Gorila 2? Do Očistca sa namáčajú Fico, Kaliňák či Bödör senior. Fico: Kľudne zverejnite všetko

Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci novembrovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Robert Fico reagoval, že pokojne môžu zverejniť všetko, čo majú nahraté, nedozvedia sa nič než to, čo hovorí na tlačových besedách. Podľa neho je špeciálny prukrátor Daniel Lipšic v dôkaznej kríze, keď potrebuje odpočúvať lídra opozície.

25.10.2021 16:22 , aktualizované: 19:21
gašpar, fico, kali Foto: ,
Zľava Tibor Gašpar, Robert Fico a Robert Kaliňák počas tlačovej konferencie o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka 27. februára 2018.
debata (2872)

„Prokurátor ÚŠP 22. októbra doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v kauze Očistec o obrazovo-zvukové záznamy získané postupom podľa paragrafu 114 Trestného poriadku na základe príkazu sudcu pre prípravné konanie okresného súdu v inej trestnej veci, ktorú nedozoroval ÚŠP,“ objasnila TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

VIDEO: Fico k odpočúvaniu: Zverejnite všetko, dozviete sa len to, čo hovorím na tlačovkách.

Video

Ako zdôraznila, vyhotovené obrazovo-zvukové záznamy (a ich doslovné prepisy) potvrdzujú snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. „Zároveň diskreditovať a kriminalizovať vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP, ako aj úniky informácií od niektorých orgánov presadzovania práva nepovolaným osobám,“ dodala.

Fico reagoval na odpočúvanie

„Milí novinári, kľudne zverejnite všetko, čo vám poslali prokurátori v rozpore so zákonom, dozviete sa len to, čo ste už odo mňa verejne počuli alebo ešte len budete počuť,“ uviedol Robert Fico vo svojom stanovisku.

„S obhajcami nevinných ľudí som sa stretával a budem sa stretávať, aby som mal dostatok informácií na svoju politickú prácu. Z tohto absurdného odpočúvania sa nikto nedozvie nič viac, ako počuje odo mňa na tlačových konferenciách. Budem naďalej pracovať na dokázaní neviny nespravodlivo a z politických dôvodov obvinených nominantov opozície a osôb spojených s opozíciou,“ tvrdí Fico.

„V akej dôkaznej kríze musí byť špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a jeho nohsledi na Špeciálnej prokuratúre, ak dali sledovať a odpočúvať lídra opozičnej strany na jeho stretnutiach s obhajcami ľudí, ktorých považujem za nevinných. Lipšic a spol. už nemohli urobiť nič iné, aby potvrdili, že patria do rúk spravodlivosti,“ povedal šéf Smeru.

Tibor Gašpar Čítajte viac Gašpar si roky schovával databázu vyšetrovaných prípadov

Podľa Denníka N sú na predmetných nahrávkach rozhovory Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, advokáta Mareka Paru, syna Tibora Gašpara advokáta Pavla Gašpara a podnikateľa Miroslava Bödöra, otca väzobne stíhaného Norberta Bödöra.

Podľa spravodajského webu Aktuality polícia menovaných sledovala niekoľko dní na bližšie nešpecifikovanej chate. Výsledkom sledovania sú hodiny záznamov a stovky prepisov rozhovorov. „Išlo nielen o neformálne diskusie, ale bavili sa aj o aktuálnych kauzách, o prípravách tlačových besied, o trestných konaniach Gašpara, oligarchu Bödöra, Dušana Kováčika a ďalších,“ uvádzajú Aktuality.

Na informácie reagoval už aj minister financií a expremiér Igor Matovič, ktorý zrejme Roberta Fica nazval „skorumpovaný zmrdom“.

Kauza Očistec

V rámci vlaňajšej akcie NAKA Očistec bol zadržaný bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a ďalší bývalí vysokí policajní funkcionári. Medzi nimi aj exriaditeľ protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer, Marián Zetocha, niekdajší šéf NAKA Peter Hraško aj exšéf národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník a iní. Viacerí z nich sú naďalej stíhaní väzobne.

V prípade padli obvinenia pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre zločin korupcie. Vo väzbe sú preto, aby nemohli ovplyvňovať svedkov na slobode a pokračovať v trestnej činnosti.

Lucia Kurilovská Čítajte viac Kurilovská: Situácia v polícii nemá obdobu

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #odposluchy #NAKA #kauza Očistec #kauza odpočúvania na chate