Poslanci odmietli viacero návrhov, medzi nimi aj „Orbánov zákon“

Poslanci Národnej rady SR v utorkovom hlasovaní odmietli návrhy noviel nezaradených poslancov.

26.10.2021 11:58
debata (3)

Poslanec Miroslav Urban chcel novelou zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele zaviesť obdobu tzv. „Orbánovho zákona“, ktorý prijali v Maďarsku. Navrhoval, aby na školách, v škôlkach či v zariadeniach sociálnej starostlivosti nemohla byť neplnoletým osobám prezentovaná LGBT ideológia či iné ideológie nabádajúce k zmene pohlavia. Chcel tiež, aby médiá a iní poskytovatelia audiovizuálneho obsahu nemohli reklamovať a ani vysielať obsah dostupný neplnoletým osobám, ktorý by mohol narúšať ich duševný a morálny vývoj, teda napríklad pornografiu, zmeny pohlavia, homosexualitu či prehnané násilie.

Sociálnych pracovníkov či učiteľov by podľa Urbanovho návrhu nemohli robiť osoby, ktoré boli odsúdené za pedofíliu či iné závažné trestné činy proti morálke. Poslanec tiež navrhoval, aby štát, rodičia a každý, kto sa podieľa na výchove, „povinne chránili právo detí na vlastnú rodovú identitu podľa ich pohlavia pri narodení“.

Richard Sulík Čítajte viac Odvolávali Sulíka: Vláda mu vyslovila dôveru. Fico chce od neho detaily kúpy ranča v Austrálii

Plénum tiež odmietlo návrhy, ktoré predložil nezaradený poslanec Eduard Kočiš. Chcel do Ústavy SR vložiť definíciu rodičov ako dvojice ľudí opačného pohlavia, teda ženy ako matky a muža ako otca. Takisto chcel doplniť znenie ústavy a súvisiacich zákonov o nemennosť pohlavia určeného pri narodení a taktiež vylúčiť možnosť „voľby“ pohlavia deťmi v dospievajúcom ve­ku.

Poslanci neposunuli do druhého čítania novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty, s ktorou prišiel nezaradený poslanec Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko). Navrhoval zmeniť štatút Múzea Slovenského národného povstania z príspevkovej organizácie rezortu kultúry na neziskovú organizáciu, ktorej zakladateľmi by boli rezorty kultúry a obrany.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #návrh novely