WHO chce mať zaočkovaných 40 % ľudí, do EÚ mieri prevratný liek na covid

Cieľ Svetovej zdravotníckej organizácie je do konca roka mať v každej krajine sveta zaočkovaných najmenej 40 percent obyvateľov.

25.10.2021 06:10 , aktualizované: 22:54
debata (105)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:54 Každý cudzinec plne zaočkovaný medzinárodne uznanou vakcínou proti koronavírusu bude môcť od 8. novembra pricestovať do USA. Akceptované budú pritom len očkovacie látky schválené americkým Úradom pre kontrolu liečiv (FDA) alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), uviedol v pondelok Biely dom. Informovala o tom agentúra DPA.

V súčasnosti to platí pre preparáty od spoločností Biontech/Pfizer, Astrazeneca, Moderna, Johnson&Johnson, Sinopharm a Sinovac.

Cestujúci budú musieť stav zaočkovanosti oznámiť príslušnej leteckej spoločnosti ešte predtým, než nastúpia na let do USA. Podmienkou bude pritom úplná vakcinácia proti ochoreniu COVID-19, uviedol ďalej Biely dom. Za plne zaočkované osoby sa považujú ľudia, ktorí poslednú požadovanú dávku vakcíny dostali pred najmenej dvoma týždňami, pripomína DPA.

Podľa Bieleho domu bude akceptovaná aj kombinácia jednotlivých vakcín v prípade, že budú schválené zo strany FDA alebo WHO.

Existuje len málo výnimiek z povinnosti byť plne zaočkovaný pre medzinárodných cestujúcich – napríklad v prípade detí alebo osôb, ktoré zo zdravotných dôvodov nemohli dostať vakcínu.

20:19 Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila podávanie tretej dávky vakcíny proti COVID-19 od spoločnosti Moderna. Podľa pondelkového oznámenia môže byť posilňovacia dávka vakcíny s názvom Spikevax aplikovaná ľuďom starším ako 18 rokov pol roka od podania druhej dávky. EMA o tom informovala na svojej webovej stránke. Správu priniesla agentúra AP.

„Z dát vyplýva, že tretia dávka očkovacej látky Spikevax podaná šesť až osem mesiacov po druhej dávke viedla k zvýšeniu hladín protilátok u dospelých… Posilňovacia dávka pozostáva z polovice dávky použitej pri základnej očkovacej schéme,“ uviedla EMA.

18:00 Štvrtá vlna koronavírusovej pandémie v Maďarsku zrejme vyvrcholí koncom novembra. Uviedol to v pondelok spravodajský server napi.hu s odvolaním sa na vyjadrenia expertov. Tí na koniec novembra predpovedajú denne 6000 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a zhruba 60 obetí ochorenia COVID-19.

Epidemiologický analytik z Univerzity Eötvösa Loránda Gábor Vattay upozornil na zrýchlenie šírenia nákazy. Minulý týždeň zdvojnásobil denný prírastok infikovaných, ale aj denného počtu úmrtí.

Podľa virológa Miklósa Rusvaiho nákaza koronavírusom sa dotkne každého, avšak bez zaočkovania môže byť priebeh covidového ochorenia podstatne vážnejší.

17:24 Európska komisia (EK) v pondelňajšom balíku správ pripomenula, že koncom minulého týždňa v rámci stratégie EÚ v oblasti liečby ochorenia COVID-19 zostavila portfólio 10 potenciálnych liekov proti COVID-19.

Zoznam je založený na nezávislých vedeckých odporúčaniach a zameriava sa na potenciálne lieky proti ochoreniu COVID-19, ktoré budú pravdepodobne schválené, a tým pádom by čoskoro mohli byť k dispozícii na európskom trhu. Tieto lieky zabezpečia pacientom v celej EÚ čo najrýchlejšiu liečbu za predpokladu, že Európska agentúra pre lieky (EMA) potvrdí ich bezpečnosť a účinnosť.

Komisia pripomenula, že očkovanie proti COVID-19 poskytuje najlepšiu prevenciu pred nákazou, závažným ochorením, úmrtím a dlhodobými následkami tohto ochorenia, je však snaha poskytnúť lieky proti ochoreniu COVID-19 na liečbu tých, ktorí sú už infikovaní.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti spresnila, že pacienti s COVID-19 potrebujú bezpečnú a účinnú liečbu a zlepšenie svojich vyhliadok na rýchle zotavenie.

16:58 Farmaceutická spoločnosť Moderna oznámila, že jej vakcína proti koronavírusu vyvoláva u detí vo veku od šesť do 11 rokov silnú imunitnú odozvu, informovala agentúra Reuters.

Moderna uvádza, že dávka vakcíny s hmotnosťou približne 50 mikrogramov, čo predstavuje polovicu jednej dávky podávanej dospelým ľuďom, pomáha deťom vybudovať si protilátky na boj s koronavírusom. Rovnako veľká dávka tejto vakcíny sa pritom používa pri aplikovaní tretej posilňujúcej dávky.

Po podaní vakcíny sa u detí najčastejšie prejavili mierne alebo stredne závažné vedľajšie účinky, pričom najčastejšie išlo o bolesť hlavy, únavu, horúčku alebo bolesť v mieste vpichu. Bezpečnosť vakcíny u detí je tak porovnateľná s bezpečnosťou, ktorú klinické testy preukázali u dospelých ľudí.

Moderna zároveň uviedla, že plánuje tieto dáta čoskoro predložiť americkým a európskym regulačným úradom, aby sa neskôr mohol začať schvaľovací proces pre požitie vakcíny u detí tejto vekovej kategórie.

Americký Úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDA) má v utorok hlasovať o použití vakcíny proti koronavírusu od konkurenčnej farmaceutickej spoločnosti Pfizer pre deti od päť do 11 rokov.

FDA však doposiaľ neschválila použitie vakcíny od Moderny ani pre deti vo veku od 12 do 17 rokov.

Švédsko a ďalšie škandinávske krajine zase začiatkom októbra pozastavili očkovanie vakcínou od Moderny u ľudí mladších vekových kategórií pre obavy zo zriedkavých vedľajších účinkov tejto očkovacej látky — napríklad riziko zápalu srdcového svalu.

16:11 Holandská vláda požiadala panel expertov o radu, či je nutné, aby opätovne zaviedla reštrikcie proti šíreniu COVID-19, keďže počet infekcií v krajine prudko stúpa. Oznámil to v pondelok holandský minister zdravotníctva. Sedemdňový priemerný počet nových nákaz za dva týždne do 24. októbra v Holandsku vzrástol z 13,43 prípadu na 100-tisíc obyvateľov na 29,27 prípadu na 100-tisíc obyvateľov.

„Ide to príliš rýchlo. Musíme čeliť faktu, že počty rastú rýchlejšie a skôr, ako sme očakávali,“ povedal novinárom v Haagu šéf holandského rezortu zdravotníctva Hugo De Jonge. Konštatoval, že počet hospitalizácií tiež stúpa rýchlejšie, ako vláda predpokladala, keď minulý mesiac zmiernila lockdown. „Vláda bude musieť uvažovať o dodatočných opatreniach,“ uviedol minister.

Platnosť takmer všetkých reštrikcií zameraných proti šíreniu ochorenia COVID-19 Holandsko ukončilo 25. septembra. V krajine prestali uplatňovať aj spoločenský odstup. Zároveň však vláda rozhodla, že pred vstupom do barov, reštaurácií, kín a iných verejných budov musia obyvatelia krajiny predkladať COVID pasy.

15:50 Mestu Košice hrozí na COVID automate prechod do čiernej farby s ďalším sprísnením protipandemických opatrení. Je možné sa tejto hrozbe vyhnúť, ak sa ešte zaočkuje približne tisícka Košičanov vo veku nad 50 rokov. S výzvou na podporu očkovania proti COVID-19 na to v pondelok poukázal primátor Jaroslav Polaček.

„V Košiciach nám stačí 1000 – 1200 ľudí nad 50 rokov, aby sme už do čiernej zóny nepadli, teda aby sa nestalo, že nebudú fungovať fitká, nebudú svadby, rôzne spoločenské udalosti a aktivity. Chcel by som ísť príkladom, a teda poďme spolu uvažovať, ako vieme ľudí nejakým spôsobom ešte namotivovať, pretože Košice o dva týždne do čiernej farby padnú a stačí nám strašne málo, aby nepadli,“ uviedol Polaček počas rokovania Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK), ktorého je poslancom.

Oznámil zároveň, že v nedeľu (24. 10.) sa dal zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. „Ja som sa rozhodol pre tretiu dávku kvôli sebe a kvôli svojim blízkym,“ uviedol na sociálnej sieti.

Košice sú podľa COVID automatu aktuálne v druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej farbe. Pri dosiahnutí 65-percentnej hranice plne zaočkovaných ľudí vo veku nad 50 rokov sa stupeň rizikovosti v okrese zníži o jeden stupeň smerom nadol.

Na krajskom zastupiteľstve Polaček vyzval predstaviteľov samospráv na aktívnejšiu úlohu v rámci kampane za očkovanie. Kampaň by podľa neho mohla robiť aj krajská agentúra cestovného ruchu.

Predseda KSK Rastislav Trnka uviedol, že samosprávny kraj je aktívny v boji s novým koronavírusom, o čom svedčí aj vysoké množstvo a podiel vakcín podaných obyvateľom z úrovne kraja. „Čo sa týka kampane, chceme vyvíjať aktivity na podporu očkovania, avšak potrebujeme akési poverenie z ministerstva. Uchádzame sa oň už druhý mesiac. Verím, že nakoniec toto poverenie príde a budeme môcť spustiť aktivity, ktoré máme pripravené,“ povedal.

15:32 Približne tretina spomedzi 700 nových prípadov COVID-19, ktoré počas uplynulého týždňa zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach, sa vyskytla u osôb do 18 rokov. Epidemiológovia predpokladajú, že okres bude v čiernej fáze COVID automatu najmenej ďalšie dva týždne. Kontakty pozitívnych osôb im od pondelka pomáhajú trasovať štyria príslušníci ozbrojených síl. Vyplýva to z informácií, ktoré v pondelok poskytla riaditeľka RÚVZ Janka Stašková.

„Došlo k veľmi prudkému nárastu ochorení v priebehu týždňa. Denne zaznamenávame do 200 prípadov pozitívnych osôb. Jednu tretinu nám predstavujú osoby do 18 rokov,“ povedala s tým, že keďže mladiství nie sú očkovaní, ani sa na COVID-19 netestujú, po nakazení sa v školskom kolektíve prinášajú nový koronavírus do svojich rodín. RÚVZ tak výskyt ochorenia eviduje v každej obci okresu.

Ako Stašková ďalej uviedla, všetci zamestnanci RÚVZ sú reprofilizovaní na pomoc pri riešení covidovej epidémie. V rámci epidemiologického vyhľadávania kontaktov denne realizujú okolo 120 telefonátov. „Pre epidemiológa je najdôležitejšie zastaviť proces šírenia nákazy, a ten sa dá zvládnuť jedine vtedy, keď čo najskôr sa dozvieme o kontaktoch, keď najskôr ich budeme karantenizovať a ony budú dodržiavať nami nariadené protiepidemické opatrenia,“ ozrejmila. Ako podotkla, zamestnanci michalovského RÚVZ pri tejto činnosti denne čelia arogantnému a nezriedka i vulgárnemu správaniu kontaktovanej osoby. „Svedčí to o tom, že ľudia naozaj k tomu pristupujú nezodpovedne, nedisciplinovane a snažia sa zatajiť svoju prítomnosť v prítomnosti pozitívnej osoby,“ doplnila. Aj keď je podľa jej slov ťažko predpokladať ďalší vývoj epidemiologickej situácie, obyvatelia okresu si na uvoľňovanie opatrení budú musieť nejaký čas počkať. „Určite dva týždne ešte budeme v čiernej farbe," skonštatovala.

Michalovský RÚVZ plánuje počas aktuálneho týždňa vykonať približne 50 kontrol v gastroprevád­zkach, počas ďalších 50 sa chce zamerať na prevádzky, ktoré by mali byť v čiernej farbe COVID automatu úplne uzavreté. Ide najmä o fitnescentrá, wellness a akvaparky. V ubytovacích zariadeniach je v tejto fáze povolené poskytovať len dlhodobé ubytovanie a ubytovanie na účely služobnej cesty alebo karantény. Reštaurácie nesmú prevádzkovať ani terasy.

14:34 Britský minister zdravotníctva Sajid Javid upozornil zamestnancov Národnej zdravotníckej služby (NHS) v Anglicku na to, že sa možno budú musieť dať povinne zaočkovať proti novému druhu koronavírusu. Prítomnosť neočkovaného personálu totiž podľa neho znamená riziko pre bezpečnosť pacientov. Informovali o tom v pondelok agentúry PA Media a DPA.

Javid pre stanicu Sky News uviedol, že sa „prikláňa k tomu“, aby sa rozhodlo o povinnom očkovaní pracovníkov NHS v Anglicku – v súčasnosti tam totiž nie je plne zaočkovaných proti covidu približne 100 000 z nich.

Povinné očkovanie už v Anglicku platí pre pracovníkov vo sfére sociálnej starostlivosti, ktorí sa musia dať zaočkovať oboma dávkami do 11. novembra. Podľa slov ministra v nadväznosti na ohlásenie tohto kroku miera zaočkovanosti výrazne stúpla.

„Videli sme, že mnoho ľudí spravilo správnu vec a dalo sa zaočkovať. Dúfam, že to isté sa nám podarí i s NHS – uvidíme,“ povedal Javid. „Ak sa dosiaľ nedali zaočkovať, máme tu problém týkajúci sa bezpečnosti pacientov, a to je niečo, čo bude vláda brať veľmi vážne,“ dodal.

Minister však poznamenal, že konečné rozhodnutie zatiaľ neprijal. Nespresnil ani, kedy by mohlo vstúpiť do platnosti. Uviedol ale, že to nebude trvať „mesiace a mesiace“.

Ako zdôvodnil, spolieha sa na to, že zamestnanci NHS sa pod hrozbou straty práce takisto dajú zaočkovať. Ako pripomenul, plne zaočkovaných je už zhruba 95 percent pracovníkov NHS, ktorí tak spravili už počas prvých mesiacov tohto roka.

13:45 V prípade ďalšieho zhoršovania situácie so šírením koronavírusu zváži česká vláda sprísnenie opatrení. Jednou z možností je, aby do práce smeli chodiť iba ľudia s covidpasom – teda potvrdením o zaočkovaní alebo prekonaní covidu, prípadne s negatívnym testom, ktorý by si však museli sami zaplatiť.

Po pondelkovom rokovaní ústredného krízového štábu to oznámil jeho predseda, odchádzajúci minister vnútra Jan Hamáček, informoval portál Novinky.cz.

„Ministerstvo práce a sociálnych vecí pripravuje výklad príslušného paragrafu zákonníka práce za týmto účelom,“ uviedol Hamáček.

Na začiatku novembra plánujú plošné testovanie v školách v okresoch s týždenným výskytom nákazy vyšším než 300 prípadov na 100 000 obyvateľov. Podľa aktuálnych údajov sa to bude týkať ôsmich okresov v Olomouckom a Moravsko-sliezskom kraji.

Hamáček tiež informoval, že napriek rozhodnutiu súdu o zrušení povinnosti vypĺňať príjazdový formulár pri návrate do ČR sa táto povinnosť zachová. „Ministerstvo zdravotníctva doplní odôvodnenie,“ povedal.

13:14 Farmaceutická firma Merck požiadala Európsku liekovú agentúru (EMA) o schválenie tabletky proti ochoreniu COVID-19. Podľa vyhlásenia, ktoré spoločnosť zverejnila v pondelok, už EMA začala zrýchlený registračný proces. V prípade schválenia by sa pilulka pod označením molnupiravir stala prvým liekom na ochorenie COVID-19, ktorý nie je potrebné podávať injekčne alebo intravenóznou infúziou.

molnupiravir Čítajte viac Liek proti covidu od Mercku možno schvália pred koncom roka

O registráciu tejto tabletky spoločnosť Merck tento mesiac požiadala aj americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA). Liek je určený pre dospelých ľudí s miernym až stredne ťažkým priebehom ochorenia COVID-19, ktorým by mohol hroziť vážny priebeh alebo hospitalizácia.

Tabletka, ktorú by si pacienti mohli vziať doma, keď sa u nich začnú objavovať prvé príznaky COVID-19, by mohla odbremeniť nemocnice po celom svete a pomôcť obmedziť ohniská nákazy v chudobnejších krajinách so slabým systémom zdravotnej starostlivosti. Podľa spoločnosti tabletka o polovicu znížila počet hospitalizácií a úmrtí u ľudí, ktorí boli nedávno infikovaní koronavírusom.

13:02 S aspoň jednou konšpiráciou o koronavíruse súhlasí 61,2 percenta respondentov. Najpopulárnejším z testovaných výrokov bolo tvrdenie, že hlásenia o počtoch mŕtvych na koronavírus sú umelo nadhodnocované, s ktorým súhlasilo 43,3 percenta respondentov. Vyplýva to z jedenástej vlny výskumu Ako sa máte, Slovensko?, ktorá sa konala od 5. do 10. októbra, teda v čase, keď na Slovensku nebol ani jeden „zelený“ okres. Prieskumy v rámci projektu iniciuje prieskumná spoločnosť Mnforce, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (SAV) a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Výsledky prieskumu poskytla Michaela Lukovičová z agentúry Seesame.

Respondenti vo veľkej miere súhlasili aj s výrokom, že koronavírus bol vyrobený v laboratóriu a zámerne rozšírený medzi ľudí (42,4 percenta) a tiež, že súčasná epidémia je súčasťou celosvetovej snahy o povinné očkovanie (40,9 percenta). Takmer 40 percent opýtaných si myslí, že „súčasnú epidémiu niekto vyvolal len preto, aby mohol ľahšie ovládať ľudí“. Menej respondentov súhlasilo s výrokom, že „Vakcíny na koronavírus boli vyvinuté s cieľom škodiť ľuďom“ (26,1 percenta) a „Nie sú žiadne dôkazy, že koronavírus skutočne existuje“ (22,5 percenta). So žiadnou z konšpirácií nesúhlasí takmer 25 percent a naopak zo všetkými 12,1 percenta opýtaných.

SR Stará Ľubovňa COVID automat čierny okres POX Čítajte viac Slováci sú unavení pandémiou, ochota dodržiavať opatrenia je na minime

Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV podotkol, že s aspoň jednou z uvedených šiestich konšpirácií o epidémii súhlasí 61,2 percenta respondentov. „Práve veľká premorenosť slovenskej populácie konšpiračnými teóriami môže byť jedným z veľmi dôležitých vysvetlení nízkej miery zaočkovanosti. Respondenti, ktorí nesúhlasia s ani jednou z uvedených konšpirácií sú totiž zaočkovaní až na 81 percent, čo je približne úroveň vakcinačne najúspešnejších krajín v Európe,“ zhodnotil.

Z prieskumu vyplýva aj to, že konšpiráciám veria viac respondenti, ktorí sú menej spokojní so svojím životom, pre ktorých je problém vyjsť v domácnosti s rozpočtom a respondenti, ktorí nepracujú, ale sú v domácnosti, prípadne sa starajú o domácnosť. Zároveň súhlas s koronavírusovými konšpiráciami narastá s klesajúcim vzdelaním. Medzi respondentmi so základným vzdelaním verí spomínaným výrokom 61,8 percenta, pričom medzi vysokoškolsky vzdelanými je ich 35,1 percenta.

Riaditeľka komunikačnej agentúry Seesame Michaela Benedigová konštatovala, že na poznatkoch z prieskumu vidia veľkú neistotu ľudí a skutočnosť, že mnohí sa nevedia orientovať, čomu v médiách a na sociálnych sieťach veriť. Dodala, že sklony ku konšpiračnému mysleniu boli na Slovensku výrazné dlhší čas, no pandémia ich ukázala v plnej sile. „Veľký podiel má na tom nielen silná dezinformačná scéna, ale aj nízka dôvera ľudí v štátne a verejné inštitúcie. Odpoveďou je viac strategickej komunikácie a koordinované, spoločné úsilie vlády, ministerstiev a štátnych inštitúcií,“ uviedla.

12:33 Liek Ivermketín nie je určený na liečbu ochorenia COVID-19, ale svrabu. Informovala o tom polícia vo svojom profile na sociálnej sieti Hoaxy a podvody – Polícia SR. Upozornila na užívateľský profil Tibor Eliot Rostas, ktorý informoval, že Ivermektín dostal zelenú.

„V návale radosti však zabudol spomenúť, že tento liek nebol schválený na liečbu Covid-19. Namiesto toho si ponadával na farma firmy, vedcov a zapredaných lekárov. Jeho status zdieľa viac ako 9 400 ľudí,“ uviedla polícia.

Liek Ivermectin Exeltis 3 mg tablety bol skutočne prednedávnom na Slovensku registrovaný. Balenie 10 tabliet je dostupné na lekársky predpis v nemocniciach aj lekárňach. Polícia priblížila, že liek Ivermectin Exeltis bol schválený na terapiu troch ochorení, a to črevnej infekcie spôsobené červom (háďatko črevné), ďalej na infekcie krvi nazývanej mikrofilarémia, ktorú spôsobuje červ (vlasovec miazgový) a ak lekár diagnostikoval svrab (kožný roztoč pod kožou). V príbalovom letáku k lieku sa slovo COVID-19 nenachádza.

Polícia pripomína, že Ivermektín nie je zázračný liek. „Všetky vedecké štúdie, ktoré poukazujú na účinnosť lieku Ivermektín proti covidu, obsahujú vážne chyby alebo vykazujú známky manipulácie s dátami. Uviedol to server BBC s odkazom na zistenie štyroch nezávislých vedcov. Tí posudzovali všetky dostupné štúdie, v ktorých bol liek testovaný na ľuďoch nakazených koronavírusom. Rešpektované klinické testy zaoberajúce sa účinnosťou lieku potom podľa nich dospeli k záveru, že liek nemá vplyv na zdravotný stav pacientov s covidom,“ upozornila polícia a dodala, že najlepším liekom v tejto chvíli zostáva prevencia vo forme vakcíny.

11:35 V Českej republike pribudlo za nedeľu 1823 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o tisícku viac než pred týždňom. Pre Český rozhlas to v pondelok uviedol riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislav Dušek.

Rastie aj počet hospitalizovaných, avšak tých v ťažkom stave výrazne nepribúda – v celej krajine ich je menej než 140.

Epidemická situácia sa podľa Duška vyvíja ešte o niečo horšie, ako predpokladali rizikové scenáre spred dvoch mesiacov.

„Vývoj je asi o sedem dní rýchlejší a jednoznačne ideme podľa pomerne dosť rizikového scenára. Trvať to bude minimálne ďalších desať dní,“ doplnil Dušek, ktorý očakáva denné prírastky novonakazených na úrovni viac než 5000.

V pondelok zasadal aj ústredný krízový štáb. Posledné zasadnutie mal 6. októbra a podľa plánu by sa mal zísť zase až 3. novembra, avšak pre rast počtu nakazených ho zvolali o viac než týždeň skôr, vyplýva z článku na spravodajskom serveri Novinky.cz.

11:26 Registrácia na tretiu dávku očkovania proti COVID-19 pre ďalšie skupiny sa zatiaľ nespustila, hoci sa tak malo stať v pondelok 25. októbra.

Lengvarský Čítajte viac Lengvarský vylúčil plošné testovanie i obmedzenia pohybu

11:07 V Číne začnú očkovať proti COVID-19 i trojročné deti. Lokálni predstavitelia v minimálne piatich provinciách v ostatných dňoch informovali, že vakcínu proti koronavírusu budú musieť dostať deti vo veku od 3 do 11 rokov.

Rozšírenie očkovacej kampane prichádza v čase, keď v niektorých oblastiach Číny prijímajú nové obmedzenia v snahe potlačiť menšie ohniská nákazy. Čína má úplne zaočkovaných 76 % populácie a zachováva politiku nulovej tolerancie voči epidémiám.

V Číne používajú vakcíny od tamojších farmaceutických spoločností Sinopharm a Sinovac, ktoré preukázali vysokú mieru prevencie závažného priebehu ochorenia COVID-19 a prenosu koronavírusu. Ich účinnosť v prípade delta variantu však ešte nebola úplne zodpovedaná, i keď úrady tvrdia, že poskytujú ochranu aj pred touto mutáciou.

10:44 Až 42 percentám zamestnancov pandémia negatívne zasiahla pracovný život. Potvrdil to prieskum. Viac ako tretina ľudí priznala tiež negatívne dopady na súkromie.

otec, dieťa, home office, práca z domu, telefonovanie, písanie, výchova Čítajte viac Každý tretí zamestnanec má problémy s koncentráciou. Prieskum ukázal, ako pandémia zasiahla firmy

10:25 Registrácia na tretiu dávku očkovania proti ochoreniu COVID-19 pre ďalšie skupiny sa zatiaľ nespustila. Ako na otázku TASR v pondelok reagovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, rezort v spolupráci s Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI) finalizuje technické detaily.

O možnosti prihlásiť sa na tretiu dávku pre ľudí nad 55 rokov, ale aj pre pacientov s chronickým ochorením či osoby s rizikovou prácou vo štvrtok informovala po zasadnutí konzília odborníkov jeho členka a primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre Alena Koščálová. Zdôraznila, že ak pozvánku na tretiu dávku dostanú ľudia, ktorí majú pocit, že by na ňu nemali ísť, mali by sa obrátiť na svojich všeobecných lekárov.

10:10 Prostredníctvom 3 854 vykonaných PCR testov odhalili v nedeľu na Slovensku 993 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudlo tiež 14 obetí.

očkovanie Čítajte viac Pribudlo 14 obetí a takmer tisíc nakazených, pozitivita presiahla 25 %

9:55 Poľsko bude musieť zvážiť sprísnenie obmedzení v súvislosti so šírením nového koronavírusu, ak počet novonakazených za deň presiahne 7000. Uviedol to v pondelok minister zdravotníctva Adam Niedzielski, píše agentúra Reuters.

„Ak budeme mať koncom októbra vyše 7000 prípadov (nákazy covidom) za deň, budeme musieť uvažovať o prijatí ďalších reštriktívnych krokov,“ citovala vyjadrenie šéfa rezortu zdravotníctva poľská tlačová agentúra PAP. Dodal, že sa rozhodne začiatkom novembra. Zároveň však zdôraznil, že vláda nateraz neplánuje lockdown.

Poľská vláda varovala, že počet nakazených sa každým týždňom zdvojnásobuje. V sobotu hlásili v krajine po prvý raz od mája viac ako 6000 novoinfi­kovaných.

9:24 Sedemdňové incidenčné číslo v Nemecku opäť stúplo po tom, čo v nedeľu prvýkrát od polovice mája prekročilo hodnotu 100. Inštitút Roberta Kocha (RKI) dnes ráno uviedol, že počet nových prípadov koronavírusovej nákazy na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní je 110,1; predchádzajúci deň to bolo 106,3 a pred týždňom 74,4.

Za posledný deň zdravotné úrady nahlásili 6 573 prípadov nákazy, čo je zhruba o 2 500 viac ako pred týždňom, a 17 nových obetí; pred týždňom ich bolo desať, informovala tlačová agentúra DPA.

RKI od začiatku pandémie zaznamenal celkom 4 472 730 pre­ukázaných prípadov infekcie. Skutočný počet by mohol byť výrazne vyšší, pretože mnoho prípadov zostáva nediagnostiko­vaných.

Celkový počet uzdravených odhaduje RKI na 4 215 200, zatiaľ čo počet ľudí, ktorí zomreli na covid-19 alebo v súvislosti s nákazou vírusom SARS-CoV-2, stúpol na 95 117.

7:47 V pondelok sa v Česku rozširuje povinnosť zakrývania dýchacích ciest. Po novom bude treba nosiť respirátory vo všetkých vnútorných priestoroch vrátane pracovísk. Informovala o tom v nedeľu stanica ČT24. Výnimku majú ľudia, ktorí sedia v kancelárii sami. Nutné sú respirátory aj na hromadných akciách bez ohľadu na počet účastníkov.

Vzhľadom na rýchlo rastúci počet nakazených vláda už predtým schválila niekoľko nových obmedzení. Skracuje sa tiež karanténa nariadená po kontakte s infikovanou osobou. Namiesto 14 dní ako doteraz ju bude možné opustiť už po siedmich dňoch, ak človek bude mať negatívny PCR test.

Ďalšie zmeny v opatreniach prídu o týždeň neskôr, 1. novembra. Personál reštaurácií bude musieť kontrolovať u hostí doklad o bezinfekčnosti. Nebude to musieť byť hneď pri vchode, stačí vo chvíli, keď sa hostia usadia.

6:40 Od pondelka je na Slovensku v čiernej farbe podľa Covid automatu desať okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, je 30 okresov. Červených okresov je 27, oranžových 12. Aj keď je desať okresov v čiernej farbe, pohyb v nich nebude obmedzený. Na to by bol potrebný núdzový stav, na čo nie je politická vôľa.

dušičky, sviatok všetkých svätých Čítajte viac Desať okresov je v čiernej farbe. Na Dušičky nebude cestovanie obmedzené

6:10 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala v nedeľu Nemecko a ďalšie krajiny, aby pri dodávkach očkovacích látok proti koronavírusu ustúpili v prospech štátov, ktoré ich potrebujú viac. Informovala o tom agentúra DPA.

„Pandémia sa skončí, keď sa svet rozhodne skončiť ju,“ povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v nedeľu večer na Svetovom zdravotníckom summite v Berlíne.

„Je to v našich rukách. Máme všetky nástroje, ktoré potrebujeme…, ale svet ich nevyužíva dobre. Pri takmer 50 000 úmrtiach za týždeň nie je pandémia zďaleka za nami,“ citovala ho agentúra AFP.

Šéf WHO pripomenul cieľ svojej organizácie, podľa ktorého by do konca roka malo byť v každej krajine sveta zaočkovaných najmenej 40 percent obyvateľov. „Tento cieľ sa dá dosiahnuť,“ zdôraznil Tedros. Podľa jeho slov by krajiny, ktoré už dosiahli mieru zaočkovanosti najmenej 40 percent, mali vakcíny prioritne poskytovať pre očkovací program OSN Covax alebo africkú iniciatívu Avat. „Žiadna krajina nemôže pandémiu ukončiť izolovane od zvyšku sveta,“ upozornil.

Svetový zdravotnícky summit je medzinárodná konferencia, ktorá sa každoročne koná v Berlíne. Podujatie sa tento rok koná v „hybridnom“ formáte – v nemeckej metropole i prostredníctvom videokonferencie. Pod záštitou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a WHO sa začalo v nedeľu a potrvá do utorka. Účastníci sa zaoberajú okrem iného poučeniami z koronakrízy.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus