Lipšic a Žilinka sa kritizujú pre úniky informácií

Únik informácií z vyšetrovacieho spisu predstavuje takmer vždy komplikáciu pre vedené trestné stíhania. Je preto namieste preveriť, odkiaľ unikli zverejňované nahrávky, ktoré sú súčasťou vyšetrovacieho spisu v kauze Očistec. Uviedol to šéf Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Daniel Lipšic.

27.10.2021 15:16 , aktualizované: 28.10.2021 11:46
Daniel Lipšic Foto:
Daniel Lipšic
debata (142)

"Je mi však ľúto, že k rovnakému postupu zo strany Generálnej prokuratúry SR neprišlo, keď začiatkom septembra nezákonne unikol do médií realizačný návrh, týkajúci sa podozrení z trestnej činnosti inšpekčného tímu. Navyše relevantnosť podozrení z trestnej činnosti inšpekčného tímu už potvrdili tri konajúce súdy v rámci svojich väzobných rozhodnutí – Krajský súd v Bratislave, Špecializovaný trestný súd a Najvyšší súd SR,“ doplnil špeciálny prokurátor.

fico Čítajte viac Ficovi ukradli 50-tisíc eur a zlaté mince, na políciu ale nešiel

Na Lipšicove tvrdenia vo štvrtok reagovala aj Generálne prokuratúra, ktorá vyjadrenie špeciálneho prokurátora skritizovala. Hovorca GP Dalibor SKladan tvrdí, že je v rozpore so skutočnosťou a vyvoláva obraz selektívnosti v postupoch orgánov prokuratúry. Tvrdenie o selektívnom prístupe k únikom označil Skladan za zavádzajúce a manipulatívne.

„Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby začal trestné stíhanie vo veci trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a neoprávneného nakladania s osobnými údajmi a dozor nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní v danej trestnej veci vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava,“ uviedol Skladan.

GP podľa jeho slov garantuje objektívnosť, nestrannosť a zákonnosť a pri výkone svojej pôsobnosti sa nedá ovplyvniť žiadnymi záujmami či vplyvmi, ktoré by ich mohli ohroziť.

Prokuratúra v pondelok informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. Následne boli medializované videá s predsedom Smeru Robertom Ficom, exministrom vnútra Robertom Kaliňákom, obhajcom Marekom Parom, podnikateľom Miroslavom Bödörom a synom Tibora Gašpara na poľovníckej chate.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dal únik medializovaných videí preveriť. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z tímu Očistec podal v tejto súvislosti trestné oznámenie na Úrade inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka ku kauze chata: Úniky informácií sú neprípustné
142 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Maroš Žilinka #kauza odpočúvania na chate