Fico: Pytliactvo bola len zámienka. Trestné oznámenie ale nepodá

Líder Smeru Robert Fico navrhne, aby sa na aktuálnej schôdzi parlamentu rokovalo o sledovaní a odpočúvaní opozičných predstaviteľov na Slovensku. Chce, aby na schôdzu prišli o tejto téme diskutovať minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroš Žilinka i šéf Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Daniel Lipšic.

26.10.2021 15:53
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico
debata (27)

Zopakoval, že sa bude naďalej stretávať s obhajcami a hovoriť o nespravodlivosti, ktorá sa podľa neho deje nominantom a predstaviteľom Sme­ru.

„Stretával som sa a budem sa stretávať. Budem to robiť tak, aby ma žiadni policajti nemohli sledovať a odpočúvať. Som politik, ktorý má v rámci svojej agendy veľmi jasnú prioritu. Hovorím o nespravodlivosti a nezákonnosti, ktorá sa deje voči nominantom opozície, predstaviteľom Smeru-SD a voči ľuďom, ktorí sú so Smerom-SD spájaní,“ vyhlásil Fico. Dodal, že je jeho povinnosťou stretávať sa s obhajcami a získavať informácie. Ozrejmil, že všetko, čo sa verejnosť dočíta v médiách z prepisov, je to, o čom informuje na tlačových konferenciách. Deklaroval, že nikto z účastníkov stretnutí nespáchal trestný čin.

Video

Pri hlasovaní v utorok po 17.00 h chce Smer požiadať klub hnutia Sme rodina, aby mohli v mene troch klubov zaradiť nový bod tejto schôdze s témou odpočúvanie a sledovanie opozície na Slovensku.

Fico chce o tomto incidente informovať aj Európsku komisiu. Štát ho podľa neho chcel sledovať a vymyslel si príbeh o pytliactve. Celú záležitosť považuje za nezákonnú, no nevidí zmysel v podávaní trestného oznámenia. Privítal, že generálny prokurátor má dať preveriť únik zo spisu, či nejde o trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa alebo marenie spravodlivosti.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka ku kauze chata: Úniky informácií sú neprípustné

Prokuratúra v pondelok informovala, že dozorový prokurátor ÚŠP doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. Následne boli medializované videá, ktoré zobrazujú, ako sa na chate stretávali Fico, obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora Gašpara Marek Para, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a syn Tibora Gašpara Pavol.

Marek Para Čítajte viac Para na chate podával právnu pomoc. Hamran: Sledovanie nariadil súd
Video
27 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza odpočúvania na chate