Čaputová politizáciu štátnej správy nepodpísala

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o štátnej službe. Otvára podľa nej priestor na odvolanie zamestnanca z riadiacej pozície bez uvedenia dôvodu, a teda iba z politických dôvodov.

25.10.2021 15:06 , aktualizované: 15:38
Zuzana Čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (57)

Vetovala aj novelu zákona o štátnej službe policajtov, ktorá bola k prerokúvanému zákonu o štátnej službe vložená prílepkom. Tento postup je v rozpore s legislatívnymi pravidlami, keďže sa v jednom zákone mení iný, nesúvisiaci zákon. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

V prípade zmien, týkajúcich sa policajtov, považuje prezidentka cieľ navrhovanej úpravy za legitímny. Nemožno ho však podľa nej dosiahnuť v rozpore s legislatívnymi pravidlami, cez posilňovanie kompetencií politických predstaviteľov a spôsobmi, ktoré sú podľa judikatúry súdov problematické.

Prezidentka poukazuje, že táto úprava oslabuje princíp politickej neutrality a profesionality štátnej služby, zároveň mení princíp stability štátnej služby. „Vedúci zamestnanci, ktorých bude možné odvolať z riadiacej funkcie bez uvedenia dôvodu, budú vystavení pokušeniu vykonávať štátnu službu v prospech aktuálneho politického vedenia príslušného štátneho orgánu, teda nie politicky neutrálne. Osobitný význam to má najmä v oblasti miestnej štátnej správy, ktorej apolitickosť a profesionalita sú kľúčové,“ povedala Čaputová.

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Ľubomíra Plaia v relácii Ide o pravdu.

Video

Znenie zákona je podľa nej v rozpore s odporúčaniami viacerých medzinárodných inštitúcií ako napríklad Rada Európskej únie, Európska komisia či OECD. Je tiež v rozpore so slovenskými záväzkami o profesionalizácii štátnej správy a jej odpolitizovaní. So znením zákona nevyjadrila súhlas ani Legislatívna rada vlády SR a zásadný nesúhlas vyjadrila aj Rada pre štátnu službu, poukázala Čaputová.

Prezidentka je presvedčená, že skvalitnenie a zefektívnenie štátnej služby sa dá dosiahnuť už teraz, a to dôsledným, systematickým a zodpovedným využívaním existujúcich mechanizmov v zákone o štátnej službe, najmä služobného hodnotenia a disciplinárnej zodpovednosti.

„Tieto mechanizmy spolu s riadne vykonávanými výberovými konaniami tvoria základné nástroje pre dosiahnutie cieľa depolitizovanej, profesionálnej a nezávislej verejnej služby. Zavádzanie nesystémových úprav, zvyšujúcich mieru politických zásahov do štátnej služby, tento cieľ nenaplní,“ podotkla Čaputová.

Peter Pellegrini Čítajte viac Pellegrini vyzval prezidentku na vrátenie novely zákona o štátnej službe

Zároveň vetovala aj novelu zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorá bola k prerokúvanému zákonu o štátnej službe vložená prílepkom. Tvrdí, že tento postup je v rozpore s legislatívnymi pravidlami, keďže sa v jednom zákone mení iný, nesúvisiaci zákon.

Takmer totožná právna úprava už bola platná medzi rokmi 2010 až 2016, poukazuje Čaputová s tým, že viedla vtedy k mnohým súdnym sporom. Súdy vtedy považovali rozhodnutia vydávané na základe tohto ustanovenia za nezákonné a v rozpore s ústavným právom na súdnu ochranu.

Cieľ navrhovanej úpravy, a to zavedenie efektívneho nástroja, ktorý umožní pružne reagovať na personálne potreby, nevyhnutné pre profesionalizáciu príslušníkov polície, považuje Čaputová za legitímny. „Nemožno ho však dosiahnuť v rozpore s legislatívnymi pravidlami, cez posilňovanie politických predstaviteľov a spôsobom, ktorý je podľa judikatúry súdov problematický,“ poznamenala.

Novelou zákona o štátnej službe sa mali posilniť právomoci generálneho tajomníka služobného úradu vo vzťahu k vedúcim zamestnancom. Zároveň sa mali posilniť aj právomoci ministra vnútra vo vzťahu k policajtom, ktorí sú ustanovení do funkcie nadriadeného.

Rádioaktívny odpad sa spaľovať nebude

Na Slovensku sa zakáže dovoz rádioaktívneho odpadu na účely spaľovania, ktorý sa nevyprodukoval na našom území. Vyplýva to z novely zákona o životnom prostredí, ktorou sa mení aj zákon o radiačnej ochrane, ktorú v podpísala prezidentka Čaputová.

„Primárnym cieľom právnej úpravy je ochrana obyvateľstva a životného prostredia pred zvýšením radiačnej záťaže z dôvodu spaľovania rádioaktívneho odpadu, ktorý nebol vyprodukovaný na území SR,“ uviedli poslanci Národnej rady (NR) SR v pozmeňujúcom návrhu k novele.

Novela špecifikuje spôsob nakladania so zahraničným rádioaktívnym odpadom, ktorý sa po novom zakáže, pričom reflektuje na ustanovenia atómového zákona.

Nová legislatíva bude účinná od 1. januára 2022.

radioaktivita Čítajte viac Slovensko už nebude smetiskom rádioaktívneho odpadu
57 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová