Kočner sa posťažoval na väzbu. Tóth dostal za výpovede proti mne 750-tisíc eur, tvrdí

Pred predsedom senátu Okresného súdu (OS) Bratislava I Marekom Filom pokračovalo hlavné pojednávanie s Marianom Kočnerom v kauze takzvaných motákov. V stredu vypovedal nielen Kočner, ale aj advokát Andrej Šabík. Sudca pojednávanie odročil na 2. decembra s tým, že procesné strany si majú pripraviť záverečné reči, čo naznačuje, že bude vynesený rozsudok.

27.10.2021 09:47 , aktualizované: 12:45
kočner Foto: ,
Marian Kočner prichádza na pojednávanie v kauze takzvaných motákov 27. októbra 2021 v Bratislave.
debata (24)

Kočner sa mal dopustiť zločinu krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy, keď prostredníctvom advokáta Andreja Šabíka posielal v roku 2018 motáky.

Zakázané správy z kolúznej z Ústavu na výkon väzby v Bratislave boli adresované exsiskárovi Petrovi Tóthovi, obhajcovi Marekovi Parovi a ďalšej osobe.

Predseda senátu OS Bratislava I pokračoval v hlavnom pojednávaní, ktoré sa naposledy konalo 11. augusta a oboznamovali sa s listinnými dôkazmi a obrazovým záznamom a znaleckým posudkom.

Video

Súd v stredu pristúpil aj k výpovedi samotného Kočnera, ktorý na tomto pojednávaní ešte nevypovedal. Kočner začal opisom podmienok vo výkone väzby. Tie nazval vysoko neštandardnými.

„To ako som bol kontrolovaný sa v histórii Slovenska podľa príslušníkov ZVJS ešte nikdy nestalo a ani už nestane. Prekontrolovali mi každý centimeter oblečenia, bol som zoblečený donaha, kontrolovali mi aj ústnu dutinu, okuliare aj všetky poznámky," priblížil Kočner.

„Po odchode námatkovo prebiehala opäť osobná prehliadka ale vždy aj kontrola spisu a poznámok,“ popísal.

750-tisíc pre Tótha

Ďalej sa venoval kľúčovému svedkovi Petrovi Tóthovi, ktorý podľa obžalovaného proti nemu začal vypovedať pre peniaze. Tvrdí, že takto už mal dostať viac ako 750-tisíc eur.

Kočner sa opäť vrátil k celej kauze zmeniek televízie Markíza, za ktorých falšovanie je už právoplatne odsúdený.

VIDEO: Kočner: Tóth dostal za výpovede proti mne 750-tisíc eur.
Video

Naďalej trvá na tom, že zmenky neboli falošné a ešte v Kočnerom deklarovanom čase vzniku okolo roku 2000 mala o ich existencii vedieť SIS.

„Mojou obrovskou chybou bolo, že mi bolo Tótha ľúto a nechal som sa nahovoriť do kauzy Lipšicove stádo, ktorú vymyslel Tóth, dal ju na internet a ja hlupák som to potom komunikoval,“ povedal Kočner.

„Jediné o čom sme sa s Tóthom bavili bolo, či sa viem dostať k nejakým záznamom o kauze Markíza, ktoré by potvrdili existenciu zmeniek,“ tvrdí. Neskôr sa ale podľa vlastných slov dozvedel, že SIS žiadne záznamy nikdy nevydáva.

Tóth bol podľa Kočnera ako príslušník SIS školený v klamstve. "Podľa všetkých výpovedi Tótha v rôznych konaniach by si aj psychológ všimol, že Tóth klame.

Kočnerova výpoveď bolo pomerne krátka. Po nej nasledoval priestor na otázky pre prokurátora.

Ešte pred Kočnerom vypovedal jeho obchodnoprávny advokát Andrej Šabík. „So svedkom Petrom Tóthom som sa stretol štyri alebo päť krát v živote a nikdy som mu neodovzdával ani od neho neprijímali žiadne dokumenty s výnimkou korporátnych dokumentov, lebo sa mal stať štatutárnym zástupcom,“ uviedol.

Kočnera navštevoval aj vo väzbe. „Pokiaľ bol v Bratislave, možno štyrikrát do týždňa,“ uviedol svedok.

„Myslím si, že nie,“ odpovedal na otázku, či sa niekedy stretol s Tóthom bezprostredne po návšteve Kočnera vo väzbe.

„Mená Osuský alebo Mitro nepoznám ani ani v spisoch som nenašiel ich mená,“ povedal. Podľa Tótha chcel Kočner týchto dvoch bývalých príslušníkov SIS použiť ako svedkov, ktorý by potvrdili existenciu miliónových zmeniek dávno predtým, ako ich Kočner sfalšoval.

Tóth priznal, ďalší nie

Ako dodnes posledný svedok vypovedal v auguste Kočnerov ďalší obhajca Marek Para, a to s vylúčením verejnosti. Vysvetlil, že jeho klient aj v iných prípadoch – Marian Kočner ho zbavil mlčanlivosti. Po opustení súdnej miestnosti nepovedal nič ani médiám. Ešte predtým vypovedal Tóth, Šabík a Kočnerovi blízky podnikateľ Jozef Dučák.

Súd termíny pojednávaní vytýčil na svojom verejnom zasadnutí 23. júna, keď predbežne prerokoval obžalobu.

OS Bratislava I vtedy rozhodol, že sa bude obžaloba posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy.

Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu.

kočner Čítajte viac Znalec potvrdil, že motáky písal Kočner. Pojednávanie odročili na október

Bývalý námestník kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Tóth na súde priznal, že dostával cez advokáta Šabíka motáky od Kočnera.

Motákov bolo podľa jeho slov veľmi veľa, Tóth ich odovzdal orgánom činným v trestnom konaní.

Druhý svedok v procese a Kočnerov dlhoročný spolupracovník a spoločník v podnikaní Jozef Dučák sa Kočnera zastal.

„Nemám o tom žiadnu vedomosť,“ povedal na úvod o motákoch.

Ďalšie obvinenia a obžaloby

Kočner je od začiatku tohto roka právoplatne odsúdený na 19 rokov odňatia slobody za falšovanie zmeniek TV Markíza spolu s exriaditeľom televízie Pavlom Ruskom.

V kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ho súd v septembri 2020 Pezinku oslobodil. Najvyšší súd ale 15. júna rozhodol, že vecou sa bude opätovne zaoberať Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Koncom júna Kočnera ako ďalšiu osobu obvinili v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Kočnerove motáky