Všetkých 17 obvinených takáčovcov odmietlo dohodu o vine a treste

Všetci 17 obžalovaní zo skupiny takáčovcov vrátane jej bosa Ľubomíra Kudličku odmietli pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uzavrieť dohodu o vine a treste.

28.10.2021 10:25 , aktualizované: 13:52
kudlička Foto: ,
Ľubomír Kudlička počas prestávky v rámci hlavného pojednávania s takáčovcami na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 28. október 2021.
debata (9)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry tak pristúpil k čítaniu obžaloby.

Všetci traja advokáti Kudličku trvajú na oslobodení ich klienta spod obžaloby. Dôvodom sú procesné chyby, ktoré podľa nich vznikli v prípravnom konaní pri zabezpečovaní dôkazov. Uviedol Kudličkov advokát Ján Gereg.

Obžaloba sa podľa Gerega odvoláva na procesne nerelevantné dôkazy. „Poukazujeme na spôsob výsluchov svedkov, ktorí boli pôvodne v tomto konaní v procesnom postavení obvinených osôb. Následne boli vypočúvaní ako svedkovia, pričom svedkovia nevypovedali len za pomoci poznámok, ktoré sú pri výpovedi prípustné, ale išlo o vopred pripravené výpovede, ktoré predniesli ako súvislý text a takto boli následne protokolované,“ argumentoval Gereg. Pre procesné chyby preto obhajoba Ľubomíra K. žiada oslobodenie spod obžaloby. Podľa nej obžaloba nestojí na zákonných dôkazoch.

Kudlička čelí obžalobe z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Na hlavnom pojednávaní ho zastupujú traja advokáti. Pred odmietnutím dohody o vine treste podal námietku zaujatosti voči členke a sudkyni senátu ŠTS Pamele Záleskej. Senát rozhodol, že o námietke sa konať nebude.

Pojednávanie s bratislavskou zločineckou skupinou takáčovcov vrátane jej bosa sa na ŠTS začalo vo štvrtok ráno. Pred senát ŠTS sa postavilo 16 osôb, ktorým obžaloba pripisuje 24 skutkov. Spolu s nimi čelí obžalobe aj advokát Martin Ribár, ktorý mal pre takáčovcov vydierať svedkov, aby menili svoje výpovede.

Matej Zeman Čítajte viac Takáčovec Matej Zeman bude stíhaný väzobne

V rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod krycím názvom Apač koncom októbra 2019 zadržali pôvodne 19 členov takáčovcov. Trinásti obvinení skončili vo väzbe pre rôznu násilnú trestnú činnosť ako napríklad založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, hrubý nátlak, vydieranie či nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami.

Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a v centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby, ale aj herne a iné.

Neskôr začali pôsobiť aj na území Trnavského a Nitrianskeho kraja. Po smrti zakladateľa skupiny Jána Takáča v júli 2003, zavraždení Róberta Pála a zastrelení Jozefa Surovčíka v Senci sa stal bosom skupiny Kudlička. Ten si už odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za objednávku vraždy podnikateľa Romana Krajčiho v roku 2006.

Popri skupinách takzvaných sýkorovcov, piťovcov a slobodovcov boli takáčovci považovaní za najsilnejšiu z bratislavských skupín.

Ľubomír Kudlička Čítajte viac Bosovi takáčovcov Kudličkovi potvrdili 25-ročný trest odňatia slobody
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #takáčovci #Ľubomír Kudlička