Lengvarský vylúčil plošné testovanie i obmedzenia pohybu

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) hodnotí situáciu v nemocniciach ako „stabilnú“ a „pod kontrolou“. Podľa jeho slov sa na umelej pľúcnej ventilácii v súčasnosti nachádza 122 osôb. Riaditelia nemocníc prispôsobujú svoj lôžkový fond aktuálnej situácii v danom okrese, povedal v pondelok. Zaregistroval aj kritiku šéfa OĽANO Igora Matoviča.

25.10.2021 11:27 , aktualizované: 12:18
Lengvarský Foto: ,
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.
debata (35)

Na margo kritiky šéfa OĽANO Lengvarský povedal, že ide o Matovičov osobný názor. „Som nominant tejto strany. Čítal som to prvý raz v sobotu. Pokiaľ si s kolegami nevyjasníme stanoviská, tak sa nebudem k tomu vyjadrovať,“ povedal.

Opäť vylúčil možnosť plošného testovania. Zopakoval, že sa taktiež znova budú vyhodnocovať obmedzenia pre očkovaných vyplývajúce z COVID automatu. „Pokiaľ bude nutné a dohodneme sa na tom s hygienikmi a epidemiológmi, tak sa COVID automat môže zmeniť. Nevylučujem to. V tejto chvíli je však situácia taká, akú sme očakávali, a na to je aj súčasný COVID automat prispôsobený,“ dodal s tým, že nechce zavádzať žiadne obmedzenia pohybu.

očkovanie Čítajte viac Pribudlo 14 obetí a takmer tisíc nakazených, pozitivita presiahla 25 %

Registráciu nepustili

Registrácia na tretiu dávku očkovania proti ochoreniu COVID-19 pre ďalšie skupiny sa zatiaľ nespustila, hoci sa tak malo stať v pondelok 25. októbra. Ako na otázku TASR v pondelok reagovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, rezort v spolupráci s Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI) finalizuje technické detaily.

„Je nepustím žiadny systém registrovania alebo organizácie, o ktorom nie som presvedčený, že bude fungovať,“ povedal v pondelok Lengvarský. Avizoval, že v utorok sa pre riešenie tejto situácie stretne so šéfom NCZI Pavlom Capkom.

O možnosti prihlásiť sa od pondelka na tretiu dávku pre ľudí nad 55 rokov, ale aj pre pacientov s chronickým ochorením či osoby s rizikovou prácou vo štvrtok (21. 10.) informovala po zasadnutí konzília odborníkov jeho členka a primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre Alena Koščálová.

Zdôraznila, že ak pozvánku na tretiu dávku dostanú ľudia, ktorí majú pocit, že by na ňu nemali ísť, mali by sa obrátiť na svojich všeobecných lekárov.

Vakcína / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Tretia dávka vakcíny Pfizer/BioNTech má účinnosť 95,6 percent, zistila štúdia
35 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #očkovanie proti covidu