Konzílium odborníkov nenavrhuje reštrikčné opatrenia počas sviatkov

Konzílium odborníkov si nemyslí, že nateraz je potrebné Covid automat upraviť a ani to, že by bolo potrebné v súvislosti s nadchádzajúcim Sviatkom všetkých svätých prijímať reštrikčné opatrenia.

21.10.2021 14:50 , aktualizované: 16:51
mišík prokopová Foto: ,
Zľava: primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny, LF UK, SZU a UNB Bratislava Alena Koščálová, riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz MZ SR Matej Mišík a hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.
debata (121)

Ako vo štvrtok po rokovaní konzília uviedla jeho členka a pediatrička Elena Prokopová, odborníci odporúčajú ľuďom počas budúceho víkendu zvážiť cestovanie na hroby alebo návštevu príbuzných najmä v bordových a čiernych okresoch. Otázku Covid automatu otvoria zrejme po sviatkoch.

Ako uviedla Alena Košťálová, infektologička a primárka oddelenia dospelých na Klinike infektológie a geografickej medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice v Bratislave, spoliehajú sa na zodpovednosť ľudí. V prípade, že sa niekto rozhodne cestovať do iných okresov, mal by zvážiť návštevu cintorína v iných dňoch ako počas budúceho predĺženého víkendu.

Konzílium odborníkov radí ľuďom, aby mali rúška aj v exteriéri, ak na danom mieste bude veľa ľudí. Taktiež odporúčajú cestovať individuálnou dopravou.

Ľuďom odporúčajú vyhýbať sa napríklad aj preplneným obchodným centrám.

Epidemická situácia sa zhoršuje

Počet prípadov koronavírusu na Slovensku stále rastie. Denne pribudne 2750 nakazených. Vzrástol aj počet hospitalizovaných. Kým minulý týždeň ich bolo v súvislosti s koronavírusom hospitalizovaných 818, tento týždeň je ich 997. Taktiež stúpol aj počet ventilovaných pacientov, a to z 88 na 125. Informoval o tom šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

Od pondelka bude na Slovensku v čiernej farbe desať okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, bude 30 okresov. Červených okresov bude 27, oranžových 12. „Až desať okresov je v nižšej farbe, ako by mali byť, vďaka počtu zaočkovaných ľudí nad 50 rokov. To sa týka napríklad Žiliny, ktorá by už bola čierna,“ opísal Mišík. Dodal, že najvyššia incidencia je u stredoškolákov, ich rodičov a ich blízkych vekových skupinách.

covid mapa okresy Čítajte viac Od pondelka bude v čiernej farbe až desať okresov, väčšina na východe

Registrácia na tretiu dávku pre ľudí nad 55 rokov

Treťou dávkou už zaočkovali 6400 ľudí. Taktiež sa od budúceho pondelka spustí registrácia na tretiu dávku pre ľudí nad 55 rokov, ale aj pre pacientov s chronickým ochorením či osôb s rizikovou prácou. „Keď sa zaočkuje 80 percent rizikovej skupiny, potom sa očkovanie otvorí ostatnej verejnosti,“ spresnila členka konzília odborníkov, primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre Alena Koščálová. Zdôraznila, že ak pozvánku na tretiu dávku dostanú ľudia, ktorí majú pocit, že by na ňu nemali ísť, mali by sa obrátiť na svojich všeobecných lekárov.

Konzílium odborníkov pripomenulo dôležitosť a pravidlá dodržiavania karantény, ale aj význam očkovania proti koronavírusu. Práve vďaka očkovaniu sa viacerým okresom na Slovensku podarilo zostať v rámci Covid semaforu v lepšej farbe.

Päť rád konzília

Konzílium odborníkov si v rámci nadchádzajúcich sviatkov Všetkých svätých pripravilo pre obyvateľov Slovenska päť rád, ktorými by sa mali v záujme ochrany pred nakazením sa koronavírusovou infekciou riadiť.

  • Prvá rada znie, aby si ľudia počas predĺženého víkendu našli čas na pobyt v prírode a zostávali iba v kruhu najbližšej rodiny.
  • Odborníci ďalej odporúčajú cestovať do čierneho a bordového okresu len v nevyhnutných prípadoch. V prípade, že niekto cestovať musí, mal by preferovať individuálnu dopravu a dodržiavať základné preventívne opatrenia R-O-R. Konkrétne sa tým myslí nosenie rúška alebo respirátora, zachovanie odstupu od ľudí mimo blízkych a dodržiavať hygienu rúk.
  • Konzílium ďalej radí, aby sa stretnutia so širšou rodinou či priateľmi odložili na obdobie s priaznivejšou epidemiologickou situáciou. Zvlášť rizikové sú stretnutia s osobami, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia COVID-19, a to najmä ak nie sú zaočkované. Myslia sa tým starší ľudia, ľudia s chronickými ochoreniami a ľudia s oslabenou imunitou.
  • Piata a posledná rada sa týka miest s vysokou koncentráciou ľudí, ktorým by sme sa mali vyhýbať. Ide najmä o nákupné centrá, prostriedky hromadnej dopravy, hromadné podujatia a stretnutia vrátane návštevy hrobov počas soboty a nedele, kde sa z dôvodu očakávaného náporu zvyšuje riziko nakazenia.
121 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid automat