Koronavírus bol v septembri šiestou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku

Koronavírus bol v septembri tohto roku na Slovensku na 6. mieste spomedzi najčastejších príčin úmrtí, v auguste bol na 12. mieste. Ako v piatok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR vo svojej štatistike k téme počtu zomretých a príčin úmrtí v SR, ochoreniu COVID-19 podľahlo 103 osôb. V septembri 2021 zomrelo podľa predbežných údajov na Slovensku oproti päťročnému priemeru o 5,7 percenta ľudí viac.

29.10.2021 10:07 , aktualizované: 10:21
debata (20)

Najčastejšou príčinou úmrtí boli na Slovensku počas septembra choroby obehovej sústavy, ktorým podľahlo takmer 2000 osôb, čo predstavuje 44 percent zo všetkých úmrtí. Na nádory zomrelo prvýkrát v tomto roku viac ľudí ako je päťročný priemer, prvých osem mesiacov to bolo vždy menej ľudí. V septembri predstavovala nadúmrtnosť takmer tri percentá, keď tejto príčine podľahlo vyše 1100 ľudí, čo predstavuje 26 percent zo všetkých úmrtí.

Treťou najčastejšou príčinou (deväť percent) boli choroby dýchacej sústavy. Na štvrtej priečke sú choroby tráviacej sústavy, nasledujú vonkajšie príčiny chorobnosti a úmrtnosti.

Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Nadúmrtnosť sa podľa úradu prejavila v skupine mladších seniorov, teda vo veku od 65 až 74 rokov. Z regionálneho hľadiska nadúmrtnosť najvýraznejšie zvýšila dynamiku v Trnavskom a Košickom kraji. Počas septembra celkovo zomrelo viac ako 4400 ľudí, čo podľa úradu predstavuje po júlových a augustových číslach stále ešte tretí najnižší počet za posledných 12 mesiacov.

Vo vekovej kategórii nad 65 rokov zomrelo v septembri viac ako 3400 osôb, čo je oproti päťročnému priemeru takmer o deväť percent viac. „So zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou nastal v septembri zlom, po ôsmich mesiacoch plynulého znižovania počet zomretých prvýkrát v tomto roku vzrástol. Zvýšil sa aj ukazovateľ nadúmrtnosti, ktorá je však stále druhá najnižšia v tomto roku. V júli bola na úrovni 1,5 percenta a v auguste dokonca prvýkrát od júna 2020 zomrelo menej ľudí, ako bol päťročný priemer,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

vakcína očkovanie Čítajte viac Covid na Slovensku zabil už 13-tisíc ľudí, pribudlo takmer 4 600 nakazených

Seniorov nad 75 rokov zomrelo v porovnaní s päťročným priemerom viac o vyše sedem percent, skupina mladších seniorov od 65 do 74 rokov zaznamenala 15 percentnú nadúmrtnosť.

V skupine ľudí v produktívnom veku, teda od 15 do 64 rokov dosiahol v septembri počet úmrtí necelých 980 osôb. Nižší počet úmrtí v porovnaní s päťročným priemerom zaznamenal v septembri iba Bratislavský (štyri percentá) a Nitriansky kraj (tri percentá). Zvyšných šesť regiónov dosiahlo nadúmrtnosť, najnižšia sa prejavila v Trenčianskom kraji (tri percentá) a najvyššia v Košickom kraji (18 percent), kde bol zároveň aj najvyšší počet zomretých z jednotlivých krajov.

Takmer 79 percent obetí nového vírusu predstavovali v septembri 2021 osoby nad 65 rokov, z toho prevažne starší seniori 75 a viac roční. Zvyšok (22 osôb) boli ľudia v produktívnom veku. „Z regionálneho hľadiska bol na tom najhoršie Trenčiansky kraj, z ktorého pochádzala viac ako pätina (21 percent) všetkých zomretých na COVID-19 na Slovensku,“ spresnila Podmanická. Najlepšie na tom bol Nitriansky kraj, kde na nový koronavírus zomreli štyri osoby.

Bratislava Očkovanie NFŠ Centrum Koronavírus Čítajte viac ŠÚKL uzavrel ďalšie dve úmrtia súvisiace s očkovaním
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #koronavírus