Vyše 200 vojakov sa po splnení úloh zahraničných misií vrátilo na Slovensko

Celkovo 236 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR sa po úspešnom splnení úloh medzinárodných misií a operácií vrátilo späť na Slovensko. Štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Marian Majer vojakov v piatok privítal v priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania Martin a poďakoval za vzornú reprezentáciu. Na uvítaní sa zúčastnili aj generálny tajomník Služobného úradu MO SR Peter Kozák a Generálny štáb (GŠ) OS. Informovala o tom hovorkyňa MO Martina Kovaľ Kakaščíková.

29.10.2021 19:44
debata (42)

Najviac, konkrétne 212 slovenských vojakov, sa vrátilo z misie UNFICYP na Cypre, sedemnásť z operácie ALTHEA v Bosne a Hercegovine, štyria vojaci z misie EUTM v Malijskej republike, dvaja z misie EUTM v Stredoafrickej republike a jeden z pozorovateľskej misie UNTSO na Blízkom východe.

„Počas vyslania v rozdielnych a náročných podmienkach vrátane tých klimatických odvádzali množstvo práce a čelili mnohým náročným úlohám, ktoré však splnili na sto percent a k plnej spokojnosti nás všetkých. Na činnosť slovenských vojačiek a vojakov počúvame len slová chvály, čo potvrdzuje, že aj napriek zložitosti aktuálnej situácie je kvalita a odhodlanie personálu našich ozbrojených síl na veľmi vysokej úrovni,“ vyzdvihol Majer. Zároveň poďakoval rodinám vojakov za ich podporu.

V mene velenia OS SR privítal nastúpené jednotky veliteľ Strategického centra krízového manažmentu GŠ OS SR Tibor Králik. „Plnenie úloh prípravy a výcviku bezpečnostných zložiek v subsaharskej Afrike je rovnako ako dohliadanie na dodržiavanie mieru a stability na Cypre, v regióne západného Balkánu, ale aj Blízkeho východu naším spoločným príspevkom k medzinárodnej stabilite v rámci aktivít EÚ a OSN,“ uviedol.

V súčasnosti pôsobí v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu 428 profesionálnych vojakov, z toho 36 žien. Celkovo sa vystriedalo v zahraničí 34 108 príslušníkov OS SR, z toho 642 žien.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí vojaci #ministerstvo obrany #armáda SR