Európe hrozí ťažká chrípková sezóna v súbehu s kovidom

Vlani sa výskyt chrípky v krajinách EÚ znížil o 99 percent, v tomto roku sú však reštriktívne opatrenia miernejšie. V súbehu s koronavírusom by mohla narobiť Európanom veľké problémy.

27.10.2021 06:15 , aktualizované: 21:15
Pfizer, vakcína, deti Foto:
Škatule s detskými dávkami vakcíny proti covidu od spoločnosti Pfizer
debata (66)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:15 Rumunský Senát v stredu tesne zamietol návrh zákona, v súlade s ktorým by museli mať tzv. covidpasy zdravotníci, zamestnanci verejného sektora aj pracovníci veľkých súkromných firiem. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že návrh ešte môže do hry vrátiť dolná komora parlamentu.

Návrhu zákona, ktorý predstavili centristickí poslanci v snahe zvýšiť zaočkovanosť v krajine, chýbali na schválenie v hornej komore rumunského parlamentu len dva hlasy.

Rumunsko je v rámci EÚ krajinou s druhou najnižšou mierou vakcinácie. Zároveň pritom aktuálne čelí veľkému nárastu prípadov nákazy novým koronavírusom, ktorý sa momentálne šíri v krajinách strednej a východnej Európy.

Ak by bol návrh zákona v parlamente prijatý, museli by sa zdravotníci aj zamestnanci zmienených firiem preukazovať potvrdením o tom, že sú buď zaočkovaní proti covidu, alebo toto ochorenie prekonali, alebo boli nedávno negatívne testovaní na koronavírus. V prípade nedodržiavania by zamestnávateľom hrozila pokuta a zamestnancom 30-dňová práceneschopnosť či dokonca prepustenie z práce.

18:40 Nové predpisy v súvislosti s pandémiou koronavírusu, ktoré v Rakúsku vstúpia do platnosti od novembra, tento rok umožnia v tejto krajine aj konanie tradičných viedenských vianočných trhov. Pravidlá sú podľa rakúskeho ministerstva zdravotníctva prispôsobené tak, že nebude potrebné žiadne oplotenie. Viedenské vianočné trhy spravidla začínajú v polovici novembra.

Rakúska metropola v súčasnosti s prevádzkovateľmi vianočných trhov spolupracuje na jednotnom koncepte prevencie, ktorý by bol základom pre všetky takéto podujatia, uvádza sa vo vyhlásení štátneho radcu pre zdravotníctvo Petra Hackera. Zo súčasného pohľadu nebude nevyhnutné na nadchádzajúcich trhoch dodržiavať pravidlo 2G – teda vstup povolený len osobám zaočkovaným proti koronavírusu alebo zotaveným z ochorenia – a povinnosť nosenia rúška, závisí to však od epidemiologickej situácie.

Mesto Viedeň ráta s tým, že vzhľadom na odlišnú štruktúru viedenských vianočných trhov budú aj rozdielne implementačné koncepty v súvislosti s opatreniami. V tejto súvislosti by bola podľa neho zmysluplná kontrola vstupu prostredníctvom náramkov. Mesto zdôraznilo, že sa vo Viedni oplatilo už skôr pristúpiť k prísnejším opatreniam v súvislosti s pandémiou. Cieľom týchto opatrení nie je obťažovanie ľudí, ale vytvorenie rámcových podmienok, ktoré umožnia vrátiť sa do normálneho života do najväčšej možnej miery. (apa, tasr)

17:45 Farmaceutická spoločnosť Merck súhlasila s tým, že umožní aj ďalším firmám vyrábať jej liek proti covidu. V stredu o tom informovala medzinárodná organizácia Medicines Patent Pool (MPP) podporovaná Organizáciou Spojených národov. Cieľom je zvýšiť dostupnosť liekov v chudobných krajinách.

Dohoda umožní organizácii MPP poskytovať licencie firmám, ktoré budú môcť vyrábať perorálne antivirotikum molnupiravir. Poplatky za licenciu nebudú platiť dovtedy, kým bude Svetová zdravotnícka organizácia považovať šírenie nového koronavírusu za pandémiu.

zväčšiť Liečivo molnupiravir od farmaceutickej... Foto: Merck & Co. via AP
Merck / Molnupiravir / Liečivo molnupiravir od farmaceutickej spoločnosti Merck

Merck už medzičasom požiadal o schválenie lieku v Spojených štátoch aj Európskej únii. Európska agentúra pre lieky začala posudzovať toto perorálne antivirotikum v pondelok. Tabletky molnupiravir by mohli ľudia užívať aj v domácom liečení na zmiernenie symptómov a urýchlenie zotavenia sa z covidu. Tento liek by mohol byť prelomový v boji proti pandémii, prevencia v podobe očkovania bude však podľa agentúry AP naďalej dôležitá. (ap, tasr)

16:57 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský je otvorený diskusii o zmenách covid automatu a uvoľneniu opatrení pre očkovaných, ale až po sviatkoch a s prihliadaním na aktuálnu epidemiologickú situáciu.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík navrhol tri výhody pre očkovaných. Lengvarský je otvorený diskusii, ale až po sviatkoch

16:57 V pobaltských štátoch pokračuje masívne šírenie koronavírusu napriek prísnym protipandemickým opatreniam. V Lotyšsku aj Estónsku zaznamenali za predchádzajúci deň najvyššie počty novonakazených od začiatku pandémie. V Lotyšsku to bolo približne 3 200 prípadov a v Estónsku niečo cez 2-tisíc prípadov.

Počas uplynulých dvoch týždňov zaregistrovali v Lotyšsku 1 737 prípadov na 100-tisíc obyvateľov, v Estónsku 1 408 a v Litve 1 365 prípadov. Tieto čísla sú v súčasnosti najvyššie v Európe, uvádza Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb.

V Lotyšsku platí do polovice novembra lockdown s výraznými obmedzeniami bežného života a s nočným zákazom vychádzania. V Estónsku platí vo viacerých oblastiach od začiatku tohto týždňa povinnosť preukazovať sa očkovaním alebo zotavením sa z covidu, pričom sprísnili aj režim nosenia rúšok.

Lotyšsko v súvislosti s rastúcim počtom pacientov v nemocniciach požiadalo o medzinárodnú pomoc. Príčinou prudkého šírenia vírusu je nízka zaočkovanosť – v Lotyšsku a Estónsku je zaočkovaná niečo viac ako polovica obyvateľstva, v Litve 60 percent. (dpa, tasr)

16:51 Pápež František sa v stredu nechal zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu, oznámil Vatikán. Prvé dve dávky vakcíny dostal 84-ročný pápež 13. januára a 3. februára. Nechať sa zaočkovať proti covidu je jeho „morálna povinnosť“, zdôraznil nedávno pápež opakovane.

Vatikán v súčasnosti podáva tretiu, podpornú dávku vakcíny pre ľudí staršej vekovej kategórie a obyvateľov so zdravotnými problémami a riadi sa vzorom očkovacej politiky Talianska. Taliansko chce od januára budúceho roka ponúknuť tretiu dávku vakcíny pre celé obyvateľstvo.

Do konca roka plánujú v krajine treťou dávkou zaočkovať ohrozené skupiny obyvateľstva bez ohľadu na ich vek a osoby vo veku nad 60 rokov. Tretia dávka bude na podanie ponúknutá pod podmienkou, že od podania prvého vakcinačného cyklu prebehlo najmenej šesť mesiacov. (apa, tasr)

15:59 Po Viedni, Salzbursku a Hornom Rakúsku oznámila v stredu s účinnosťou od 8. novembra výrazné sprísňovanie protipandemických opatrení i spolková krajina Štajersko. Podobne ako v rakúskej metropole bude aj v Štajersku v baroch, nočných kluboch či na zhromaždeniach (vnútorných i vonkajších) s účasťou viac ako 500 ľudí platiť pravidlo 2G.

Znamená to, že prístup tam majú iba zaočkovaní a osoby vyliečené z covidu. Povinné je tiež nosenie respirátorov typu FFP2 pre zákazníkov v obchodoch a na kultúrnych podujatiach a náboženských zhromaždeniach.

Pre zamestnancov a návštevníkov nemocníc, sanatórií a ošetrovateľských domovov, ktorí nie sú očkovaní alebo neprekonali covid, platí povinnosť preukázať sa PCR testom. To isté sa vzťahuje i na personál ordinácií.

„Hlásim sa k fázovému plánu (opatrení) spolkovej vlády. Je to však reakčný, a nie akčný plán. My chceme teraz sprísňovať, aby sa to ešte viac nezhoršilo, aby nestúpalo počet obsadených lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii štajerský hajtman Hermann Schützenhöfer.

Už pred týždňom nariadil nosenie respirátorov vo všetkých obchodoch i šéf vlády v Salzbursku Wilfried Haslauer, v pondelok večer o tom s účinnosťou od piatka rozhodol aj hornorakúsky hajtman Thomas Stelzer, pričom vo Viedni zaviedol sprísnené pravidlá už začiatkom októbra tamojší starosta Michael Ludwig, pripomína denník Kurier.

Na spolkovej úrovni platia v súčasnosti odlišné pravidlá – respirátory sú pre všetkých nevyhnutné len v obchodoch každodennej potreby (ako napríklad v potravinách) či v lekárňach. V ostatných obchodoch sú povinné len pre tých, čo nie sú kompletne zaočkovaní. Aj tieto celorakúske pravidlá sa však menia od 1. novembra: kto nebude mať potvrdenie o očkovaní, negatívnom teste či uzdravení sa z covidu, bude musieť nosiť respirátor vo všetkých obchodoch bez rozdielu. (apa, tasr)

15:53 Neznámi páchatelia ukradli počítačové kódy, ktoré sa používajú na udeľovanie covidpasov platných v Európskej únii. V dôsledku toho sa na internet dostali počítačové programy, pomocou ktorých je možné vytvoriť falošné covidpasy. Indície zatiaľ smerujú do Francúzska a Poľska, informovala v stredu talianska agentúra ANSA s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s prípadom.

Podľa týchto zdrojov už úrady rozhodli o zrušení platnosti všetkých covidpasov, pri ktorých boli použité ukradnuté kódy. Avšak zatiaľ nie je jasné celkové množstvo ukradnutých kódov. Európska únia medzitým zvolala sériu stretnutí odborníkov, ktorí majú analyzovať situáciu.

Na internete sa objavili dva covidpasy s platnými QR kódmi na meno Adolf Hitler zhotovené na základe ukradnutých počítačových kódov, informuje taliansky web zerozone.it. Na jednom z nich figuruje dátum narodenia 1. januára 1900 a údajne ho vystavili vo Francúzsku 25. októbra. Druhý covidpas s dátumom narodenia 1. januára 1930 vraj pochádza z Poľska.

Ako pre agentúru ANSA uviedol špecialista na počítačovú bezpečnosť z Polytechnickej univerzity v Miláne Stefano Zanero, „i keď tieto prípady poukazujú na Francúzsko a Poľsko, nevieme posúdiť rozsah tohto fenoménu, keďže každý štát si chráni svoje kódy, a tiež ani to, kedy boli kódy ukradnuté – čo mohlo byť aj pred niekoľkými mesiacmi“. (zerozone.it, ansa, tasr)

15:45 Britská vláda do veľkej miery premrhala obrovskú finančnú sumu (v prepočte 44 miliárd eur) vynaloženú na program testovania a trasovania kontaktov, pomocou ktorého chcela, avšak nedokázala kontrolovať šírenie covidu. Vyplýva to zo záverov správy britských poslancov, ktorá bola zverejnená v stredu.

Vláda aj šéfka zmieneného programu Dido Hardingová prejavili „prílišné nadšenie“ a dôveru voči systému testovania a trasovania, uviedla Meg Hillierová z opozičnej Labouristickej strany, ktorá je predsedníčkou výboru pre verejné financie v Dolnej snemovni britského parlamentu. V rozhovore pre stanicu BBC však dodala, že program nedokázal naplniť svoje ambície napriek tomu, že doň investovali obrovské prostriedky.

„Toto je jedna z našich najväčších obáv, je to skoro ako keby bol daňový poplatník akýmsi bankomatom. Nedostatočné ohľady na financie daňových poplatníkov nás ako výbor skutočne znepokojuje,“ dodala.

Británia sa po vlaňajšom vypuknutí pandémie pokúsila od základu vybudovať masívny program zameraný na testovanie ľudí a trasovanie kontaktov nakazených. Zakrátko však zažila prudký nárast infikovaných, pričom v súčasnosti má spomedzi európskych krajín druhý najvyšší počet úmrtí súvisiacich s covidom. V tomto smere ju predstihuje len Rusko.

V správe britských poslancov sa uvádza, že Hardingová a britská vláda sa v programe príliš spoliehali na drahých externých dodávateľov namiesto už existujúcich sietí britskej Národnej zdravotníckej služby. V správe sa tiež uvádza, že úroveň služieb poskytovaných v rámci programu kolísala, pričom k testom sa dostala len „malá skupina ľudí, ktorí vykazovali príznaky ochorenia Covid-19“.

Poslanci celkovo dospeli k záveru, že program „nedosiahol svoj hlavný cieľ“, a to prelomiť tzv. reťazce šírenia covidu a umožniť obyvateľom krajiny, aby sa vrátili k „normálnejšiemu spôsobu života“.

Vláda svoj program testovania a trasovania naopak obhajuje a tvrdí, že v Británii má v súčasnosti prístup k testom viac ľudí, než v ktorejkoľvek inej európskej krajine. Jenny Harriesová, šéfka Britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť, uviedla, že program pomáha každý deň Británii zachraňovať životy, a to tak, že likviduje reťazce nákazy a odhaľuje jej ohniská. (afp, tasr, bbc.com)

13:55 Trojica politických strán, ktoré v Nemecku rokujú o zostavení novej vlády, sa v stredu zhodla, že núdzový stav súvisiaci s pandémiou nového koronavírusu, platný na celom území krajiny do 25. novembra, sa už predlžovať nebude. Na tlačovej konferencii v Berlíne to oznámili predstavitelia sociálnych demokratov (SPD), Zelených a Slobodnej demokratickej strany (FDP).

„Vážne nebezpečenstvo pre verejné zdravie v celej (Nemeckej) spolkovej republike, ktoré je podľa zákona o ochrane pred infekciami predpokladom pre vyhlásenie stavu epidémie na celoštátnej úrovni, z nášho pohľadu dozaista už nepretrváva,“ povedal podpredseda frakcie SPD Dirk Wiese.

„Napriek stúpajúcim počtom nakazených a hospitalizovaných sa situácia javí inak, ako ešte pred niekoľkými mesiacmi. Dôvodom je predovšetkým stúpajúca ochrana obyvateľstva prostredníctvom očkovania, dodal Wiese. "Zatváranie škôl, lockdowny a zákazy vychádzania už jednoznačne nebudú a v aktuálnej situácii sú neprimerané,“ zdôraznil.

Šéfka frakcie Zelených Katrin Göringová-Eckardtová priblížila, že i po uplynutí stavu núdze budú počas prechodnej fázy do 20. marca budúceho roku platiť niektoré protipandemické opatrenia i naďalej. Jednotlivým spolkovým krajinám to umožní zavádzať určité opatrenia vrátane povinnosti nosiť rúška alebo pravidiel prístupu do niektorých oblastí len pre očkovaných, uzdravených z covidu alebo ľudí s negatívnym výsledkom testu.

Marco Buschmann z frakcie FDP uviedol, že počas jesene a zimy dostane 16 spolkových krajín Nemecka k dispozícii „prehľadný katalóg opatrení, ktoré predstavujú menej intenzívne zásahy“. Göringová-Eckardtová okrem iného poznamenala, že do budúcnosti neplánujú zaviesť povinnú prácu z domu. Vzhľadom na možnosti dať sa zaočkovať, ako aj mieru zaočkovanosti to totiž nepovažujú za nevyhnutné. Budúci koaliční partneri chcú tiež dosiahnuť, aby sa dalo proti covidu zaočkovať ešte viac ľudí.

Stav epidémie je základom pre nariadenia a centrálne opatrenia v súvislosti s pandémiou v Nemecku. Spolkový snem (Bundestag) ho vyhlásil po prvý raz v marci 2020 a následne ho viackrát predĺžil – naposledy koncom augusta. Ak tento výnimočný stav nie je po troch mesiacoch predĺžený, jeho platnosť automaticky vyprší. Jeho ukončenie ku koncu novembra navrhol predtým i dosluhujúci spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn. (dpa, tasr)

13:19 Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka by sa malo zohľadňovať, kto je a kto nie je zaočkovaný. Predstavil tiež tri opatrenia, ktoré chce jeho strana SaS v súvislosti s nastavením epidemických opatrení presadiť a ktoré by mali priniesť zaočkovaným viac slobody aj v čiernych okresoch. „Chceme, aby ľudia vnímali očkovanie ako vstupenku na slobodu,” uviedol Sulík.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík navrhol tri výhody pre očkovaných. Lengvarský je otvorený diskusii, ale až po sviatkoch

12:14 V Maďarsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 3125 nákazy novým koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od apríla. V súvislosti s covidom pribudlo za posledný deň aj 36 úmrtí. Maďarsko v posledných týždňoch evidovalo stabilný nárast počtu nakazených.

V porovnaní s údajmi z minulej stredy sa počet nových prípadov takmer zdvojnásobil. Denný nárast novoinfikovaných je však nižší v porovnaní s inými krajinami strednej a východnej Európy.

V Maďarsku zomrelo od začiatku pandémie v súvislosti s covidom 30 647 ľudí. Zaočkovaných proti tejto chorobe je tam už takmer šesť miliónov ľudí. Z nich vyše 5,7 milióna dostalo dve dávky vakcíny a 1,1 milióna aj tretiu dávku.

V súčasnosti v Maďarsku neplatia prísne protipandemické opatrenia. Premiér Viktor Orbán v uplynulých týždňoch viackrát vyhlásil, že pandemickú situáciu neriešia rúška, ale iba očkovanie proti covidu. Nosenie rúšok nie je v povinné od 3. júla – s výnimkou zdravotníckych zariadení.

Hlavný infektológ Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik však v utorok pre verejnoprávnu televíziu uviedol, že ak sa počet infikovaných zvýši, opätovné zavedenie niektorých opatrení bude nevyhnutné. (reuters, tasr, koronavirus.gov­.hu)

11:37 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín vyše 4 200 prípadov nákazy novým koronavírusom – naposledy bola štvortisícová hranica počtu novoinfikovaných v tejto krajine prekročená pred 11 mesiacmi. Rakúske ministerstvo zdravotníctva hlásilo v stredu 4 261 novoinfi­kovaných, čo je výrazne viac ako priemer za predošlých sedem dní (3 584 nových prípadov). Vyše 4-tisícnakazených (4 047) evidovali v Rakúsku naposledy vlani 29. novembra.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je v Rakúsku 250 pacientov s covidom. V nemocniciach je s ochorením hospitalizovaných 1 257 ľudí, čo je o 89 viac ako v utorok. Za posledný deň pribudlo i desať obetí, čím doterajší počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom stúpol na 11 289. Sedemdňová incidencia, teda počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov, sa zvýšila z utorkovej hodnoty 247,9 na 280,9. V celom Rakúsku evidujú aktuálne 35 070 potvrdených aktívnych prípadov covidu. (apa, tasr)

11:29 Brazílsky senátny výbor v utorok hlasovaním odsúhlasil usvedčujúcu správu, ktorá odporúča podať obvinenie na prezidenta Jaira Bolsonara – okrem iného zo zločinov proti ľudskosti – v súvislosti s kontroverzným vládnym riešením koronavírusovej pandémie v krajine. Text preukaznej správy podporilo sedem z 11 členov daného grémia. Znenie tohto dokumentu senátori predstavili minulý týždeň po šesťmesačnom vyšetrovaní, pričom v ňom tiež odporučili obviniť 77 ďalších osôb vrátane niekoľkých ministrov a troch z Bolsonarových de­tí.

Správa taktiež vyzýva brazílsky najvyšší súd, aby zablokoval prezidentov prístup k účtom na sociálnych sieťach Twitter, Facebook a Instagram z dôvodu, že Bolsonaro na nich propaguje nepravdivé informácie o covide a očkovacích látkach.

Spoločnosť Google v júli odstránila zo svojej platformy YouTube Bolsonarove videá, v ktorých odporúčal na liečenie covidu preparáty hydroxychlorochín a ivermektín, pričom výskumy dokázali, že tieto liečivá proti covidu neúčinkujú.

Mnohí odborníci kritizujú Bolsonara aj za to, že vystupoval proti zavedeniu lockdownu v Brazílii, odmieta na verejnosti nosiť rúško a dôrazne vyhlasuje, že nie je zaočkovaný. V Brazílii pripravil pritom covid o život už vyše 600-tisíc ľudí. Po USA ide o druhú najviac zasiahnutú krajinu na svete. (afp, tasr)

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro Foto: SITA/AP, Eraldo Peres
Jair Bolsonaro Brazílsky prezident Jair Bolsonaro

10:03 Za utorok na Slovensku pribudlo 4 746 potvrdených nákaz koronavírusom. Laboratóriá vykonali 19 658 PCR testov, pozitivita tak dosiahla viac ako 24 percent. Ide o najvyšší počet zachytených prípadov od 5. januára tohto roka, keď ich pribudlo 4 959.

Michalovce Covid Cierny okres Čítajte viac Pribudlo najviac nakazených od januára, nemocnice sa ďalej plnia

9:55 Laboratóriá v Česku počas utorka zaznamenali 6 274 prípadov koronavírusu.In­formuje o tom oficiálna stránka českého ministerstva zdravotníctva. Ešte minulý utorok denný prírastok nových infekcií predstavoval 3 246 prípadov. Vtedy to bolo dvojnásobne viac ako týždeň predtým a najviac od 20. apríla tohto roka.

V Česku tak pokračuje prudký nárast šírenia infekcie, čo predpovedali i epidemiológovia. Až 72 percent nových prípadov nákazy covidom tvoria neočkovaní ľudia. Nemocnice hlásia 1 146 hospita­lizovaných pacientov s covidom (pribudlo 35), 166 z nich je v ťažkom stave, vyplýva z údajov Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky.

Najhoršia situácia je v okresoch Ostrava-mesto, České Budějovice, Prostějov či Brno. Skokovo stúpla i hodnota sedemdňovej incidencie nákazy – z 217 na 246 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. (novinky.cz, idnes.cz, mzcr.cz, tasr)

9:00 Od pondelka 1. novembra bude na základe Covid automatu v oranžovej farbe ostražitosti už len osem okresov. V červenom prvom stupni ohrozenia sa ocitne rovnako osem okresov, v bordovom druhom stupni ohrozenia bude 39 okresov a nariadeniami tretieho stupňa ohrozenia sa bude riadiť 24 okresov. V zelenej farbe monitoringu nie je žiadny okres. Novú mapu okresov schválil v stredu vládny kabinet.

covid automat Čítajte viac Od pondelka bude v čiernej farbe až 24 okresov. Oranžových zostáva len osem

7:54 Austrálska vláda potvrdila, že na budúci týždeň zruší zákaz, ktorý zabraňoval občanom krajiny vycestovať do zahraničia bez povolenia. Austrálčania znášali 19 mesiacov jedny z najprísnejších obmedzení pohybu na svete, ktoré mali za cieľ vyhnúť sa covidovej epidémii. Od 1. novembra už ľudia nebudú potrebovať výnimky na opustenie krajiny, ak budú plne zaočkovaní.

Tieto výhody sa budú vzťahovať na samotných Austrálčanov, ale čoskoro sa zmiernia aj niektoré pravidlá pre cudzincov, tvrdí vláda. „Pred koncom roka očakávame prijatie plne zaočkovaných kvalifikovaných pracovníkov a zahraničných študentov,“ vyhlásila ministerka vnútra Karen Andrewsová. Avizované zmeny sa stretli s potešením Austrálčanov a ďalších ľudí na celom svete. Mnohí strávili dlhý čas odlúčení od svojich blízkych. (bbc.com, tasr)

6:15 Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) v utorok vydalo varovanie pred hrozbou závažnej chrípkovej sezóny. Hoci šírenie chrípkového vírusu je v štátoch Európskej únie stále nízke, v Chorvátsku bol zaznamenaný typ A chrípkového vírusu, ktorý patrí k tým, ktoré už častejšie spôsobujú chrípkové epidémie. ECDC sa tiež obáva súbehu epidémií chrípky a nového koronavírusu.

„Skoré zachytenie typu A naznačuje, že nadchádzajúca chrípková sezóna by mohla byť vážna, teraz však nikto nedokáže s presnosťou povedať, ako bude chrípková sezóna vyzerať,“ uviedol šéf ECDC Pasi Penttinen. Chrípka môže spôsobiť závažné zdravotné komplikácie hlavne u seniorov a ľudí s oslabenou imunitou. ECDC preto vyzýva na očkovanie týchto skupín ľudí a zdravotníkov.

Odborníci sa obávajú súbehu epidémií chrípky a covidu, ktoré by mohli výrazne skomplikovať chod zdravotníckych zariadení. Podobné obavy panovali aj vlani na jeseň. Výskyt chrípky sa však vlani znížil v únijných krajinách o 99 percent v porovnaní s inými rokmi.

poliklinika, ambulancie, Kramáre, lekáreň Čítajte viac Hrozí mix korony a chrípky, nevieme ich rozoznať. Protichrípková imunita sa vytratila

Podľa odborníkov šíreniu chrípkového vírusu zabránili opatrenia proti covidu, ako zákazy združovania väčšieho počtu ľudí či povinnosť nosiť rúška a respirátory. Tento rok na jeseň sú však opatrenia v porovnaní s minulým rokom v mnohých krajinách miernejšie. Podľa ECDC sa každoročne chrípkou nakazí zhruba pätina obyvateľstva a každý štvrtý nakazený má priebeh choroby s príznakmi.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus