Kriminalistický ústav: Santusová potvrdila podozrenia, uviedla závažné informácie

Kriminalistický ústav tvrdí, že sa nepodieľal na príprave otázok pre vyšetrovateľku Santusovú na detektore lži a zasiahol prokurátor, aby boli všeobecné. Stanovisko ústavu prinášame v plnom znení.

21.10.2021 17:05
debata (432)

S ohľadom na zverejnené informácie samotnou p. Santusovou je potrebné uviesť, že Oddelenie aplikovanej psychofyziológie KEÚ PZ (ďalej len oddelenie, resp. OAP KEÚ PZ) bolo dočasne povereným riaditeľom Úradu inšpekčnej služby, p. Scholtzom požiadané o vykonanie psychofyziolo­gického vyšetrenia u vyšetrovateľky ÚIS p. Santusovej. Následne jej bol stanovený termín vyšetrenia na deň 28.7.2021, na ktorý sa aj dostavila.

detektor lži, polygraf Čítajte viac Santusová opísala, ako bola na detektore lži. Mikulec si vyžiadal výsledok

V úvode vyšetrenia p. Santusová uviedla, že zo zdravotných dôvodov sa necíti byť spôsobilá na vyšetrenie na polygrafe. Zároveň spochybnila objektívnosť vyšetrenia, čím priamo spochybnila aj profesionalitu a morálny kredit pracovníkov KEÚ PZ, pričom nemala žiadne objektívne dôkazy na takéto tvrdenia. Pani Santusová mala v minulosti niekoľko skúseností s polygrafickými vyšetreniami na KEÚ PZ (sama absolvovala takéto vyšetrenie pri vstupe na ÚIS MV SR a taktiež bola prítomná pri vyšetreniach policajtov, ktorí boli podozriví z trestnej činnosti), pričom NIKDY nenamietala profesionalitu a nestrannosť pracovníkov KEÚ PZ.

Roman Mikulec Čítajte viac Mikulcovi sa nepáčia testy Santusovej na detektore lži, chce ich však rešpektovať

Na základe zhodnotenia prekážok na strane p. Santusovej pracovníci KEÚ PZ rozhodli, že vyšetrenie nemôže byť realizované (štandardný pracovný postup OAP KEÚ PZ).

Vzhľadom na skutočnosť, že boli s riaditeľom ÚIS MV SR p. Scholtzom dohodnuté 2 vyšetrovacie dni (následný mal byť o 5 dni) a vzhľadom na argumentáciu pani Santusovej o prekážkach na jej strane, KEÚ PZ s R ÚIS MV SR uvedený druhý termín vyšetrenia preložilo na iný dátum. Následne bolo KEÚ informované o tom, že pani Santusová čerpá dovolenku. Na základe toho bol p. Santusovej pridelený ďalší termín na vyšetrenie po skončení dovolenky. 09.09.2021 sa však na vyšetrenie nedostavila a nedala vopred vedieť, že nemôže prísť. R ÚIS nebol informovaný o dôvodoch jej neprítomnosti na pracovisku.

beluský Čítajte viac Vyhodnotenie testu Santusovej musí urobiť jej nadriadený, hovorí šéf výboru na kontrolu NBÚ

Vzhľadom na medializáciu uvedenej situácie a vzhľadom na vyjadrenia pani Santusovej navrhol KEÚ PZ dočasne poverenému riaditeľovi ÚIS MV SR, že v rámci existujúcej spolupráce s NBÚ je možné vyšetrenie vykonať na pracovisku KEÚ PZ s dohľadom pracovníkov NBÚ alebo na pracovisku NBÚ s dohľadom pracovníkov KEÚ PZ (doteraz takáto možnosť zo strany KEÚ PZ nebola nikdy využitá).

432 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Mikulec #Diana Santusová #vojna policajtov