Očkovanie proti covidu prispelo k smrti exposlanca

Úmrtie bývalého poslanca Národnej rady SR (NR SR) Jaroslava Pašku súviselo s očkovaním proti ochoreniu COVID-19.

26.10.2021 16:07 , aktualizované: 16:31
Jaroslav Paška Foto:
Jaroslav Paška na zábere z mája 2019.
debata (123)

Informoval o tom spravodajský portál TV Joj Noviny.sk s odvolaním sa na Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Ústav údajne prijal v júli hlásenie o Paškovom úmrtí. To následne posúdil a zaslal do európskej databázy EudraVigilance s podozrením na nežiaduce účinky po podaní vakcíny Comirnaty.

Prípad bol uzavretý v piatok 22. októbra s výsledkom, že nemožno vylúčiť, že očkovanie prispelo k rozvoju komplikácií pacienta a jeho následnému úmrtiu. Súvislosť úmrtia s očkovaním preto uzavrel ŠÚKL ako možnú.

Medializované informácie pre agentúru SITA potvrdila aj hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková. „Po uzavretí prípadu ŠÚKL vždy doplní informácie aj do databázy EudraVigilance. O potvrdených úmrtiach v určitom stupni kauzálnej súvislosti s očkovaním informujeme v týždennej štatistike, nasledujúca bude zverejnená vo štvrtok 28. októbra 2021,“ uviedla pre agentúru SITA.

Jaroslav Paška Čítajte viac Zomrel exminister Jaroslav Paška

Jaroslav Paška zomrel vo štvrtok 15. júla. „S neopísateľnou bolesťou v srdciach si vám dovoľujeme oznámiť, že nás navždy opustil náš milovaný manžel, otec, syn a brat Jaroslav Paška“, napísala vtedy rodina.

Paška vstúpil do SNS v roku 1990 a ministrom školstva bol v druhej vláde Vladimíra Mečiara. Poslancom NR SR bol medzi rokmi 1994 – 2009 a opätovne od roku 2016. Od roku 1999 tiež pravidelne pôsobil ako podpredseda alebo prvý podpredseda SNS. V roku 2009 kandidoval do Európskeho parlamentu a stal sa podpredsedom skupiny Európa slobody a demokracie (EFD). V roku 2014 svoj mandát neobhájil.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Paška #koronavírus #očkovanie proti covidu