Hlučný protest pred súdom v B. Bystrici: Kolíková klame, hanba

S rapkáčmi, zvoncami, bubnami a transparentmi s heslami „o nás bez nás, stop súdnej mape, náš kraj si nedáme či biznis s budovami súdu“ protestovala zhruba stovka zamestnancov Krajského súdu v Banskej Bystrici. Skandovali pritom „Kolíková klame, hanba, neberte nám prácu“.

26.10.2021 15:02
Banská Bystrica, protest, súdna mapa Foto: ,
Protest pred krajským súdom v Banskej Bystrici, ktorý má byť podľa poslednej verzie súdnej mapy zrušený.
debata (7)

Vyšší súdny úradník a zástupca odborov Róbert Puškár ozrejmil, že chcú poukázať na prekvapivé riešenie v súvislosti s návrhom súdnej mapy.

„Doposiaľ nebolo, a to ani v rovine alternatívy, uvažované o zrušení Krajského súdu v Banskej Bystrici. O tomto návrhu sme sa dozvedeli len minulý piatok, pričom nám nebolo umožnené, aby proti nemu boli podané prípadné pripomienky. Rozhodlo sa teda o nás bez nás,“ hovorí Puškár.

VIDEO: Zamestnanci krajského súdu v Banskej Bystrici protestujú proti súdnej mape.

Video

Dôvodov pre zachovanie tohto súdu v meste pod Urpínom je podľa neho viac, pričom „vypichol“ päť najdôležitejších bodov. Sú to: Historicky podložená tradícia odvolacieho súdu v Banskej Bystrici s pôsobnosťou už od roku 1898.

Krajský súd v Banskej Bystrici má od roku 2011 zrekonštru­ovanú a zmodernizovanú budovu. Okrem iného bol vytvorený prepojovací most s ústavom na výkon väzby a trestu odňatia slobody.

Protest pred krajským súdom v Banskej Bystrici,...
Protest zamestnancov pred krajským súdom v...
+1Protest pred krajským súdom v Banskej Bystrici,...

V súčasnosti tam pracuje viac ako 160 zamestnancov, ktorí sa návrhom súdnej mapy cítia byť existenčne ohrození. Napríklad Krajský súd v Žiline má približne o 50 zamestnancov menej, pričom vznikol len v roku 1996. „A to reformou, ktorú chce pani ministerka teraz napraviť,“ podotkol Puškár.

Mária Kolíková Čítajte viac Kolíková opäť prerobila súdnu mapu. Rušenie súdov prevrátila naruby

Geografická poloha Krajského súdu v Banskej Bystrici v samotnom srdci Slovenska a s ňou vyplývajúca dopravná dostupnosť umožňuje každému reálny prístup k súdu. Na rozdiel od Žiliny, ktorá je nepomerne vzdialená od okresov južného Slovenska.

„V piatom bode si dovoľujeme poukázať aj na morálno-etický kredit našich zamestnancov, nakoľko nemajú a ani v minulosti nemali závažné, a to nielen, morálno-etické zlyhania. Teda nechcú byť potrestaní navrhovanou reformou súdnej mapy,“ doplnil Puškár s tým, že protest podporili aj všetci sudcovia tejto inštitúcie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #súdna mapa