Bývalého štátneho tajomníka Kuruca prepustili z väzby

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vydal v piatok príkaz na prepustenie obvineného bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Radka Kuruca z väzby.

22.10.2021 15:53 , aktualizované: 16:27
Radko Kuruc Foto:
Radko Kuruc
debata (10)

TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Radko Kuruc bol zadržaný, obvinený a následne väzobne stíhaný od polovice augusta, keď ho zadržali v rámci akcie Mýtnik III.

„Prokurátor ÚŠP dňa 22. októbra 2021 vydal príkaz na prepustenie obvineného R. K. z väzby, nakoľko v jeho prípade pominul dôvod kolúznej väzby,“ objasnil hovorca. Radko Kuruc bol stíhaný väzobne od 16. augusta, keď o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR. NS SR tak zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý ho predtým prepustil z väzby na slobodu. Jeho kolúzna väzba mohla trvať maximálne päť mesiacov.

Kuruc pracoval na ministerstve financií od roku 2012, neskôr sa stal štátnym tajomníkom u ministrov strany Smer Petra Kažimíra a Ladislava Kamenického.

Za 120-tisíc eur poskytnutých v dvoch platbách mal Kuruc podľa obvinenia na jeseň roku 2017 ovplyvňovať legislatívu pre prípravu projektu elektronickej registračnej pokladnice e-kasa. Kuruc spáchanie skutkov popieral a odmietal tiež, že by sa vôbec stali.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil v rámci akcie Mýtnik III osem osôb dokopy v štyroch rôznych skutkoch. Voči dvom osobám bolo vznesené obvinenie z trestného činu podplácania a voči ďalším šiestim osobám bolo vznesené obvinenie z trestného činu prijímania úplatku. Celkovo boli zadržané štyri osoby, pričom pobyt jednej osoby nie je známy.

Medzi obvinenými je aj bývalá prezidentka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová, ktorá sa priznala ku skutku a 4. augusta ju prepustili z cely policajného zaistenia. Obvinení sú tiež známy podnikateľ Miroslav Výboh a aj bývalý šéf Finančnej správy František Imrezce.

10 debata chyba