Vyhodnotenie testu Santusovej musí urobiť jej nadriadený, hovorí šéf výboru na kontrolu NBÚ

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) neprekročil svoje právomoci vykonaním vyšetrenia na polygrafe vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diany Santusovej. Predseda Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti NBÚ Martin Beluský (ĽSNS) to uviedol po štvrtkovom zasadnutí výboru k danej otázke.

21.10.2021 15:59
beluský Foto: ,
Martin Beluský
debata (4)

„Na vykonanie polygrafu bola Santusová vyzvaná svojím nadriadeným, nie NBÚ,“ zdôraznil Beluský. Nemožno podľa neho hovoriť o „neštandardnom teste“, keďže sa na ňom zúčastnili aj pracovníci Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru (KEÚ).

Otázky na vyšetrenie dodalo ministerstvo vnútra. Týkali sa potenciálneho prijímania úplatkov, postupovania informácií alebo spolupráce v neprospech polície a vydierateľnosti testovanej. „Všetci výsledok testu podpísali bez výhrad,“ skonštatoval Beluský. Dostal ich Santusovej nadriadený, ktorý ich má vyhodnotiť.

detektor lži, polygraf Čítajte viac Santusová opísala, ako bola na detektore lži. Mikulec si vyžiadal výsledok

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v stredu uviedol, že Santusovej postup vníma ako neštandardný, hoci nie nemožný. Pýta sa, prečo Santusová spochybnila KEÚ ako inštitúciu. Poukázal tiež na obštrukcie, ktoré sprevádza vykonanie nariadeného testu, ktorým sa mali vysvetliť pochybnosti spojené s osobou vyšetrovateľky.

Mimoparlamentný Hlas-SD chce, aby sa v súvislosti so Santusovou zvolalo mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Poslankyňa Denisa Saková (nezaradená) žiada, aby na výbor prišiel minister vnútra. Pýtať sa chce na vyšetrenie Santusovej na polygrafe. Šéf výboru Juraj Krúpa (OĽANO) pre TASR potvrdil, že po doručení návrhu zvolá výbor do siedmich dní.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini hovorí, že by sa Santusová mala vrátiť do funkcie, keďže polygraf ukázal, že si robila svoju robotu „presne, ako mala“. „Mala by byť okamžite vrátená naspäť do funkcie. Nie je dokonca ani z ničoho obvinená,“ skonštatoval.

Santusová je bývalou vedúcou špecializovaného vyšetrovacieho tímu zriadeného v pôsobnosti Úradu inšpekčnej služby. V júli jej pozastavili činnosť. Zdôvodnili to pochybnosťami o jej objektivite a nestrannosti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NBÚ #brannobezpečnostný výbor #Národný bezpečnostný úrad #Diana Santusová #vojna policajtov