Súd nepredĺžil väzbu exšéfovi polície Gašparovi. Prokurátor sa odvolal

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a ďalší obvinení v rámci policajnej akcie Očistec majú zostať vo väzbe do 5. novembra. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v utorok zamietol návrh na jej predĺženie. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal voči rozhodnutiu sťažnosť.

26.10.2021 21:09 , aktualizované: 21:47
debata (300)

VIDEO: Advokát Marek Para o nepredĺžení väzby pre obvinených v kauze Očistec.

Video

Predĺženie väzby žiadal aj pre exšéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petra H., niekdajšieho riaditeľa protikorupčnej jednotky Róberta K. aj ďalších bývalých policajných funkcionárov Mariána Z. a Milana M.. „Návrhom, ktoré prokuratúra v tomto štádiu konania predložila sudcovi pre prípravné konanie, nebolo vyhovené. Avšak, využil som opravný prostriedok a podal som sťažnosť voči všetkým výrokom, ktoré sa týkali nevyhovených návrhov. V blízkej dobe bude o nich rozhodovať Najvyšší súd SR,“ uviedol prokurátor ÚŠP Michal Šúrek.

Návrh na predĺženie väzby obsahoval aj prepisy obrazovo-zvukových záznamov, ktoré majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. Následne boli medializované videá s predsedom Smeru Robertom Ficom, exministrom vnútra Robertom Kaliňákom, obhajcom Marekom Parom, podnikateľom Miroslavom Bödörom a synom Tibora G na poľovníckej chate.

„Niektoré návrhy sudca pre prípravné konanie zamietol. Ale nevyhovel návrhu prokurátora na predĺženie väzby, rozhodne teda Najvyšší súd,“ povedal advokát Marek Para.

Tvrdí, že prokurátor predložil viacero argumentov, medzi nimi aj nahrávky, ktoré boli medializované. Ide o nahrávky z poľovníckej chaty, kde sa Para stretol s politikmi Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom zo strany Smer, či ďalšími advokátmi.

„Súd sa tomu venoval. Dnes mal byť podaný návrh na moje disciplinárne konanie. Súd povedal, že ak má niekto niesť zodpovednosť, tak Marek Para a nie jednotliví obvinení,“ povedal Para s tým, že sa bude zodpovedať advokátskej komore.

Pripomenul, že väzba už raz bola predlžovaná a podľa súdu nie sú dôvody na ďalšie predĺženie.

„Návrhom prokuratúry nebolo vyhovené. Podal som sťažnosť voči všetkým návrhom, ktorým nebolo vyhovené. Nerád by som sa vyjadroval k jednotlivým zdôvodneniam. Môžem povedať, že s týmito argumentami sa nestotožňujem,“ povedal prokurátor po rozhodnutí.

VIDEO: Prokurátora prekvapilo, že sú vonku videá z poľovníckej chaty, keď prokuratúra má len prepisy.

Video

„Úrad špeciálnej prokuratúry do týchto chvíľ nedisponuje akýmikoľvek obrazovými a zvukovoobrazovými záznamami,“ povedal dozorový prokurátor s tým, že ho doterajší únik informácií a videí z poˇpovníckej chaty prekvapil. Sudca pre prípravné konanie ŠTS v Banskej Bystrici mal k dispozícii iba prepis nahrávok.

„Nepôjdem do hĺbky. Boli z týchto prepisov možné, až badateľné účelové a koordinované snahy určitých osôb, vrátane obhajcov v tomto trestnom konaní, priamo smerujúce vo vzťahu k procesu konania a najmä kriminalizácii orgánov činných v trestnom konaní,“ dodal prokurátor s tým, že tieto nahrávky môžu byť použité aj v iných trestných veciach.

Pôvodne odposluchy a nahrávky vznikli pri sledovaní pytliakov. V chate, kde sa malo porciovať mäso, však polícia zachytila stretnutia Fica, Kaliňáka so synom Tibora Gašpara, advokátom Parom a nitrianskym oligarchom Miroslavom Bodorom.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a ďalší niekdajší vysokopostavení policajní funkcionári boli zadržaní v rámci minuloročnej akcie NAKA Očistec. V prípade padli obvinenia pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre zločin korupcie. Vo väzbe sú preto, aby nemohli ovplyvňovať svedkov na slobode a pokračovať v trestnej činnosti.

VIDEO: Takto prišiel Tibor Gašpar na súd v Banskej Bystrici.

Video

© Autorské práva vyhradené

300 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #Tibor Gašpar #Akcia Očistec