Epidemiologická situácia sa opäť zhoršila, Heger vyzval k očkovaniu

Epidemiologická situácia na Slovensku sa opäť mierne zhoršila. Od pondelka 1. novembra bude čiernych až 24 okresov. V bordovej fáze ich bude 39 okresov a osem okresov sa sfarbí na červeno. Osem ich bude oranžových.

27.10.2021 10:29 , aktualizované: 11:39
debata (29)

Denne pribudne 3646 prípadov koronavírusu. Vzrástol aj počet hospitalizovaných z 891 na 1223 pacientov. Na umelej pľúcnej ventilácii je aktuálne 129 pacientov. V stredu o tom po rokovaní vlády informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

VIDEO: Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský k aktuálnej epidemiologickej situácii.
Video

Zelený nebude od budúceho týždňa žiaden okres. Pribúda 10 000 zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti COVID-19 týždenne. Stále však nie je približne 180 000 ľudí vo veku nad 70 rokov zaočkovaných. Väčšina pacientov v nemocniciach, konkrétne 79 percent, nie je vôbec alebo nie úplne zaočkovaných. Celkovo je reprofilizovaných 32 percent lôžok.

„Čo je mierne optimistická správa, že počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii sa stále drží na hodnote 120 až 130 ľudí posledných pár dní. Verím, že to, čo je kritické, čiže starostlivosť o pacientov na umelej pľúcnej ventilácii, bude stále na nižších číslach tak, ako je teraz,“ povedal.

Najviac pozitívne testovaných je v kategórii detí a tiež ľudí vo veku od 35 do 50 rokov.

66-tisíc zaočkovaných treťou dávkou

Lengvarský tiež uviedol, že od 19. do 26. októbra podali tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v 66 304 p­rípadoch. V čakárni na túto dávku vakcíny je v súčasnosti 8 822 osôb. Očkuje sa v 98 miestach, z nich sedem je veľkokapacitných očkovacích centier, 16 polikliník a 75 nemocníc.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Pri očkovaní treťou dávkou chce rezort zdravotníctva uprednostniť vyššie ročníky. Lengvarský povedal, že chcú poznať záujem ľudí, čo ministerstvu pomôže kapacitne sa pripraviť na očkovanie treťou dávkou nižších ročníkov. Systém by mal byť podľa šéfa rezortu zdravotníctva nastavený tak, aby sa všetci záujemcovia mohli zaočkovať čím skôr.

Výjazdové tímy vyšli 16-krát do ohnísk spolu s intervenčným tímom Ministerstva zdravotníctva SR. Vypomáha aj 142 profesionálnych vojakov, z nich 91 je v nemocniciach a 51 je v regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzval ľudí nad 50 rokov na očkovanie proti COVID-19. Nezaočkovaní ľudia končia v nemocniciach najviac a očkovanie je preukázateľne najväčšia ochrana pred nakazením, poukázal.

Bratislava nebude čierna nikdy

„Okres sa farbí na základe infikovaných občanov žijúcich v danom okrese. Nezafarbí sa na červeno alebo na bordovo na základe toho, čo robíme my v Bratislave, ale koľko pozitívnych je v okrese,“ poznamenal Heger s tým, že ak sa zaočkuje pár desiatok ľudí, môžu zabrániť tomu, aby sa ich okres zafarbil načierno. Ako príklad uviedol Bratislavu, kde je vysoká zaočkovanosť, a tak sa nikdy nedostane do čiernej farby, kde sú najprísnejšie pravidlá.

Dodržiavanie pravidiel v okresoch zo strany obyvateľov je podľa predsedu vlády kľúčové. Situáciu prirovnal ku križovatke, kde na každom semafore nemôže byť policajt, pretože dodržiavanie pravidiel je o zodpovednosti každého človeka. „Keď prejdete na červenú, riskujete, že ten, kto má zelenú, vás veľmi škaredo napáli a môžete skončiť v nemocnici. Je to veľmi podobné s covidom,“ poznamenal Heger.

Zároveň uviedol, že v súvislosti so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou sa vláda zatiaľ nezaoberá príspevkom pre podnikateľov na nájomné. Nerokuje sa ani o núdzovom stave, momentálne je to podľa Hegera „mimo mísu“.

Michalovce Covid Cierny okres Čítajte viac Pribudlo najviac nakazených od januára, nemocnice sa ďalej plnia

90 % žiakov sa vzdeláva prezenčne

Aktuálne sa v školách prezenčne vzdeláva 90 percent žiakov, dištančným spôsobom desať percent školákov. Po rokovaní vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).

"Z týchto desiatich percent sa deväť percent vzdeláva online, zvyšné percento prostredníctvom pracovných listov či telefonicky,“ priblížil.

Minister takisto informoval, že počas minulého týždeň sa zrealizovalo rekordných viac ako 300 000 antigé­nových (Ag) samotestov, dosiahnutá pozitivita bola na úrovni 0,9 percenta. "Momentálne je pozitívnych na ochorenie COVID-19 1,4 percenta zamestnancov škôl, 0,7 percenta školákov,“ dodal. Distribúcia Ag samotestov bude pokračovať naďalej do konca kalendárneho roka.

Gröhling vyjadril potešenie, že školy naďalej nie sú ohniskom šírenia infekcie, zdôraznil, že stále ostávajú otvorené. „Aj keď máme čierne okresy, školy ostávajú otvorené, prerušuje sa iba vyučovanie v jednotlivých triedach," upozornil.

Minister sa takisto vyjadril k odmietavému postoju vysokých škôl k plánovanej reforme a predloženému návrhu rezortu. Zdôraznil, že po roku a pol diskusie o zámere a filozofii, kam je potrebné vysoké školy posunúť, je čas na realizáciu konkrétnych krokov. „Je tu pripomienkové konanie a trojtýždňová lehota, počas ktorej možno predložiť konkrétne výhrady ku konkrétnym bodom, nie je možné, aby po roku a pol niekto povedal len to, že to odmieta ako celok, ale nepovie, čo konkrétne a ako si predstavuje inak,“ dodal Gröhling.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus