Expert Plai v Ide o pravdu: Politizácia štátnych úradov sa stupňuje, kráčame do pekla

Koalícia chce odvolávať úradníkov bez udania dôvodu. „Štát nefunguje, lebo systém je prepolitizovaný,“povedal v relácii Ide o pravdu Ľubomír Plai, expert na štátnu správu. Reagoval na snahy koalície vymeniť šéfov úradov na ministerstvách a polícii.

21.10.2021 22:00
debata (125)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Ľubomíra Plaia v relácii Ide o pravdu.

Video

Koalícia schválila zmeny v zákone o štátnej správe. Bez udania dôvodu chce odvolať riadiacich pracovníkov na ministerstvách a v polícií.

„Politizácia štátnych úradov sa stupňuje, a kráčame do pekla,“ povedal v relácii Ide o pravdu Ľubomír Plai, bývalý predseda Úradu pre štátnu službu. Vyzýva politikov, aby dali ruky preč od profesionálnych úradníkov.

„Urobili si z úradov svoje trafiky, kde dosadzujú politicky blízkych ľudí, a nezaujíma ich verejný záujem,“ konštatoval Plai.

Situácia podľa neho prerástla do prepolitizovania štátnej správy, ktorá prestáva plniť svoje funkcie. Výsledkom sú zanedbané viaceré rezorty, pretože politické vedenie nedostáva odborné a kvalitné analýzy.

„Dokumenty nepripravujú odborníci, ale „naši ľudia“, a tak pokračuje hra „na občana“, neskrýva kritiku expert Plai.

Za príklad porušenia základných pravidiel označil nedávny výber Jána Marosza (OĽaNO) za šéfa Slovenského pozemkového fondu, ktorého vláda schválila bez výberového konania. „Nie je to pre neho ponižujúce? Bude tam nešťastný, a bude trpieť,“ uviedol na margo výberu Marosza expert Plai.

Riešenie je podľa neho v rukách politických strán, ktoré sa musia rozhodnúť budovať politicky neutrálnu štátnu službu, a začnú riadiacich pracovníkov vyberať po vzore súkromných firiem. „Keby tam vyberali šéfov tak ako vláda, tak skrachujú,“ konštatoval Plai.

Mala by sa podľa neho prezidentka Zuzana Čaputová obrátiť na ústavný súd? Prečo politici menia štátnych úradníkov vždy po parlamentných voľbách? Ako sa to dá zmeniť? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s Ľubomírom Plaiom, bývalých šéfom Úradu pre štátnu službu.

© Autorské práva vyhradené

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Ľubomír Play