Nakazená poslankyňa OĽANO ukončila rokovanie parlamentu

Riadna 48. schôdza Národnej rady SR (NR SR) je prerušená do utorka 2. novembra. Dôvodom je pozitívny test na covid u poslankyne OĽANO.

28.10.2021 09:44 , aktualizované: 10:58
debata (153)

Informoval o tom podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS). Laurenčík však pôvodne nekonkretizoval, o koho ide.

Neskôr však pre agentúru SITA túto informáciu potvrdila poslankyňa Lucia Drábiková (klub OĽaNO) s tým, že práve ju na covid testovali s pozitívnym výsledkom. V stredu 27. októbra bola skrutátorkou pri voľbe člena Správnej rady TASR a prišla do kontaktu s poslancami.

Rozhodnutie prerušiť rokovanie pléna vydal podľa jeho slov predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Pozitívne testovaná poslankyňa sa nachádzala aj na štvrtkovej voľbe v parlamente, ozrejmila riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová. „Po porade s regionálnym hygienikom sa rozhodlo o zrušení dnešného rokovania,“ povedala pre TASR s tým, že poslanci majú odporúčanie ísť na antigénový test.

To, že v piatok poslanci rokovať nebudú, si naplánovali už skôr. Dôvodom sú blížiace sa sviatky.

VIDEO: Keď bolo potrebné na prelome rokov odhlasovať núdzový stav a medzi poslancami boli aj pozitívni na koronavírus, rokovalo sa a hlasovalo za fóliou. (december 2020)

Video
sulík Čítajte viac Sulík hlasovanie o nedôvere prežil, Ficov návrh podporilo len 50 poslancov

Ficove mince dali preveriť

Koaliční poslanci Ján Benčík (Za ľudí) a Radovan Kazda (klub SaS) dali Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií preveriť, prečo predseda Smeru Robert Fico neuviedol vo svojom majetkovom priznaní za rok 2020, že je držiteľom zlatých mincí. Vo svojom profile na sociálnej sieti o tom informoval poslanec Ondrej Dostál (klub SaS).

Podľa medializovaných informácií mali Ficovi z budovy centrály Smeru ukradnúť okrem zlatých mincí aj hotovosť 50-tisíc eur. Líder Smeru sa v tejto veci neobrátil na políciu. Trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu krádeže namiesto neho podal samotný Dostál a europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

O chate či Santusovej v utorok

O využití odposluchov v kauze Očistec majú v utorok 2. novembra rokovať členovia Výboru pre obranu a bezpečnosť. Na výbore majú hovoriť aj o vyšetrení na polygrafe vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diany Santusovej. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe NR SR.

Podpredsedníčka výboru Denisa Saková (nezaradená) žiadala, aby sa na výbore vysvetlil postup kompetentných orgánov pri nariadení vyšetrenia na polygrafe, ako aj samotnom vyšetrení na polygrafe Santusovej. Informácie rezortu vnútra a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) o vyšetrení na polygrafe podľa Sakovej nekorešpondujú.

generálna prokuratúra Čítajte viac Krajský prokurátor v kauze Santusová vyvracia tvrdenia expertov

Niektorí členovia výboru tiež požiadali, aby sa na výbore podalo vysvetlenie postupu policajtov „k medializovanému prípadu policajného zásahu voči invalidnému občanovi SR Jánovi Hlinkovi, ktorý sa stal 19. októbra 2021 v Klientskom centre Prievidza“.

Vo viacerých médiách boli začiatkom týždňa zverejnené videá a ich prepisy, ktoré zobrazujú, ako sa na chate stretávali šéf Smeru-SD Robert Fico, obhajca obvineného policajného exprezidenta Tibora Gašpara Marek Para, bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, podnikateľ Miroslav Bödör a syn Tibora Gašpara Pavol.

ide o pravdu, Štefan Hamran Čítajte viac Šéf polície Hamran v Ide o pravdu o úniku nahrávok z chaty: Policajti pôjdu na detektor. Vinník bude stíhaný a prepustený

Medializovanie nahrávok prišlo po tom, ako prokuratúra informovala, že dozorový prokurátor ÚŠP doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz.

153 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #koronavírus