Lipšic videá z chaty do médií nepustil. Zábery dostal až dnes

Úrad špeciálnej prokuratúry konečne má obrazovo-zvukové záznamy odposluchov z poľovníckej chaty.

28.10.2021 16:21
lipšic Foto:
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.
debata (458)

Hoci prokurátor špeciálnej prokuratúry Michal Šurek pridával do spisu Očistec prepisy odposluchov z chaty, kde sa stretával Richard Fico, Robert Kaliňák (obaja Smer) s advokátmi Marekom Parom a Pavlom Gašparom a nitrianskym oligarchom Miroslavom Bödörom, samotné videá dostala špeciálna prokuratúra až vo štvrtok.

Mali len prepisy

„Úradu špeciálnej prokuratúry boli dnes 28. 10. 2021 doručené obrazovo-zvukové záznamy týkajúce sa trestnej veci Očistec. Táto skutočnosť je jednoznačne verifikovateľná a preukázateľná zo spisového materiálu. Predmetnými obrazovo-zvukovými záznamami, totiž Úrad špeciálnej prokuratúry do dnešného dňa vôbec nedisponoval. K dispozícii mal len prepisy z daných stretnutí,“ reagoval Úrad špeciálnej prokuratúry.

VIDEO: Matovič o Ficovi, chate a peniazoch
Video

Dodáva, že sa tak „vylučuje akékoľvek špekulácie niektorých osôb o možnom úniku obrazovo-zvukových záznamov z Úradu špeciálnej prokuratúry“.

Záznamy z chaty vznikali od polovice júla do septembra, polícia, ktorá išla po pytliakoch, nachytala opozičných politikov v debatách s právnikmi obvinených vo viacerých kauzách, aj v kauze Očistec. Stretnutí malo byť deväť.

Na stretnutiach Fico hovoril o príprave protestov, o svojej dovolenke v Grécku, kde sa zistilo, že je infikovaný koronavírusom, či o tom, ako ho okradli priamo v centrále Smeru. Zmiznúť mu malo 50-tisíc eur a zlaté mince.

Robert Fico Čítajte viac Prekonal Fico vírus?

Skupina preberala aj obhajobnú taktiku Tibora Gašpara, bývalého policajného prezidenta.

Terajší dočasný policajný prezident Štefan Hamran v relácii Ide o pravdu pripustil, že videozáznamy a prepisy mohli uniknúť z prostredia polície. „Všetci, ktorí prišli do styku s nahrávkou, pôjdu na detektor,“ povedal Hamran s tým, že vinník bude „prepustený zo zboru a stíhaný“.

VIDEO: Hamran: Policajti pôjdu na detektor. Vinník bude stíhaný a prepustený
Video

Aj generálny prokurátor Maroš Žilinka ohlásil, že bude zisťovať, kto nahrávky a prepisy pustil do médií. Treba dodať, že ich dostali len vybrané médiá.

Žilinkovo vyhlásenie opäť rozčerilo spor medzi Generálnou prokuratúrou a Úradom špeciálnej prokuratúry. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic totiž reagoval, že mu je ľúto, že „k rovnakému postupu, ako pri úniku a zverejnení obrazovo – zvukových záznamov z poľovníckej chaty, ktoré dal generálny prokurátor Slovenskej republiky preveriť, neprišlo zo strany Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, aj keď začiatkom septembra nezákonne unikol do médií realizačný návrh, týkajúci sa podozrení z trestnej činnosti členov špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby“. Na to sa Žilinka ohradil, podľa ktorého je toto tvrdenie „zavádzajúce a manipulatívne“, pretože orgány činné v trestnom konaní začali po zverejnení realizačného návrhhu konať.

Daniel Lipšic Čítajte viac Lipšic a Žilinka sa kritizujú pre úniky informácií

© Autorské práva vyhradené

458 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad špeciálnej prokuratúry #kauza odpočúvania na chate