Opozícia sa nemá odpočúvať. Nech ide o Fica či Matoviča

Zvyšovanie cien naháňa ľuďom strach, ale premiér mlčí. „Je to definitívne. Eduard Heger hrá druhé husle, primášom je Igor Matovič,“ povedal v podcaste Marián Repa.

30.10.2021 06:00
debata (148)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Videonahrávka s opozičnými politikmi a advokátmi, ktorá unikla z prípravného konania, mala spôsobiť zemetrasenie. Nič také sa nestalo. Slová a gestá Roberta Fica a Roberta Kaliňáka (obaja Smer) nedávajú najmenšiu šancu na trestné stíhanie. Ak to bolo zámerom, tak nahrávka aj únik videa sú nevydareným pokusom „Skôr naopak, strane Smer to mohlo pomôcť,“ povedal v podcaste Počúvajte pravdu Marián Repa.

Nevylučuje aj iný cieľ zverejneného videa, a to zabrániť prepusteniu Tibora Gašpara, bývalého šéfa polície, z väzby.

„Ani to sa nestalo. Zdá sa, že niekto je „premotivovaný“, a chce dosiahnuť spravodlivosť za každú cenu,“ dodal komentátor denníka Pravda. Repa hodnotí sledovanie opozície bez relevantných dôkazov a podozrení ako zlú politickú taktiku. „Je to nebezpečný precedens, odpočúvanie opozície je padnutie na morálne dno,“ konštatoval.

Ako zvládla opozícia odvolávanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) v parlamente? „Prehrala, bola slabo pripravená na rozdiel od Sulíka,“ zhodnotil komentátor.

Argumentuje tým, že Smer a Hlas veľmi nešťastne útočili na lídra SaS jeho majetkovými pomermi. Čím otočili tému proti sebe, keďže stále sú nezodpovedané otázky okolo nehnuteľností patriacich Petrovi Pellegrinimu (Hlas).

Marián Repa vytýka opozičnému Smeru dôvody, kvôli ktorým mal minister hospodárstva odísť z vlády. A síce, nezvládnuté opatrenia na zastavenie rastu cien energii pre domácnosti a podniky. „Tu Sulík rozstrieľal opozíciu. Najmä keď Smeru pripomenul schválenie vysokých cien solárnej energie v prospech blízkych firiem a podnikateľov,“ zdôraznil v podcaste komentátor.

Zvyšovanie cien energií a potravín začína byť problémom pre vládu, ktorá neprijala jednoznačné opatrenia.

„Pochybujem, že to dokáže. Koalícii chýba sociálny aspekt, a nevie reagovať,“ opisuje Repa stagnáciu kabinetu premiéra Eduarda Hegera (OľaNO).

Nie je optimistom ani smerom k osobe ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý sa podľa neho už vyčerpal.

„Situácia definitívne potvrdila, že premiér hrá druhé husle, a primášom je stále Matovič,“ odpovedal na otázku, kto je lídrom vo vláde.

Komentátor predpovedá koalícii náročné obdobie, kedy bude musieť schváliť reformy a súčasne tlmiť obavy verejnosti zo zvyšovania cien.

Podporí Boris Kollár (Sme rodina) reformy, alebo len za podmienky zásadných zmien? Prečo Igor Matovič poprosil vlastných poslancov, aby podporili Richarda Sulíka v parlamente? Nalaďte si podcast Počúvajte pravdu, v ktorom Marián Repa komentuje najdôležitejšie udalosti domácej politiky.

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu