Heger Litve posiela 6 kilometrov plotu, hranica s Bieloruskom má pritom 700 km

Slovensko poskytne Litve plot v dĺžke šesť kilometrov, ktorý pomôže riešiť akútnu situáciu spojenú s ochranou vonkajších hraníc EÚ, uprednostňuje však riešenia na ochranu hraníc založené na modernej vede. Po skončení dvojdňového summitu EÚ to v piatok v Bruseli uviedol predseda vlády SR Eduard Heger.

22.10.2021 17:55
Eduard Heger Foto:
Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO)
debata (22)

Premiér pripomenul, že Únia sa poučila z udalostí spred šiestich rokov a je lepšie pripravená na migráciu. Svedčí o tom aj atmosféra na rokovaniach, kde podľa jeho slov všetci lídri dali najavo, že treba hľadať spoločné riešenia. Zároveň bolo podľa neho cítiť jednotu a vôľu nájsť kompromisné východiská.

Heger uviedol, že diskusiu o migrácii otvorili krajiny, ktoré v súčasnosti čelia hybridným útokom zo strany Bieloruska. To zváža migrantov z rôznych krajín a využíva ich proti záujmom EÚ.

„Náš postoj je, že podporujeme krajiny, ktoré tomuto čelia, aj sprísnenie ochrany vonkajších hraníc Únie, kde sme priniesli k stolu riešenia využívajúce moderné technológie,“ uviedol Heger pred novinármi.

poľsko migranti Čítajte viac Litva a Lotyšsko začali na hraniciach s Bieloruskom stavať plot proti migrantom

V tejto súvislosti vyzdvihol príklad Grécka, ktoré v posledných rokoch veľa investovalo do nových technológií na kontrolu hraníc. Dodal, že v Grécku na vlastné oči videl, ako pokrokové technológie pomáhajú chrániť hranice a výrazne prispievajú k zníženiu nelegálnej migrácie.

Dodal tiež, že reč bola aj o Egypte, ktorému sa podarilo eliminovať nelegálnu migráciu, a to aj tak, že vyše šesť miliónov utečencov z rôznych afrických krajín nedrží v migračných táboroch, ale snaží sa ich integrovať.

Na otázku médií o tom, ako Slovensko pomáha Litve, Heger potvrdil, že poskytne tejto krajine ochranný plot v dĺžke šesť kilometrov (hranica má pritom 679 km). Zdôraznil však, že ide o dočasné riešenie akútnej situácie na vonkajšej hranici EÚ, avšak za najvhodnejšie považuje nasadenie moderných monitorovacích prostriedkov, ktoré môžu byť financované aj z prostriedkov EÚ. V tomto smere členské krajiny počkajú na opatrenia, ktoré prednesie Európska komisia.

„Migrácia je otázka, ktorú treba riešiť v krajinách, kde vzniká, a v krajinách tranzitu. Tam treba hľadať riešenia zo strednodobého a dlhodobého hľadiska,“ vysvetlil v závere.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Litva #schengenská hranica #Eduard Heger