Budaj: Stagnujúce regióny národných parkov môžu naštartovať európske peniaze

Stagnujúce regióny národných parkov môžu naštartovať investície z európskych zdrojov, ktoré bude možné čerpať až po tom, ako národné parky získajú právnu subjektivitu. V diskusii na TASR TV to povedal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

29.10.2021 19:40
debata (8)

„Ak chceme dať 17 miliónov na Muránsku planinu a Poloniny, musí tam byť právny subjekt, na ktorý sa peniaze budú alokovať,“ skonštatoval. Pripomína tiež 280 miliónov v programoch európskych fondov, z ktorých môže ministerstvo čerpať aj na rozvoj regiónov a pozdvihnúť ich.

Reforma podľa neho nemá za cieľ meniť dlhodobé plány na ťažbu dreva v národných parkoch, má však prebiehať šetrnejšie k prírode. Popri tom by v regiónoch mali pribudnúť nové príležitosti. „Zmena prioritne drevárskej výroby na širokú škálu, ktorú prináša právna subjektivita národných parkov, má ako jediná šancu udržať v týchto regiónoch mladých ľudí,“ vyhlásil Budaj.

S argumentami lídra Sme rodina Borisa Kollára a ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO) sa chce vysporiadať tak, aby výsledok bol akceptovateľný pre všetky strany. Kollár podľa neho rešpektuje Programové vyhlásenie vlády, má však výhrady k niektorým konkrétnym aspektom reformy.

„Očakávam, že nebude hľadať zámienky, prečo sa reforma nedá urobiť a priloží ruku k dielu tak, aby sa urobila aj v prospech riešenia problémov, ktoré dáva na stôl. Hovorí o problémoch súkromných vlastníkov lesa a poľovníkov. Ja sa tomu nebránim,“ uviedol Budaj. Pre reformu chce získať aj časť opozície.

Spolu s ministrom Vlčanom podpísali memorandum, ktorého cieľom je garantovať okrem iného aj perspektívu ľudí pracujúcich v drevospracujúcom priemysle. „Niekoľko stoviek lesníkov, ktorí pracujú v národných parkoch, bude mať bezpochyby lepší život. Príde nová technika a financie, ktoré im podnik Štátne lesy nemôže dať, lebo nemôže byť prijímateľom európskych fondov,“ doplnil Budaj. Súkromní vlastníci lesov v blízkosti bezzásahových zón by podľa neho zasa mali získať benefit v podobe polkilometrovej sanitárnej zóny.

Skutočnosť, že národné parky nespravujú štátne pozemky na svojom území považuje Budaj za historický reformný dlh. Poukazuje na to, že v okolitých krajinách majú národné parky správu územia, kde sídlia. "U nás by sa správa zatiaľ týkala iba štátnych lesov. Treba sa rozhodnúť, či národné parky patria pod hospodársky rezort a majú v prvom rade chrliť drevo, alebo majú patriť pod rezort životného prostredia a majú v prvom rade chrániť zdedené prírodné bohatstvá,“ zdôraznil minister.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #národné parky #Ján Budaj #reforma národných parkov