajú na zachovaní práva, aby akademické senáty volili rektora a dekanov, ďalej aby schvaľovali rozpočet a nakladanie s majetkom vysokej školy.

Univerzita Komenského ministerstvu školstva vytkla, že dokumenty, ktoré jej boli predložené na poslednú chvíľu, nevychádzajú z výsledkov diskusie zástupcov vysokých škôl a ministerstva. „Práve naopak, sú v rozpore s už dosiahnutým stavom rokovaní predmetnej skupiny,“ píše sa v stanovisku univerzity.

Preto Univerzita Komenského vyhlasuje protest. „Opakovane prichádza k nerešpektovaniu už dosiahnutých výsledkov rokovaní zo strany ministerstva, vnímame to ako snahu o politizáciu vysokých škôl,“ dodáva univerzita. Je veľmi pravdepodobné, že s podobnými stanoviskami prídu aj ďalšie vysoké školy.

Gröhling Síthová, Zamanová Čítajte aj Gröhling ohlásil reformný skok, cieľom je posunúť školstvo do 21. storočia
44 debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzita Komenského #Branislav Gröhling