Desať okresov je v čiernej farbe. Na Dušičky nebude cestovanie obmedzené

Aj keď je desať okresov v čiernej farbe, pohyb v nich nebude obmedzený. Na to by bol potrebný núdzový stav, na čo nie je politická vôľa.

25.10.2021 06:40
dušičky, sviatok všetkých svätých Foto: ,
debata (143)

Od pondelka je na Slovensku v čiernej farbe podľa COVID automatu desať okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, je 30 okresov. Červených okresov je 27, oranžových 12.

Medzi čierne okresy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu ohrozenia, sú zaradené Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Michalovce, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a Tvrdošín.

V druhom stupni ohrozenia, ktorý zodpovedá bordovej farbe, sú okresy Banská Bystrica, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Humenné, Kežmarok, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Námestovo, Poltár, Poprad, Prešov, Ružomberok, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom a Žilina.

V prvom stupni ohrozenia – červené okresy – sú Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Brezno, Gelnica, Hlohovec, Ilava, Levice, Malacky, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Piešťany, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Senec, Senica, Topoľčany, Trenčín, Turčianske Teplice, Žarnovica, Zlaté Moravce a Zvolen.

V stupni ostražitosti – oranžová farba – sú okresy Bratislava I – V, Dunajská Streda, Galanta, Komárno, Partizánske, Pezinok, Šaľa a Trnava.

Regionálne opatrenia platné od

Vo všetkých okresoch tak platia prísnejšie podmienky napríklad pre hromadné podujatia, reštaurácie, fitness centrá či wellness, ale aj svadby a kary. V čiernych okresoch sú najprísnejšie. Zakázané sú svadby, oslavy či večierky a podujatia v prevádzkach verejného stravovania. Zatvorené zostanú aj fitness centrá, wellness, akvaparky i prírodné a liečivé kúpele.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) počas minulého týždňa priznal, že nateraz nevidí dôvod na plošné testovanie. Podľa neho určite nebude a dodal, že počas jesenných prázdnin a Sviatku všetkých svätých nebude obmedzené cestovanie. „Nezvažujeme to,“ spresnil.

Od pondelka sa k čiernym okresom Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa a Svidník pridali aj okresy Levoča, Michalovce, Sabinov, Stropkov a Tvrdošín.

„Na čiernu farbu sa po Dušičkách pripravia okresy Námestovo, Humenné, Medzilaborce a Vranov,“ varuje analytik Ivan Bošňák z projektu Dáta bez pátosu.

Vo všetkých čiernych okresoch platí, že pre tých, čo nemajú test, očkovanie či neprekonali ochorenie COVID-19, sú otvorené len tzv. esenciálne obchody. Napríklad potraviny alebo lekárne. Zatvorené ostanú fitnescentrá aj wellness centrá, ale aj hotely pre rekreantov. Zakázané sú oslavy v prevádzkach verejného stravovania.

Najhoršia čierna fáza Covid automatu zatvára aj reštaurácie, ktoré môžu fungovať už len cez okienkový predaj, pričom v bordovej farbe boli pre zaočkovaných otvorené interiéry a terasy reštaurácií. Školy podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) zostávajú aj naďalej otvorené. Podľa Lengvarského by sa malo Konzílium odborníkov venovať otázke individuálnej karantény.

Pohyb v týchto okresoch sa nebude obmedzovať, pretože na obmedzenie pohybu treba schváliť núdzový stav. Na to však nateraz nie je politická vôľa.

Päť rád Konzília odborníkov ku Sviatku všetkých svätých a Pamiatke zosnulých

  1. Počas predĺženého víkendu si nájdite čas na pobyt v prírode a zostávajte iba v kruhu najbližšej rodiny.
  2. Do čierneho a bordového okresu cestujte len v nevyhnutných prípadoch.
  3. V prípade, že cestovať musíte, preferujte individuálnu dopravu a dodržiavajte základné preventívne opatrenia – noste rúško alebo respirátor, zachovajte si odstup od ľudí mimo Vašich blízkych a dodržujte hygienu rúk.
  4. Stretnutia so širšou rodinou a s priateľmi odložte na obdobie s priaznivejšou epidemiologickou situáciou. Zvlášť rizikové sú stretnutia s osobami, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia Covid-19, a to najmä ak nie sú zaočkované. Sú to starší ľudia, ľudia s chronickými ochoreniami a ľudia s oslabenou imunitou.
  5. Vyhýbajte sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí – nákupným centrám, prostriedkom hromadnej dopravy, hromadným podujatiam a stretnutiam vrátane návštevy hrobov počas soboty a nedele, kde sa z dôvodu očakávaného náporu zvyšuje riziko nakazenia.

© Autorské práva vyhradené

143 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid automat