EÚ chce zlomiť odpor proti vakcínam

V snahe zvýšiť zaočkovanosť v celej únii by malo byť zosilnené úsilie o prekonanie váhavosti voči vakcínam, napríklad bojom proti dezinformáciám, zhodli sa lídri EÚ.

22.10.2021 06:30 , aktualizované: 23:24
debata (230)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:23 Španielska vláda nariadila zrušiť viac než milión pokút, ktoré polícia rozdala počas prvého núdzového stavu v minulom roku za porušovanie obmedzenie voľného pohybu. Naspäť dostanú svoje peniaze aj občania, ktorí za priestupok už zaplatili, uviedla agentúra EuropaPress. Niektoré ustanovenia prvého núdzového stavu zrušil v júli ústavný súd, podľa ktorého bolo opatrenie vyhlásené v rozpore so španielskou ústavou.

Rozhodnutie vlády sa týka zhruba 1,14 milióna udelených pokút. Ich hodnota sa pohybovala od 100 do 600 000 eur a celkový objem predstavoval 115 miliónov eur.

V júli tohto roku španielsky ústavný súd zrušil časť výnosu o prvom núdzovom stave, ktorý v Španielsku trval vlani od 14. marca do 21. júna. Rozsudok sa týkal opatrení, ktoré obmedzovali slobodu pohybu. Podľa právnikov ľudia, ktorí nezaplatili pokutu, mohli sankciu ignorovať. Sporná bola ale pozícia občanov, ktorí už pokutu uhradili. Vďaka dnešnému rozhodnutie vlády dostanú peniaze späť.

Španielsko vyhlásilo v polovici minulého marca núdzový stav kvôli zlej epidemickej situácii. Druhý núdzový stav bol potom vyhlásený od vlaňajšieho októbra do tohtoročného mája. Počas neho ale polícia uložila podstatne menej sankcií – zhruba 220 000. Vláda o opatreniach rokovala s jednotlivými španielskymi regiónmi, ktoré nesú hlavnú zodpovednosť za riadenie zdravotníctva.

Epidémia covidu-19 Španielsko, kde žije približne 49 miliónov ľudí, veľmi silno postihla. Potvrdených prípadov infekcie koronavírusom bolo od začiatku pandémie bezmála päť miliónov, v súvislosti s covidom zomrelo zhruba 87 000 nakazených. Skutočné počty sú zrejme ešte vyššie, pretože počas prvých mesiacov epidémie sa v Španielsku málo testovalo.

22:05 Bulhari aj napriek značnému nárastu prípadov nákazy koronavírusom opäť protestovali voči novým protiepidemickým obmedzeniam vo svojej krajine. Uviedla to agentúra DPA.

Demonštranti v meste Veliko Tarnovo ležiacom na severe krajiny tvrdli, že nezaočkovaní ľudia sú diskriminovaní, informoval bulharský štát rozhlas. Polícia tam musela oddeliť demonštrantov od ľudí, ktorí čakali pred vakcinačným centrom na zaočkovanie proti covidu.

Obdobné protesty voči reštrikciám, ktoré sú v platnosti od štvrtka, sa konali v uplynulých dňoch vo viacerých bulharských mestách vrátane metropoly Sofia.

V súlade s týmito opatreniami sa musia Bulhari tzv. covidpasmi preukazovať pri vstupe do vnútorných priestorov reštaurácií, kaviarní, hotelov, koncertných siení, ale aj kín, fitnescentier, múzeí, nákupných centier či plavární. Covidpas potvrdzuje, že jeho držiteľ je buď zaočkovaný, prekonal covid, alebo mal negatívny výsledok testu, nie však staršieho ako 48 hodín.

Nacionalisticky orientovaná strana Obnova podľa miestnych médií ľudí v piatok vyzvala, aby voči novým pravidlám podnikli právne kroky.

Bulharské nemocnice už niekoľko dní upozorňujú, že nezvládajú nápor covidových pacientov a v boji s treťou vlnou covidu sa ocitli na hranici svojich možností.

Bulharsko je v zaočkovanosti obyvateľstva proti covidu na chvoste Európskej únie. V tejto krajine je dosiaľ proti covidu plne zaočkovaných len približne 20 percent z takmer siedmich miliónov obyvateľov.

Za posledných 24 hodín tam zaznamenali 4 816 nových prípadov nákazy a tzv. sedemdňová incidencia, teda počet prípadov na 100 000 obyvateľov, dosiahla hodnotu 370,9. Agentúra DPA pre porovnanie uvádza, že napríklad v Nemecku bol v piatok tento ukazovateľ na úrovni 95,1.

21:49 Pandémia nás so susedmi zblížila, ale nesmieme poľaviť, pretože zima bude testom pre všetkých. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok počas piatkovej pracovnej návštevy v rakúskej metropole Viedeň, kde na pozvanie rakúskeho ministra zahraničných vecí Michaela Linharta rokoval aj s ministrami zahraničných vecí Česka, Maďarska a Slovinska.

Korčok partnerov informoval o vývoji epidemickej situácie na Slovensku, prijímaných opatreniach vrátane hraničného režimu a stave zaočkovanosti. Ministri zahraničných vecí zároveň zdôraznili, že vyhliadky na hospodárske oživenie v EÚ sú podmienené schopnosťou zabrániť ďalšiemu lockdownu.

„Riešenia v boji proti COVID-19 môžeme nájsť iba v úzkej koordinácii na regionálnej a európskej úrovni. Potvrdzuje to aj ďalšie neformálne rokovanie piatich ministrov zahraničných vecí nášho regiónu. Aktuálne nastavenie hraničných režimov vnímam zatiaľ ako bezproblémové,“ uviedol Korčok. Dodal, že „Slovensko v súvislosti s relatívne slabou zaočkovanosťou populácie má v porovnaní so svojimi susedmi čo doháňať“.

Zo zahraničnopoli­tických tém rezonovala politika Východného partnerstva a vývoj v regióne východného susedstva. Rakúsky minister v tejto súvislosti podľa agentúry APA kritizoval represálie voči novinárom v Bielorusku a odsúdil používanie migrantov ako „zbraní“ bieloruským režimom.

Korčok svoju cestu do Viedne podľa vlastných slov využil aj na nadviazanie bilaterálneho osobného kontaktu s novým rakúskym ministrom Michaelom Linhartom, s ktorým – ako pripomenul – sa pozná z doterajšieho pôsobenia v diplomacii. Linhart bol pred nedávnym vymenovaním za ministra zahraničných vecí vo vláde nového kancelára Alexandra Schallenberga veľvyslancom v Paríži.

„Ministra Linharta som pri tejto príležitosti pozval na bilaterálnu návštevu Slovenska,“ uzavrel Korčok.

20:55 Bieloruské ministerstvo zdravotníctva zrušilo povinné nosenie rúšok, ktoré platilo od 9. októbra. Toto opatrenie predtým kritizoval Západom neuznávaný prezident Alexandr Lukašenko, informovala v piatok agentúra Interfax.

Lukašenko podľa nej na jednej z porád v utorok žiadal, aby sa na občanov Bieloruska nevyvíjal nátlak vo veci nosenia rúšok, zachovávania bezpečných rozstupov a očkovania proti chorobe COVID-19. Chcel, aby to začalo bezvýhradne a okamžite uplatňovať. „Žiadny nátlak na ľudí,“ zdôraznil Lukašenko.

Následne ministerstvo zdravotníctva na svojom kanáli na sociálnej sieti Telegram zverejnilo vyhlásenie, že „používanie osobných ochranných prostriedkov fyzickými osobami v interiéri budov a pri cestovaní v automobilovej, námornej, leteckej a železničnej doprave – s výnimkou jazdy osobným autom – už nie je povinné“.

Lukašenko v stredu vyhlásil, že je pripravený dať sa zaočkovať proti covidu, ale len bieloruskou vakcínou. Tento svoj postoj zdôvodnil tým, že ruský prezident Vladimir Putin sa dal zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V a americký prezident Joe Biden bol zasa očkovaný „pfizerom“.

„Z praxe je nám úplne jasné, že očkovaní ľudia chorejú menej, a ak ochorejú, tak sa nič také nedeje. To je klinicky potvrdený fakt,“ vysvetlil Lukašenko.

Bieloruský minister zdravotníctva Dzmitryj Pinevič informoval, že vakcína bieloruskej výroby bude pripravená na používanie v roku 2023. Dodal, že „splníme všetky kritériá bezpečnosti, dostupnosti a kvality“.

„O dva roky budeme mať vlastnú vakcínu, ktorá nám umožní pozerať sa do budúcnosti a bojovať proti pandémiám rôzneho druhu,“ povedal minister v stredu na medzinárodnej konferencii v Minsku.

Agentúra BelTA v piatok informovala, že prvou dávkou vakcíny proti COVID-19 sa dalo zaočkovať takmer 2,7 milióna Bielorusov, pričom viac ako 2,02 milióna z nich plne zaočkovaných.

V piatok pribudlo v Bielorusku zaregistrovaných 2082 ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Od vypuknutia epidémie malo pozitívny výsledok testov na covid 582.111 ľudí. Nákaze covidom doteraz v Bielorusku podľahlo 4482 ľudí, dodala BelTA.

19:44 Vláda Nového Zélandu si stanovila ambiciózny cieľ úplne zaočkovať proti koronavírusu 90 % všetkých oprávnených osôb, aby ukončila momentálne platný lockdown.

Obyvatelia najväčšieho novozélandského mesta Auckland musia už viac ako dva mesiace dodržiavať prísne obmedzenia týkajúce sa pohybu. Podľa nových pravidiel však opäť získajú mnohé zo svojich slobôd hneď, ako bude úplne zaočkovaných 90 % ľudí vo veku od 12 rokov.

V ostatných častiach krajiny nastane ešte širšie uvoľňovanie opatrení, keď dosiahnu 90-percentný cieľ v zaočkovanosti. Ľudia však budú musieť používať nové vakcinačné certifikáty pri návšteve verejných miest, ako sú bary, reštaurácie či športové haly.

Novozélandská vláda taktiež prisľúbila viac peňazí na pomoc podnikom, ktoré bojujú s dopadmi lockdownu, a na posilnenie očkovania medzi domorodými Maormi, ktorí vo vakcinácii zaostávajú.

Premiérka Jacinda Ardernová považuje tento cieľ za splniteľný. „Môj odkaz Novozélanďanom, ktorí ešte nedostali svoju prvú dávku, znie: Ak chcete leto, ak chcete chodiť do barov a reštaurácií, ísť na koncert alebo festival, dajte sa zaočkovať,“ skonštatovala populárna 41-ročná liberálna politička.

19:11 Francúzsko sa obáva, že chrípka a COVID-19 by mohli počas zimných mesiacov spustiť dvojitú vlnu nových infekcií a úmrtí. Pokračuje preto v celoštátnom programe očkovania proti obom chorobám a simultánne ponúka vakcíny proti obom ochoreniam miliónom ľudí z najrizikovejších skupín obyvateľstva.

Každoročná očkovacia kampaň proti chrípke sa začala v piatok, o štyri dni skôr, ako sa pôvodne plánovalo. Zdravotnícke orgány vo Francúzsku v pokynoch vydaných tento týždeň vyzvali lekárov, zdravotné sestry, lekárnikov a pôrodné asistentky, aby „systematicky podporovali obe očkovania“ u rizikových ľudí, ktorí majú nárok na posilňovaciu dávku proti COVID-19 a očkovanie proti chrípke. Ľudia môžu podstúpiť obe očkovania naraz, každé do iného ramena.

Vo Francúzsku zaznamenali minulý rok menší počet prípadov chrípky. Zdravotnícke orgány sa obávajú, že v dôsledku sociálneho dištancovania sa a pandemických opatrení môžu byť ľudia túto zimu zraniteľnejší. Podľa ministra zdravotníctva Oliviera Vérana by mohla byť tento rok chrípková sezóna silnejšia, pretože minulý rok takmer žiadne nebola a imunita obyvateľstva voči nej je nižšia.

Medzi osoby, ktoré majú nárok na očkovanie proti chrípke, patria všetky osoby od 65 rokov, tehotné ženy, ľudia všetkých vekových skupín s chronickými ochoreniami alebo obezitou, zdravotnícki pracovníci, pomocníci v domácnosti rizikových osôb a rodiny so zraniteľnými novorodencami mladšími ako 6 mesiacov. Proti ochoreniu COVID-19 dosiaľ vo Francúzsku úplne zaočkovali takmer 74 % populácie.

18:48 Vakcína proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer/BioNTech má viac ako 90-percentnú účinnosť pri prevencii symptomatických foriem ochorenia u detí vo veku od päť do 11 rokov.

Podľa agentúry AFP tieto nové údaje zverejnila webová stránka amerického Úradu pre potraviny a liečivá (FDA), ktorý zvolal poradný panel nezávislých expertov, aby rozhodli, či povoliť imunizáciu touto proticovidovou vakcínou aj vo vekovej skupine mladších detí.

Analýza bola založená na dátach od približne 2250 účastníkov štúdie a na údajoch zozbieranými do 8. októbra. V USA i všade vo svete vtedy dominoval variant delta koronavírusu SARS-CoV-2.

U účastníkov štúdie neboli zaznamenané žiadne prípady závažného priebehu covidu ani prípady multisystémového zápalového syndrómu u detí (MIS-C), čo je zriedkavý, ale závažný postcovidový stav.

17:59 Britský premiér Boris Johnson by sa mal pripraviť na zavedenie niektorých opatrení na obmedzenie šírenia koronavírusovej infekcie. Ak zasiahne včas, zníži tak šancu, že neskôr bude musieť vyhlásiť tvrdý lockdown. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla britská vládna zdravotnícka komisia SAGE. Johnson neskôr vyhlásil, že súčasný nárast nakazených vláda očakávala a nie je nutné zavádzať epidemické obmedzenia.

Podľa Johnsonovho kabinetu nie je dôvod na zavedenie protiepidemických opatrení ako je povinné nosenie ochranných rúšok, nariadená práca z domu alebo preukazovanie sa zdravotníckym pasom napriek pribúdajúcim počtom nakazených. Minister zdravotníctva Sajid Javid ale v stredu varoval, že podobné opatrenia by vláda mohla zaviesť, ak sa nenechajú očkovať ľudia, ktorí majú nárok na vakcínu proti covidu-19 alebo na tretiu posilňujúcu dávku očkovania.

Johnson zrušil takmer všetka proticovidové opatrenia v Anglicku v lete. Ústredná vláda v Londýne stanovuje pravidlá iba pre Anglicko; regionálne vlády Škótska, Severného Írska a Walesu o svojich krokoch v boji s koronavírusom rozhodujú nezávisle.

16:05 V záujme zvýšenia záujmu verejnosti o očkovanie proti koronavírusu pristúpili zdravotnícke orgány v istej obci v tureckej provincii Muš k vyhlasovaniu mien neočkovaných alebo iba čiastočne očkovaných z ampliónov na miestnej mešite. Informovala o tom v piatok turecká spravodajská televízia NTV a rakúska stanica ORF.

Po celej provincii zároveň chodia zdravotníci od dverí k dverám a presviedčajú ľudí na očkovanie.

15:40 Kremeľ v piatok priznal, že očkovanie proti covidu v Rusku napreduje horšie ako v niektorých európskych krajinách. Príčinu tohto stavu ruské vedenie vidí v nedostatočnej uvedomelosti občanov, vyhlásil podľa agentúry TASS hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Agentúra AFP pripomenula, že Rusko má najvyšší oficiálny počet úmrtí na koronavírus v Európe. K tejto bilancii sa v piatok pridalo ďalších 1064 úmrtí a 37 141 potvrdených prípadov nákazy.

„Sme na tom horšie ako mnohé európske krajiny,“ povedal Peskov v súvislosti s očkovacou kampaňou, pričom upozornil, že „s náhlym nárastom agresívnejších variantov (koronavírusu) ochorie viac ľudí“. „Taká je realita,“ dodal.

Aj príslušné úrady v Rusku podľa AFP varujú, že to najhoršie ešte len príde – v krajine je totiž zaočkovaných iba 35 percent populácie. Úrady preto naďalej vyzývajú na očkovanie jednou z niekoľkých vakcín domácej výroby, ktoré sú zdarma k dispozícii už celé mesiace.

15:34 Fakultná nemocnica v pražskom Motole (FNM) transplantovala pľúca pacientovi po ťažkom priebehu ochorenia COVID-19. Českému rozhlasu (ČRo) to v piatok potvrdil vedúci programu transplantácie pľúc Robert Lischke, ktorý 60-ročného muža pred mesiacom operoval.

Pacient, ktorému zlyhali pľúca po ťažkom priebehu ochorenia, bol 200 dní napojený na mimotelový obeh (ECMO). Podľa Lischkeho je to extrémne dlhý čas, po ktorý bol ale pri vedomí aj sám jedol. Muž čakal na vhodné pľúca 122 dní. Nemocnica podnikla náročnú operáciu 19. septembra.

„Operácia trvala približne osem hodín a skončila sa úspešne. Po piatich dňoch bol (pacient) odpojený od mimotelového obehu, asi po troch týždňoch od ventilátora. Teraz už je u nás na klinike, dýcha spontánne, ale je veľmi slabý, čo je úplne logické. Bude ešte potrebná dlhodobá rehabilitácia,“ povedal Lischke pre ČRo.

15:26 V Belgicku pribúda nakazených koronavírusom rovnakým tempom ako v čase, keď vlani v novembri vláda pre pandémiu nariadila lockdown. Podľa dát zdravotného ústavu Sciensano krajina začiatkom tohto týždňa zaznamenala skoro 6500 nových prípadov infekcie za jediný deň, čo je najvyšší údaj takmer za posledný rok. V nemocniciach je vyše 1000 pacientov s ťažkým priebehom covidu-19, čo je najviac od začiatku júna.

Týždenný priemer nových prípadov sa tento týždeň dostal na hodnotu 3600, čo je oproti predchádzajúcemu sedemdňovému obdobiu o 60 percent viac. Denná bilancia nakazených je už teraz vyššia ako počas vrcholu tretej vlny pandémie tento rok na jar. O tretinu sa zvýšil počet hospitalizovaných, na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 230 ľudí.

14:47 V iránskej metropole Teherán sa v piatok po prvý raz po 20-mesačnej covidovej prestávke konali hlavné verejné modlitby mesta, informovala agentúra AP.

Organizátori modlitieb na Teheránskej univerzite vopred upozornili účastníkov na povinnosť dodržiavať hygienické opatrenia.

Verejné piatkové modlitby sa v niektorých častiach krajiny obnovili už skôr, v menších mestách ešte počas leta. Jednotlivým mešitách v Teheráne dovolili konanie bežných modlitieb začiatkom októbra.

13:42 Častým argumentom ľudí, ktorí sa nechcú preukázať svojím digitálnym COVID preukazom Európskej únie (EÚ), napríklad pri návšteve reštaurácií, býva to, že tento preukaz je zdravotnou dokumentáciou. V tomto prípade však platí výnimka podľa zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve. Výsledky antigénových testov a RT-PCR testov sa preto nestávajú súčasťou zdravotnej dokumentácie osoby.

covid pas koronavírus Čítajte viac Covid pas nie je súčasťou zdravotnej dokumentácie. Návštevníci prevádzok preto majú povinnosť sa ním preukázať

13:11 Európska rada v záveroch zo svojho aktuálneho zasadnutia ocenila úspech kampaní očkovania proti ochoreniu COVID-19, zároveň však poukázala na to, že situácia v niektorých členských štátoch zostáva „veľmi vážna“.

Lídri sa na summite EÚ zhodli v noci zo štvrtka na piatok na stanovisku, že v záujme ďalšieho zvýšenia zaočkovanosti v celej Únii by sa malo zintenzívniť úsilie o prekonanie váhavého postoja k očkovaniu, a to aj prostredníctvom boja proti dezinformáciám, najmä na platformách sociálnych médií. Zároveň pripomenuli, že je potrebné zachovať ostražitosť, pokiaľ ide o vznik a šírenie možných nových variantov vírusu.

Táto výzva má priamu súvislosť so situáciou vo východnej Európe, kde krajiny ako Bulharsko a Rumunsko čelia silnejúcej štvrtej vlne pandémie. Bulharsko hlási úplnú zaočkovanosť svojej dospelej populácie na úrovni iba 25 percent, kým v Rumunsku je to okolo 38 percent. Situácia sa zhoršila aj v Lotyšsku, ktoré sa tento týždeň dostane do stavu úplnej karantény (lockdown).

13:02 V Česku pribudlo v piatok 3638 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od konca apríla. Reprodukčné číslo, poukazujúce na mieru šírenia nákazy, sa zvýšilo z hodnoty 1,65 na 1,79. Informoval o tom portál iDnes.cz. Sedemdňová incidencia stúpla na hodnotu takmer 154 potvrdených prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

Situácia ja najhoršia v okrese České Budějovice, kde za uplynulých sedem dní pribudlo takmer 356 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Naopak najlepšie je na tom okres Náchod, kde za uplynulých sedem dní evidujú 26 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

V nemocniciach momentálne leží s covidom 19 771 pacientov, čo je najviac od mája tohto roka. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva zostávalo k piatkovému ránu voľných 25 percent štandardných lôžok s kyslíkom a 28 percent lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou.

12:11 Organizácia Amnesty International (AI) vyzvala na nezávislé parlamentné vyšetrovanie úmrtí spojených s covidom-19 v talianskych domovoch pre seniorov. Podľa AI sa majú okrem iného preveriť tvrdenia niekoľkých zamestnancov opatrovateľských domovov, že v nich vlani pri prvej vlne epidémie neboli dostatočné opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP.

Okrem početných úmrtí, ktorých presný počet ale talianske úrady nepoznajú, AI tvrdí, že niektorí zamestnanci talianskych domovov dôchodcov čelili disciplinárnemu konaniu preto, že na zlé opatrenia upozorňovali. AI vychádza z rozhovorov s tromi desiatkami zamestnancov opatrovateľských domovov, odborovými lídrami a právnikmi. Tretina z nich vypovedala, že na pracoviskách vtedy čelili zastrašovaniu od nadriadených. Niektorí napríklad uviedli, že nesmeli nosiť rúška, aby podľa nadriadených seniorov „nedesili“.

V Taliansku, rovnako ako v ďalších európskych krajinách, vzniesli pozostalí pre úmrtia v domovoch pre seniorov sťažnosti na súdy, pretože sa domnievajú, že mnohým úmrtiam sa dalo zabrániť prísnymi opatreniami. Veľakrát sa ani chorí seniori nedostali do nemocníc, pretože tie boli preplnené. To bol napríklad prípad talianskej Lombardie vlani na jar, keď tento región patril k najviac postihnutým v Taliansku.

11:10 V uplynulých 24 hodinách potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 2548 ľuďom. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 24 pacientov, informoval v piatok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 843 825 infiko­vaných a 30 492 obetí na životoch.

Aktuálne je nakazených 19 491 osôb. Hospitalizovaných s covidom je 1233 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 169 z nich.

10:10 Prostredníctvom 14 282 vykonaných RT-PCR testov odhalili vo štvrtok na Slovensku 3470 prípadov nákazy koronavírusom. Pribudli tri obete. Počet hospitalizovaných stúpol o 50 ľudí. Z pozitívne testovaných PCR testom takmer 74 percent nebolo zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Pri antigénovom testovaní pribudlo za štvrtok 677 pozitívnych z 21 061 testov. Viac ako 70 percent z nich sa doteraz nezaočkovalo.

očkovanie Košice Čítajte viac Opäť pribudol vysoký počet infikovaných. V nemocniciach je vyše 1100 ľudí

9:19 Ukrajina opäť zaznamenala rekordné počty novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom aj úmrtí spojených s covidom od začiatku pandémie. Podľa piatkového oznámenia ministerstva zdravotníctva sa za uplynulých 24 hodín koronavírus novo potvrdil u 23 785 ľudí, nových úmrtí spojených s nákazou oznámilo ministerstvo 614.

Už za stredu boli údaje o nakazených a úmrtiach s covidom na Ukrajine najvyššie od začiatku pandémie. Oznámených bolo 22 415 nových prípadov nákazy, čo bolo najviac od začiatku apríla. V stredu pribudlo tiež 546 úmrtí spojených s covidom.

Celkovo sa doteraz na Ukrajine, ktorá má približne 44 miliónov obyvateľov, potvrdilo 2,7 milióna prípadov infekcie SARS-CoV-2. Ochoreniu na Ukrajine doteraz podľahlo vyše 63-tisíc ľudí.

Ukrajina momentálne zažíva výrazné zhoršenie epidemickej situácie, s predchádzajúcou veľkou vlnou epidémie sa potýkala na jar. Na Ukrajine je zatiaľ veľmi nízka zaočkovanosť proti covidu, plne zaočkovaných je tam len 15 percent obyvateľov. (čtk)

8:42 Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv nahlásili v súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu k strede 8 774 podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení vyhodnotili 1051 z nich ako závažné. Ústav o tom informuje na svojom webe.

8:13 Treťou dávkou vakcíny proti covidu bolo k štvrtku na Slovensku zaočkovaných 7 212 osôb. Vyplýva to z informácie, ktorú zverejnil na svojej stránke Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Celkovo bolo na Slovensku podľa údajov Národného centra zdravotných informácií (NCZI), na ktoré sa štátny ústav odvoláva, zaočkovaných prvou dávkou vakcíny 2 487 216 osôb a druhou dávkou 2 287 277 osôb. Na Slovensku sa pri tretej dávke nateraz očkuje vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Rezort zdravotníctva sprístupnil možnosť registrácie na podanie tretej dávky vakcíny proti koronavírusu oficiálne v stredu 13. októbra podvečer. Očkovanie treťou dávkou je dobrovoľné, určené je pre pacientov s oslabenou imunitou.

Od pondelka (25. 10.) sa spustí registrácia na tretiu dávku pre ľudí nad 55 rokov, ale aj pre pacientov s chronickým ochorením či osoby s rizikovou prácou. V prípade, ak pozvánku na tretiu dávku dostanú ľudia, ktorí majú pocit, že by na ňu nemali ísť, mali by sa obrátiť na svojich všeobecných lekárov. (tasr, sukl.sk)

8:08 Štátny ústav uzavrel k strede piaty prípad úmrtia v súvislosti s očkovaním proti covidu. Ako ústav uviedol na svojom webe, išlo o muža vo veku 71 rokov s chronickým ochorením. Očkovaný bol vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Štátny ústav priblížil, že príčina úmrtia stanovená pitvou súvisela so vznikom ochorenia nervového systému. „Vzhľadom na závery patologicko-anatomickej pitvy a časovú súvislosť s očkovaním bola kauzálna súvislosť medzi očkovaním a úmrtím vyhodnotená ako pravdepodobná,“ priblížil.

Doplnil, že v prípade, ak v časovej súvislosti po očkovaní nastane úmrtie, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nariadi vykonanie pitvy, výsledky ktorej poskytujú primárne dôkazy o príčine úmrtia. ŠÚKL v prípade hlásených úmrtí úzko spolupracuje so sekciou súdneho lekárstva a patologickej anatómie ÚDZS.

K štvrtku tak ústav na Slovensku evidoval spolu päť úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a v dvoch ako pravdepodobný. Pri iných uzavretých prípadoch vrátane niektorých medializovaných bol súvis vylúčený. (tasr, sukl.sk)

7:28 Zmena covid automatu v aktuálnej situácii by s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila preťaženie zdravotného systému na Slovensku. Ten by nebol schopný poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť pre všetkých občanov. Zhodli sa na tom členovia konzília odborníkov.

V spoločnom stanovisku uviedli, že cieľom protipandemických opatrení nie je obmedziť, ale chrániť životy ľudí a zachovať funkčný zdravotný systém. „Covid automat zároveň vytvára jasne definované pravidlá, ktoré pomáhajú predvídať opatrenia v každej fáze pandémie. Vďaka predvídateľnosti podmienok sú na Slovensku okresy, ktoré sa pre vysokú zaočkovanosť rizikovej populácie neocitnú v čiernej a niektoré dokonca ani v bordovej farbe,“ vysvetlili.

covid mapa okresy Čítajte viac Od pondelka bude v čiernej farbe až desať okresov, väčšina na východe

Priblížili, že v čase, keď sa materiál tvoril, pracovalo sa s predpokladom, že v čase dostupného očkovania bude v každom okrese zaočkovaných aspoň 65 percent zraniteľnej populácie, a tak nebudú prísne opatrenia definované čiernou farbou potrebné. Skonštatovali, že zaočkovanosť na Slovensku je v súčasnosti nízka.

Vnímajú tiež, že zaočkovaným osobám v čiernych okresoch sa nedostáva slobody, ktorú čakali. Poukázali na to, že očkovaním títo ľudia získali ochranu pred nákazou a najmä ťažkým priebehom a smrťou na covid.

„Nízka zaočkovanosť populácie vedie k nekontrolova­teľnému šíreniu vírusu. Zmenou covid automatu by sme prispeli k zvýšenej mobilite, k rýchlejšiemu šíreniu infekcie, a tým k preťaženiu nemocníc, čo si v momentálnej situácii nemôžeme dovoliť. Stále je čas dať sa zaočkovať, chrániť sa pred nákazou a pozitívne ovplyvňovať sfarbenie okresu,“ dodali s tým, že očkovanie je jediný nástroj, ktorý umožňuje držať pandémiu „pevne v rukách“. (tasr)

7:13 V Nemecku za uplynulý deň pribudlo viac ako 19 500 nových prípadov covidu. Pred týždňom krajina registrovala 11 500 prípadov infekcie. Rýchlo stúpa aj sedemdňová incidencia, teda priemerný počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov za posledný týždeň. Hodnota prvýkrát od polovice mája prekročila hranicu 90, informoval v piatok Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Sedemdňová incidencia vo štvrtok predstavovala 85,6, pred týždňom bola 68,7. V piatok ráno podľa RKI bola na hodnote 95,1. Koronavírus sa v 83-miliónovom Nemecku od začiatku epidémie preukázal u viac ako 4,4 milióna ľudí, v súvislosti s covidom zomrelo 94 991 osôb. Za posledných 24 hodín úrady zaznamenali 116 úmrtí, pred týždňom to bolo 65. Vyše 4,1 milióna nakazených sa uzdravilo. (rki, dpa, čtk)

6:30 Európska únia musí v súvislosti s pandémiou zostať ostražitá a zintenzívniť úsilie v snahe rozptýliť odpor voči vakcínam. Na summite Európskej rady sa na tom vo štvrtok zhodli prezidenti a predsedovia vlád členských krajín. Zároveň vyzvali ku krokom, ktoré by umožnili únijným štátom urýchliť darovanie vakcín chudobnejším krajinám.

V EÚ je podľa Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) úplne zaočkovaných 63,4 percenta obyvateľov, avšak medzi jednotlivými členskými krajinami sú v niektorých prípadoch dramatické rozdiely. Česko s 56,4 percenta plne očkovaných v tempe vakcinácie zaostáva za únijným priemerom, na Slovensku (43,7) a predovšetkým v Rumunsku (28,9) a Bulharsku (19,8) je podiel ešte výrazne nižší. Najlepšie je na tom Portugalsko s viac ako 80 percentami.

„Očkovacie kampane naprieč Európou priniesli významný pokrok v boji proti Covidu-19. Avšak je nutné, aby sme zostali ostražití ohľadom vzostupu a šírenia možných nových mutácií,“ píše sa v záveroch prijatých na rokovaní Európskej rady. „V snahe ďalej navýšiť mieru zaočkovanosti v celej únii by malo byť zosilnené úsilie o prekonanie váhavosti voči vakcínam, napríklad bojom proti dezinformáciám,“ pokračuje schválený text.

Závery neprinášajú žiadne odporúčania prípadných karanténnych opatrení pri nepriaznivom vývoji epidemickej situácie, aký aktuálne zažívajú mnohé krajiny EÚ. Týka sa to aj Česka, ktoré hlási najviac hospitalizovaných pacientov s covidom od konca mája. Na Slovensku, v Rumunsku, Bulharsku a v pobaltských krajinách je situácia ešte horšia, pričom Lotyšsko hlási najvyššie denné prírastky nákaz od začiatku pandémie.

Okrem opatrení v EÚ bol témou summitu aj globálny boj proti koronavírusu. Európska rada sa v tomto smere opäť prihlásila k snahe zabezpečiť celosvetový prístup k vakcínam a vyzvala na „rýchle odstránenie prekážok“ v ich globálnej distribúcii. Vyzvala pritom Európsku komisiu, aby v tejto súvislosti ďalej spolupracovala priamo s výrobcami. „To umožní členským štátom urýchliť dodávky vakcín krajinám, ktoré ich najviac potrebujú,“ píše sa v záveroch rokovaní.

Európska únia je zatiaľ ďaleko od splnenia svojich sľubov pokiaľ ide o darovanie vakcín proti koronavírusu do chudobných regiónov. Podľa informácií serveru Politico zatiaľ rozdala 56 miliónov dávok, pričom ich sľúbila do konca roka darovať 250 miliónov. Okolo polovice budúceho roka sa potom má počet doručených dávok dostať k 500 miliónov.

Závery Európskej rady nešpecifikujú, aké prekážky aktuálne stoja v ceste rýchlejšej distribúcii vakcín do chudobnejších krajín. Únijní činitelia však ukazujú najmä na krátku trvanlivosť vakcín a zložitú byrokraciu okolo ich darovania. „EÚ a jej členské krajiny teraz musia urobiť viac,“ uviedla tento týždeň v spoločnom komentári komisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová a predseda výboru pre rozvoj v Európskom parlamente Tomas Tobey.

230 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus