Čaputová si pri kauze odpočúvania na chate počká na vyšetrovanie

V prípade uniknutých medializovaných videí z poľovníckej chaty si treba počkať na výsledok vyšetrovania. V stredu to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

27.10.2021 13:12
debata (34)

Zároveň rešpektuje rozhodnutie sudcu o nepredĺžení väzby bývalému policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi a ďalším obvineným v prípade policajnej akcie Očistec.

Eduard Burda Čítajte viac Dekan Burda: Z poľovníckej chaty sme ešte dôkaz o zločine nepočuli

„Musíme si počkať na výsledky vyšetrovania a ďalší postup v tejto veci, aby som mohla k tomu zaujať komplexný postoj,“ skonštatovala Čaputová. Poznamenala, že je zatiaľ známe iba konštatovanie prokuratúry, ktorá video hodnotí ako dôkaz toho, že dochádzalo k ovplyvňovaniu vyšetrovaní trestných činov korupcie a ďalších zo strany politikov, advokátov a podnikateľov.

Hlava štátu zároveň rešpektuje rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý v utorok zamietol návrh na predĺženie väzby obvineného Tibora Gašpara a ďalších. „Pokiaľ viem, zatiaľ nie je možné dočítať sa dôvody tohto rozhodnutia. Môj komentár k tomu je, že to rešpektujem,“ poznamenala Čaputová.

gašpar Čítajte viac Súd nepredĺžil väzbu exšéfovi polície Gašparovi. Prokurátor sa odvolal

Prokuratúra tento týždeň informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil návrh na predĺženie väzby o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. Následne boli medializované videá s lídrom Smeru Robertom Ficom, exministrom vnútra Robertom Kaliňákom, Gašparovým obhajcom Marekom Parom, podnikateľom Miroslavom Bödörom a synom Tibora Gašpara Pavlom. Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal únik preveriť.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #kauza odpočúvania na chate