Najviac zarobil Mikulec, najmenej Doležal. Matovič stále nič nevlastní

Najviac z ministrov zarobil v roku 2020 šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO), a to 82 652 eur. Vyplýva to z majetkových priznaní verejných funkcionárov za minulý rok, ktoré sú zverejnené na webe Národnej rady. Mikulec priznal aj pozemok, dom i garáž v Devínskej Novej Vsi. Uviedol tiež financie na účte, motorku, výbavu domu či podielové fondy a hypotéku.

29.10.2021 13:37 , aktualizované: 16:32
matovič Foto:
Igor Matovič prichádza na rokovanie vlády 27. októbra 2021 v Bratislave.
debata (246)

Nasleduje minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) s príjmom 75 387 eur. Priznal byt na bratislavských Nivách, rekreačnú chatu v Senci, auto, zariadenie nehnuteľnosti, obrazy či hotovosť, ale aj hypotekárny úver.

Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) zarobila 64 421 eur, z čoho 63 385 eur bolo z výkonu verejnej funkcie a 1036 eur iné príjmy. Priznala byt v bratislavskom Starom Meste a Devínskej Novej Vsi, v belgickom Etterbeeku, chatu v Pribyline a auto. Uviedla i peniaze na účtoch, akcie spoločností obchodovaných na burze cenných papierov, podiel v s. r. o. či hypotéku.

O niečo menej zarobil premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý v roku 2020 zastával funkciu ministra financií. Priznal príjem 64 239 eur z výkonu verejnej funkcie. Iné príjmy neuviedol. Priznal byt v bratislavskej Dúbravke či ornú pôdu, podiely v s.r.o a hypotéku.

Prezidentka zarobila 150-tisíc eur

Prezidentka Zuzana Čaputová za minulý rok priznala príjem 157 598 eur zo svojej funkcie, žiadne iné príjmy neuviedla. Takisto priznala aj rodinný dom, rekreačnú chatu, ornú pôdu a pozemky v Pezinku. V majetkovom priznaní uviedla aj auto Ford z roku 2015, úspory či dva hypotekárne úvery – na chatu a byt.

Matovič nič nevlastní

Súčasný minister financií Igor Matovič, ktorý v roku 2020 zastával funkciu premiéra, za minulý rok zarobil 62 634 eur. Podľa jeho priznania nevlastní žiadne nehnuteľnosti a ani auto. Priznal len hotovosť.

Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) zarobil 60 096 eur, z toho 58 093 eur bolo za výkon verejnej funkcie a 2003 eur iný príjem. Uviedol i podiel na dome v bratislavskej Rači, byt v Rači, Novom Meste a Ružinove, ale aj ornú pôdu. V položke „vlastníctvo majetkového práva alebo inej majetkovej hodnoty“ vypísal investičné zlato a peňažné prostriedky.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) zarobil 58 620 eur, z toho 524 eur tvoril iný príjem než z výkonu verejnej funkcie. Priznal byt v bratislavskom Starom Meste, úspory a úver.

Najmenej zarobil Doležal

Šéf rezortu práce Milan Krajniak (Sme rodina) zarobil 58 137 eur. Priznal byt v bratislavskom Starom Meste, ornú pôdu v Eliášovciach a hnuteľný majetok ako vybavenie bytov a umelecké predmety zberateľskej hodnoty. V položke „vlastníctvo majetkového práva alebo inej majetkovej hodnoty“ uviedol autorské práva, peniaze, vklady v bankách, investičné zlato či obchodné podiely v s. r. o.

O niečo menej zarobila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), a to 57 981 eur. Nasleduje minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) s príjmom 56.383 eur. Priznal byty v bratislavskom Starom Meste a na Vinohradoch, podiel na dome v Zlatých Moravciach, úspory, auto, podiel vo firme aj úver.

Najmenší príjem mal minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina), a to 49 140 eur. Priznal byt v Rusovciach a chatu v Zliechove, auto, bytové zariadenie a elektroniku či obrazy. Uviedol aj financie v hotovosti a na účtoch či úver.

Pestré majetky Kollára

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zarobil za výkon verejnej funkcie 37 585 eur. Kollár pred vstupom do politiky podnikal. V majetkovom priznaní uviedol, že vlastní viacero nehnuteľností. Ide napríklad o byt, dva rodinného domy a záhrady v Starom Meste v Bratislave. Má rodinný dom s pozemkom v Hubiciach v okrese Dunajská Streda. Nehnuteľnosti vlastní aj v zahraničí, a to dom v Thajsku, chatu v Bergu v Rakúsku, dva byty v Španielsku a stavbu v Dubaji.

Kollár priznal, že vlastné umelecké diela, zbierku hodiniek a šperkov, má aj vklady v bankách, pohľadávky, ochranné známky, cenné papiere či obchodné podiely v deviatich spoločnostiach s ručením obmedzeným. Priznal finančné záväzky z minulých rokov, vlani mu však nepribudol žiadny.

Rezník viac ako ministri

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník mal za rok 2020 vyšší príjem ako premiér či všetci ministri. Rezník zarobil 108 469 eur. Vyšší príjem ako šéf RTVS mala z troch najvyšších ústavných činiteľov iba Čaputová.

Rezník má podiely v dvoch bytoch na Vinohradoch v Bratislave, garážové státie na Vinohradoch, podiel na pozemku v Reci. Vlastní rodinný dom v Štiavnických Baniach so záhradou. Okrem toho má dve osobné autá, rok výroby 2006 a 2002.

Fico pôdu, Pellegrini dva byty

Expremiér a súčasný poslanec za Smer Robert Fico mal za minulý rok podľa jeho majetkového priznania príjem vo výške 39 312 eur. Tak ako doposiaľ, Fico neuvádza žiadnu nehnuteľnosť vo svojom vlastníctve a ani úvery. Priznal len vinicu, ornú pôdu v Hrušovanoch, úspory, stavebné sporenie či auto Volvo z roku 2018.

Líder Hlasu Peter Pellegrini priznal príjmy vo výške 49 903 eur. Takisto vo svojom majetkovom priznaní uviedol dva byty, v Bratislave a Banskej Bystrici, garáž, chatu na Králikoch, rôzne typy pozemkov, úspory, dva hypotekárne úvery a aj pôžičku z roku 2017.

246 debata chyba
Viac na túto tému: #majetkové priznanie verejných činiteľov