Kollár tri dni po sebe vykázal Krupu: Len tak ďalej a do januára budete bez platu

Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) tento týždeň už tretí raz vykázal opozičného poslanca Petra Krupu (ĽSNS) z rokovacej sály.

21.10.2021 17:34 , aktualizované: 17:59
krupa Foto: ,
Poslanec za ĽSNS Peter Krupa počas rokovania parlamentu 21. október 2021.
debata (86)

Stalo sa tak aj dnes podvečer pred hlasovaním pléna. Dôvodom bolo, že Krupa si po opakovaných výzvach odmietol nasadiť na tvár rúško. V rovnakej veci bol Krupa z pléna vykázaný aj 19. a 20. októbra. Opozičný poslanec v minulých dňoch tvrdil, že je na rúško alergický.

„Pán poslanec, vykazujem vás zo sály. Môžete takto pokračovať a nebudete mať plat až do januára,“ vyhlásil Kollár.

Sulík bude odvolávaniu čeliť budúci týždeň

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolal schôdzu poslaneckej snemovne, na ktorej sa má rokovať o vyslovení nedôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS). Schôdza sa uskutoční v utorok 26. októbra o 14:00.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík: Očkovacia lotéria je úplná hlúposť. Minister by radšej privítal zníženie DPH na energie

O zvolanie schôdze požiadali poslanci opozičnej strany Smer. Poslanci Sulíkovi vyčítajú, že nerieši opatrenia, ako čeliť rastu cien energií a že nezvládol otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave Expo.

Kotlebu opäť nezvolili

Parlament nezvolil Mariana Kotlebu (ĽSNS) za predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. V tajnom hlasovaní ho podporilo 31 poslancov, proti bolo 71 a deväť poslancov sa zdržalo. Na tajné hlasovanie bolo vydaných 112 hlasovacích lístkov, jeden bol neplatný.

Kotleba sa usiluje o zvolenie od vlaňajšej ustanovujúcej schôdze parlamentu. Parlamentný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva má dvoch podpredsedov z vládnych strán, ktorými sú Zuzana Šebová (Sme rodina) a Peter Vons (OĽaNO).

Odmietli návrh Smeru

Parlament vo štvrtok odmietol aj návrh Smeru, aby sa zachovalo sídlo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) v Banskej Štiavnici. Poslanci to navrhovali v novele tzv. vodného zákona. Smer tým reagoval na zámer Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR presťahovať podnik do Bratislavy.

„Umiestnenie sídla Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p. v Banskej Štiavnici a etablovanie generálneho riaditeľstva má svoj strategický význam a historické opodstatnenie. Dvadsaťštyriročné pôsobenie podniku so sídlom v Banskej Štiavnici potvrdilo správnosť predpokladov pri jeho lokalizácii nielen z pohľadu zvýraznenia inštitucionálneho a kultúrneho významu Banskej Štiavnice, ale aj z dôvodu zníženia sociálneho dopadu útlmu banskej činnosti,“ skonštatovali poslanci Smeru-SD v odôvodnení návrhu.

SVP tvrdí, že jeho presídlenie z Banskej Štiavnice do Bratislavy prispeje k šetreniu verejných financií.

Samostatný Slovenský vodohospodársky podnik, štátny podnik, vznikol v roku 1997, má celoštátnu pôsobnosť, zamestnáva viac ako 3100 zamestnancov a zabezpečuje správu vodných tokov a povodí Slovenska.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #odvolávanie